Hlavní obsah

Ložnicový rozvod? Oddělené postele vaši lásku posílí

Foto: Niyaz Tavkaev, Shutterstock.com

Foto: Niyaz Tavkaev, Shutterstock.com

Reklama

Oddělené ložnice jako známka toho, že vám to ve vztahu nefunguje? Podle mnoha odborníků je to naopak věc, která vašemu partnerství výrazně prospěje. Proč? A jak si i bez společné postele udržet kvalitní sexuální život?

Článek

Ještě do 50. let minulého století nikdo nepokládal oddělené ložnice za známku toho, že to ve vztahu nefunguje. Naopak, byly zcela běžné u vyšších tříd, ale jen proto, že prostě měli víc pokojů než chudí. Až po druhé světové válce, kdy společnost začala víc prosazovat soudržnost v manželství a rovnost v soužití muže a ženy, se z manželské postele a společného spaní stal jakýsi symbol lásky a spokojeného soužití.

Podle odborníků ale vztahu mnohem víc prospívá, když má na spaní každý svou postel a ideálně i pokoj.

Rušíme se

Mnoho studií a výzkumů prokázalo, že aniž byste si toho byli vědomi, vzájemně se ve spánku rušíte. Nejde jen o chrápání (a pozor, chrápou i ženy), ale i převalování, přetahování se o peřinu či polštář, tlukot srdce, tělesné teplo a podobně.

Potvrdila to i studie z roku 2005, jejímž spoluautorem byl britský lékař a spánkový expert Neil Stanley. Vědci tehdy pomocí monitorovacího zařízení, které na sobě účastníci studie měli během spánku připnuté, zjistili, že kdykoli se jeden z páru začne převalovat a hýbat a jeho spánek se stává mělčím, začne to dělat i ten druhý. „V podstatě platí, že za zhruba třetinu vašich problémů se spánkem může váš partner,“ tvrdí Neil Stanley.

Bez spánku není láska

To, že nedostatek kvalitního spánku má na lidský organismus neblahý vliv, se obecně ví. Pokud nejste dobře odpočatí, trpí váš imunitní systém, špatně se soustředíte, klesá vám výkonnost, máte problémy s pozorností, hrozí vám nadváha, deprese a další zdravotní problémy.

Ale v ohrožení je i váš vztah. Chronicky unavení lidé jsou nervózní, podráždění, přichází o schopnost empatie, mají větší sklony k hádkám. Nic, co by příjemné rodinné atmosféře přispívalo. Nemluvě o tom, že pokud se opravdu nevyspíte kvůli svému protějšku, může se vaše frustrace nasměrovat přímo na něj. Jen si vzpomeňte, jaké pocity máte, když nemůžete kvůli hlasitému chrápání svého partnera hodiny usnout. Jen pohled na jeho klidnou oddychující tvář ve vás vyvolává záchvaty vzteku! Koneckonců vědci z Paracelsus Medical University v Německu v roce 2016 zjistili, že lidé, kteří málo a špatně spí, se častěji rozvádí.

Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

V jedné posteli se partneři prostě ruší, a ani nemusí nikdo z nich chrápatFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

O sex nepřijdete

Odborníci na vztahy, sex i spánek se v podstatě shodují v tom, že takzvaný ložnicový rozvod nemá nic společného s kvalitou vašeho vztahu. Oddělené ložnice nejsou známkou vztahové krize! „Spánek je otázka přežití, potřebujeme ho, abychom žili. Nemá nic společného s intimitou a tím, jestli vám to spolu klape,“ tvrdí australská sexuoložka Nikki Goldstein.

Podle ní většina lidí žije v jakési utopistické představě o tom, že v ideálním vztahu se oba každý večer ve stejný čas odeberou do ložnice, užijí si sex a pak usnou spánkem spravedlivých. Praxe bývá ale úplně jiná a ložnicový rozvod podle ní nezlepší jen náladu ve vztahu, ale prospět může i vašemu sexuálnímu životu. „Rozhodně je možné si sexuální život udržet. Díky odděleným ložnicím budete oba odpočatí a přece od sebe nebudete tak daleko, abyste si nemohli dát jasně najevo, že chcete být spolu,“ tvrdí americká terapeutka Tamara Green.

Vaše vlastní pravidla

Navíc svět oddělených ložnic není černo bílý. Každý pár si vytvoří vlastní pravidla, podle nichž se mu dobře funguje. Můžete přece jít večer do pokoje jednoho z vás a tam si povídat, mazlit se, milovat se. A pak si jít společně vyčistit zuby, popřát si dobrou noc a jít každý do svého pokoje.

Možností je i jen občasné spaní ve vlastních ložnicích, třeba když víte, že vás druhý den čeká náročné jednání v práci a musíte být fit, nebo když jde jeden z vás večer pryč a ví, že by vás pozdním příchodem rušil a podobně. Je to prostě jen na vás a na tom, jak si to vy dva nastavíte.

Foto: Realstock, Shutterstock.com

Oddělené ložnice neznamenají konec sexuálního života. Naopak, budete na něj konečně dost odpočatíFoto: Realstock, Shutterstock.com

Když není místo

Ideální varianta samozřejmě je, když má každý svou vlastní ložnici. Že je na to ale váš byt příliš malý? I menší úpravy mohou pomoci!

Vyhoďte manželskou postel a pořiďte si každý svou, sice budete v jednom pokoji, ale prostor budete mít každý svůj. A pokud to bez manželské postele nejde, kupte si alespoň tu největší, kterou v obchodě najdete. A rozhodně zapomeňte na jednu společnou matraci, na ní ucítíte každý partnerův pohyb. A jedna velká společná přikrývka? Nikdy! Jen se o ni budete přetahovat.

Partnera milujete, ale opravdu se vedle něj nevyspíte? Jak mu to sdělit a neranit ho? Tohle radí Josef Hausmann, který je také zastáncem oddělených ložnic.

Reklama

Související témata:

Načítám