Hlavní obsah
2,8
(337)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Milujete sladké, ale nemůžete (nebo nechcete) používat mouku? I bez té se dají upéct geniálně chutné moučníky. Důkazem je i tenhle báječný chlebíček, kde funkci mouky přebírá mletý mák a mandle. Vláčný a chutný vydrží i několik dní!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček
Chlebíček
  • 60 g kokosového oleje
  • 60 g mandlového másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 1 lžíce pomerančové kůry
  • 4 ks vejce
  • 100 g mandlí
  • 160 g máku
  • 1 špetka soli
Poleva
  • 30 g cukru moučka
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem, případně vymažte olejem. V míse vyšlehejte kokosový olej (pokud nemáte, použijte měkké máslo), mandlové máslo, 100 g třtinového cukru a nastrouhanou pomerančovou kůru. Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte do směsi a vyšlehejte dokrémova.

02.

Promíchejte mleté mandle s mákem. V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Když začnou být nadýchané, přidejte zbylý cukr a šlehejte dotuha. Bílky pak střídavě s mandlovou-makovou moukou zlehka vmíchejte do první krémové směsi. Míchejte opravdu zlehka, aby sníh nespadl. Pokud je těsto lehce hrudkovaté, vůbec to nevadí.

03.

Hotové těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte. Pečte asi 25-30 minut dozlatova. Pak troubu vypněte a nechte ještě pár minut „dojít“. Pak nechte zcela vychladnout. 

04.

Mezitím si připravte polevu - moučkový cukr smíchejte s pomerančovou šťávou. Hotová poleva má konzistenci hustého sirupu, trochu ztěžka se táhne za vidličkou. Podle potřeby trochu cukru přidejte. Vychladlý chlebíček ozdobte cukrovou polevou.

Reklama

Načítám