Hlavní obsah

Makový chlebíček s mandlemi

Hodnocení:
(305)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Milujete sladké, ale nemůžete (nebo nechcete) používat mouku? I bez té se dají upéct geniálně chutné moučníky. Důkazem je i tenhle báječný chlebíček, kde funkci mouky přebírá mletý mák a mandle. Vláčný a chutný vydrží i několik dní!

Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Na chlebíček
  • 60 g kokosového tuku
  • 60 g mandlového másla
  • 120 g třtinového cukru
  • kůra z bio pomeranče
  • 4 vejce
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 160 g mletého máku
  • 1 špetka soli
Na polevu
  • 30 g moučkového cukru
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem, případně vymažte olejem. V míse vyšlehejte kokosový olej (pokud nemáte, použijte měkké máslo), mandlové máslo, 100 g třtinového cukru a nastrouhanou pomerančovou kůru. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do směsi a vyšlehejte dokrémova.

Krok 2: Promíchejte mleté mandle s mákem. V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Když začnou být nadýchané, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Bílky pak střídavě s mandlovou-makovou moukou zlehka vmíchejte do první krémové směsi. Míchejte opravdu zlehka, aby sníh nespadl. Pokud je těsto lehce hrudkovaté, vůbec to nevadí.

Krok 3: Hotové těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte. Pečte asi 25-30 minut dozlatova. Pak troubu vypněte a nechte ještě pár minut „dojít“. Pak nechte zcela vychladnout. 

Krok 4: Mezitím si připravte polevu - moučkový cukr smíchejte s pomerančovou šťávou. Hotová poleva má konzistenci hustého sirupu, trochu ztěžka se táhne za vidličkou. Podle potřeby trochu cukru přidejte. Vychladlý chlebíček ozdobte cukrovou polevou.

ynezorPumanzeSaNyknalC