Hlavní obsah

Mallorský bezlepkový koláč z 5 surovin

Hodnocení:
(327)
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Tato typická mallorská sladkost sice vypadá velmi nenápadně, ale v její chuti se báječně snoubí hned dva významné plody tohoto krásného ostrova: mandle a svěží citrony. Typický Gató mallorquín de almendras, neboli mandlový koláč z Mallorky, už navíc obsahuje jen vajíčka, cukr a špetku voňavé skořice, takže je i bezlepkový.

Ingredience pro:
1 koláč
  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 6 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 1 citron
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Postup

Krok 1: Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.

Krok 2: Žloutky s cukrem ušlehejte elektrickým šlehačem do husté pěny a přidejte kůru (jen její žlutou část) z jednoho chemicky neošetřeného citronu, lžičku skořice a rozemleté mandle. Na závěr opatrně po částech vmíchejte bílkový sníh.

Krok 3: Pečte ve formě vyložené pečicím papírem (jak na pečicí papír zjistíte ve videu) asi 45 minut při 170 °C. Nechte téměř úplně vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Krok 4: Podávejte posypané moučkovým cukrem nebo ozdobené další skořicí.

Přivezli jste si někdy z dovolené recept, který vaříte dodnes? Prozraďte nám ho!

ynezorPumanzeSaNyknalC