Hlavní obsah
3,1
(124)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Tahle ušlechtilá sladkost původem z Francie vás dostane. Křupavé madlenky v kombinaci s medovou omáčkou jsou jednoduše dokonalé!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 kousků
Těsto
  • 130 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce oleje
Omáčka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce medu
  • 1 ks vanilkového lusku
Na formičky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Máslo dejte do rendlíku a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Pak ho nechte trochu vychladnout. Mezitím do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva.

02.

Vejce s cukrem a citronovou kůrou ušlehejte do husté a nadýchané pěny. Postupně do směsi zapracujte vlažné máslo a olej. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte folií a nechte asi tři hodinky v chladu. 

03.

Formy na mandlenky vymažte máslem a poprašte moukou. Naneste do nich těsto tak, aby dosahovalo do dvou třetin výšky formiček. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je 8 až 10 minut.

04.

Madlenky nechte po upečení mírně vychladnout, a pak je vyklopte. Smetanu trochu zahřejte, dejte do ní polovinu semínek z vanilkového lusku a med. Míchejte, až se med rozpustí. Smetanu nevařte, pouze zahřívejte. Hotové madlenky namáčejte do medové omáčky.

Po mandlenkách se jen zapráší. Potěšte své blízké další oblíbenou pochoutkou z medu!

Reklama

Načítám