Hlavní obsah

Luxusní makový závin: Skvělý jako moučník ke kávě nebo ke snídani

Foto: Marcel Rozhoň

Posypat moučkovým cukrem, uvařit kávu a může se podávat!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Chutný, zdravý, dokonalý! Takový je nadýchaný kynutý závin plněný mákem, který si můžete připravit jen tak ke kávě, nebo jako základ sladké snídaně.

Článek

Mezi tím velkým množstvím „superpotravin“ se vytratily některé suroviny, které vás běžně provázejí a jsou nedílnou součástí české kuchyně. Maková semínka jsou významný zdrojem vápníku a je ho v něm mnohem více než v mléčných výrobcích nebo sýrech. Pravidelná konzumace máku je velmi dobrou prevencí proti osteoporóze a pomáhá dokonce ke zlepšení paměti. A navíc skvěle chutná!

Kynutý makový závin

Na 2 záviny budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 250 g mléka, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 7 g sušeného droždí, špetku soli, žloutek na potření. Na náplň:400 g mletého máku, 120 g moučkového cukru, 50 ml mléka, 1 lžíci rumu

Postup: Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí, přidejte trochu cukru a mouky. Nechte vzejít kvásek. Mezitím ve velké míse promíchejte obě mouky se solí, přidejte zbylý cukr, nakrájené máslo a vejce. Přidejte vzešlý kvásek a vše důkladně promíchejte. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě pod utěrkou kynout asi 40 minut.

Mezitím připravte náplň. Do hrnce nalejte mléko, nasypte mák, cukr a přiveďte k varu. Směs vařte asi 15 minut a do hotové směsi vmíchejte rum. Ještě krátce povařte a směs odstavte z plotny.

Těsto rozdělte na dvě části a obě vyválejte na tenkou placku. Potřete makovou náplní a pevně zatočte. Oba záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout. Pak je potřete žloutkem a pečte 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Než závin zatočíte, můžete těsto obložit okapanými kompotovanými švestkami.

Máte chuť ještě na další závin? Připravte si sladký nebo slaný! Bude to s mrkví, houbami nebo balkánským sýrem? Nebo vás spíš honí sladké chutě a potěší vás klasický štrúdl nebo závin s marcipánem?

Reklama

Načítám