Hlavní obsah
3,4
(166)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Božská kombinace karamelu a vanilky, to jsou pro nás větrníky! Chcete si je upéct? Můžete. Známe super recept na těsto i náplň.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Těsto
  • 250 ml vody
  • 5 ks vejce
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g hladké mouky
Karamelová náplň
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru krupice
Vanilkový krém
  • 400 ml mléka
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 180 ml smetany ke šlehání
Poleva
  • 150 g cukru krupice
  • 100 g potahovací hmoty
Článek

Postup

01.

Karamelovou šlehačku připravte den předem. V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel. Přidejte smetanu, přiveďte k varu a nemíchejte. Nechte pár minut probublávat, pak stáhněte z plotny a nechte uležet. Druhý den ušlehejte.

02.

Nyní pojďme na odpalované těsto. Vodu se solí přiveďte k varu a přidejte máslo. Nechte ho rozpustit, přisypte celou dávku mouky a rychle míchejte. Když se těsto začne oddělovat ode dna a zůstane po něm bílý povlak, stáhněte hrnec z plotny a dál ještě chvilku míchejte. Těsto nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte postupně vejce.

03.

Těsto dejte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary větrníků. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Horké je ihned ostrým nožem překrojte, aby díky uvnitř vzniklé páře nespadly.

04.

Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout a pak ho promíchejte s ušlehanou smetanou. Nyní ušlehejte karamelovou smetanu dotuha.

05.

Zbylý cukr dejte do rendlíku a nechte rozpustit na karamel. Fondán nechte povolit v mikrovlnné troubě a smíchejte s horkým karamelem. Vrchní díly větrníku potřete karamelem s fondánem. Na spodní díl dejte vanilkový krém, pak karamelovou smetanu a nakonec přiklopte vrchním dílem.

Tip

Z odpalovaného těsta můžete připravit i oblíbené věnečky nebo košíčky se slanou, například sýrovou náplní.

Reklama

Související témata:

Načítám