Hlavní obsah

Má problémy s orgasmem. Je to vaše vina?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Muži vám vždy říkali, že jste skvělá milenka. Neměla jste důvod jim to nevěřit, protože jejich činy a reakce to dokazovaly. Jenže váš současný se s vámi nějak ne a ne udělat. Čím to může být?

Článek

Stává se vašemu partnerovi, že není schopen vyvrcholit? Nebo máte ten pocit vy, protože nikde není žádné sperma, ale on trvá na tom, že orgasmus měl? Možná říká pravdu (vše o suchém orgasmu).

Muž se totiž může dostat na vrchol a nemusí dojít k ejakulaci. Jde o tzv. retrográdní neboli zpětný orgasmus, kdy ejakulát sice vyjde, ale místo do penisu a z něho ven jde do močového měchýře.

Pak je tu neschopnost orgasmu známá jako anorgasmie. Představuje stav, kdy muž nedokáže dospět k vyvrcholení, a to ani při pohlavním styku, ani při masturbaci.

Ani za jeden z těchto dvou stavů ale nijak nemůže žena partnerka, jde o zdravotní důvody. Navíc to ani není příliš časté. Daleko pravděpodobnější vysvětlení toho, proč váš muž nemůže vyvrcholit, je, že má on nebo vy oba nějaký problém. Položte si pár otázek.

1. Nejsme spolu krátce?

Když sexuologové z Floridské univerzity zkoumali pohlavní život tisíce žen ve věku od 18 do 72 let, zjistili, že pro dámy, které žijí v dlouhodobých vztazích, je dosažení jejich vlastního vrcholu snazší než pro jejich svobodné kolegyně, jež preferují třeba i nezávazný sex na jednu noc.

Vědci zároveň připustili, že to mohou mít podobně i muži. Pointa je taková, že ve stálém vztahu vyvrcholí muž celkem jednoduše, ale pokud se znáte zatím jen krátce, může pro něj být problém uvolnit se. Dejte tomu čas (6 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než sex).

2. A při pornu vyvrcholí?

Pokud má váš partner orgasmus během jiných sexuálních aktivit, tedy když například masturbuje u porna, ale s vámi se mu k bájnému vyvrcholení nedaří vystoupat, příčina není lékařská, ale psychologická. Zkuste se ho víc ptát na to, jak se cítí a co při sexu prožívá, popřípadě zda má nějaká tajná přání nebo starosti.

Foto: TheVisualsYouNeed, Shutterstock.com

Že je porno problém varuje už velká část psychologů a sexuologůFoto: TheVisualsYouNeed, Shutterstock.com

3. Nebere nějaké léky?

Nedávné zranění nebo chirurgický zákrok může narušit schopnost orgasmu, stejně jako některé léky na předpis, například antidepresiva a sedativa, jež obvykle také snižují samotnou chuť na sex, ostatně je více důvodů, proč chuť na sex v západních zemích rapidně klesá.

4. Máme ten správný prezervativ?

Zamyslete se i nad tím, zda jste při společném nákupu v obchodě měli šťastnou ruku. Jisté typy kondomů a lubrikačních gelů obsahují látky snižující citlivost penisu (konkrétně benzokain). Ty jsou určené k oddalování ejakulace. Třeba zrovna tohle je ten důvod, proč se vašemu muži nedaří.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Některé prezervativy obsahují látky pro znecitlivění penisu, to nepotřebujeteFoto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

5. Nepije moc kvůli stresu? 

Možná se soustředíte na jeho potíže s orgasmem, ale přehlížíte, že je partner ve stresu. Ten chronický je tak silný, že může paralyzovat emočně, fyzicky i duševně.

Ne nadarmo se říká, že největším sexuálním orgánem je mozek. Jelikož hormony produkované při dlouhodobém vypětí mohou ovlivnit metabolismus, často se objevují výkyvy hmotnosti, náladovost, podrážděnost a odmítání sexuálních návrhů. Sluší se však uvést, že za absencí vyvrcholení u mužů stojí i nadměrné užívání alkoholu.

6. Nemůže mi být nevěrný?

Když vyloučíte všechny psychické a fyzické překážky, je možná čas zamyslet se nad tím, jestli před vámi partner něco neskrývá. Jestli se dejme tomu pere s následky nevěry (ať už své, nebo vaší) nebo jste se odcizili, je to pravděpodobně důvod jeho obtíží.

Promluvte si s ním o tom a dejte najevo, že si situaci uvědomujete. Následně se zajímejte, zda ji můžete společně nebo s pomocí kvalifikovaného odborníka vyřešit. I když se některé věci dají zvládnout bez terapeuta, někdy je poradenství experta velmi přínosné.

Jak to poznamená váš vztah, když zkusíte trojku? Kdy do toho jít a nemít strach z následků?

Reklama

Načítám