Hlavní obsah

Málo energie, nechuť do života či úzkost? Možná máte zablokované čakry!

Foto: Thinkstock

Naučte se správně zacházet se svými čakrami. Změní to váš život k lepšímu!Foto: Thinkstock

Reklama

Čakry, energetická centra v těle, mohou mít na váš život velký účinek. Pokud jim však škodíte a nerozvíjíte je, uškodí zase ony vám. Jaké trable vám mohou přinést? Tady je přehled!

Článek

V těle má člověk obrovské množství čaker různých řádů, nejdůležitější je pak sedmero primárních, které se nacházejí na důležitých bodech na ose vašeho těla. Jak se o ně starat? Tak, že budete sami sebou, nebudete v sobě nic potlačovat. Vším, co v těle zadržíte, zpomalujete a zanášíte energetický vír příslušné čakry.

Pokud jednáte proti svému tělu, může se stát, že se některá z čaker zablokuje. Co vám pak hrozí?

Kořenová čakra

Červená kořenová čakra se nachází dole pod koncem páteře v oblasti pohlavních orgánů. Pojí se se základními životními úkony, ovlivňuje primární potřeby, podporuje životní sílu. Pokud nefunguje správně, člověk se cítí vysílený a bezmocný, naprosto bez energie. Je zodpovědná za zdánlivě bezdůvodnou únavu.

Tohle nedělejte: nedostatek spánku, přemíra stresu, obětování se pro druhé

Sakrální čakra

Oranžový energetický vír najdete u křížové kosti. Je stimulantem sexuální energie a vášně, kromě toho má velký účinek obecně na emoce, pocity a lidské vztahy. Její zablokování přináší chlad, odtažitost a nezájem o partnera, v širším měřítku pak o jakýkoli lidský kontakt a komunikaci. Špatná funkce se projevuje i sobectvím, pýchou nebo prchlivostí.

Tohle nedělejte:potlačování sexuálních tužeb, nucení se do toho, co je vám nepříjemné

Foto: Thinkstock

Emoce a sexuální touhy ovládá oranžová čakra u křížové kostiFoto: Thinkstock

Solar plexus čakra

Nachází se v místech solaru plexu (místo takzvaného trojúhelníku, tam, kde končí hrudní kost), její barvou je zlatavě žlutá. Je zodpovědná za vůli a sebevědomí, pokud tedy její fungování narušíte, stane se z vás chudinka nevěřící ve vlastní schopnosti, neschopná dotáhnout věci do konce. Ztratíte odvahu pouštět se do něčeho nového, cokoli začínat, komukoli se postavit.

Tohle nedělejte:věčné ustupování, upozaďování vlastních názorů, ponižování – z obou stran

Srdeční čakra

Zelená čakra srdce je předvídatelně umístěna v hrudním koši, je čakrou lásky a vztahů, těch pevnějších a důležitějších. Pokud ji narušíte, bude pro vás velmi těžké lásku přijímat i dávat, otevřít srdce pro okolní svět. Také může stát za přelétavostí a nestálostí, což je způsobeno kolísavostí jejího fungování. Člověk s nefunkční srdeční čakrou je odtažitý, nepříjemný a postrádá vřelost.

Tohle nedělejte:nucená náklonnost i k těm, které nesnesete, přetvářka

Krční čakra

Centrum komunikace reprezentované modrou barvou najdete v oblasti krku. Pokud je jakkoli omezena, vede to k problémům s komunikací na mnoha úrovních. Může jít o projevy fyzické, postižený jedinec koktá, zadrhává se, dochází i k dočasně němotě. Nebo působí psychicky, způsobuje stydlivost, neschopnost formulovat myšlenku, nesoustředěnost, problémy s porozuměním.

Tohle nedělejte: zamlčování vlastního názoru nebo nespokojenosti, připomínek

Foto: Thinkstock

Když neuvolníte modrou čakru, nezbavíte se problémů s komunikacíFoto: Thinkstock

Čelní čakra

Indigová čelní čakra je druhou nejvyšší, je tedy zaměřena abstraktněji. Je to čakra intuice a duchovna, schopností, které jsou nerozvinuté u mnoha osob. Zablokování šesté čakry vede k přízemnosti, neschopnosti vidět abstraktní koncepty, omezení představivosti a fantazie. Také k naprostému odmítání veškerého duchovna, ezoterična a nadpřirozena.

Tohle nedělejte:posměch cizím názorům, strach vybočit z řady, být jiný

Temenní čakra

Nejvyšší čakra je umístěna na vrcholku hlavy, reprezentuje ji fialová barva. Je to čakra harmonizační, která dělá člověka člověkem. Je závislá na funkčnosti ostatních čaker, proto je obtížné dosáhnout její plné funkčnosti. Pokud nefunguje správně, znamená to, že potlačujete nějakou část své osobnosti. Přináší pocity vnitřního neklidu, úzkosti, odtrženosti od reality, člověk se necítí příjemně ve své kůži.

Tohle nedělejte: všechno předešlé, co škodí ostatním čakrám

Na jakých čakrách musíte ještě zapracovat? Kde jsou vaše slabá místa?

Reklama

Načítám