Hlavní obsah

Mám rakovinu? Tyhle příznaky by vás měly dovést k lékaři!

Foto: thinkstock

O své zdraví je třeba dbát a absolvovat povinné prohlídky vždy včasFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučte se rozeznat příznaky, které ohlašují rakovinu prsu a děložního čípku. Zvýšíte tak svou šanci na úspěšné uzdravení. Jak na to, vám poradíme v prvním článku seriálu Braňte se rakovině!

Článek

„Máte rakovinu prsu,“ oznámí lékaři ročně asi 9900 ženám – kolem 1600 na tuto nemoc i zemře. Toto číslo by ale nemělo být důvodem, proč vás při objevu bulky v prsu ochromí strach a raději se budete trápit, než byste šly k lékaři. Právě naopak. To, co dnes vypadá jako planý poplach, může už zítra zachránit váš život. Jakákoli prevence ať už ve formě cvičení, samovyšetření nebo péče o vlastní zdraví je více než namístě.

Jaké příznaky má rakovina prsu?

„Ženy, které nespadají do screeningu, tedy mladší 45 let, si nejčastěji nahmatají nejasnou bouličku v prsu. Právě to je přivede k lékaři. Pokud jsou hodně mladé, stává se ale relativně často, že je nález lékařem bagatelizován, vzhledem k malé pravděpodobnosti nádoru. Správně by měla být každá žena s nejasným nálezem na prsu raději rychle vyšetřena ultrazvukem. Je lepší se ujistit, že je nález negativní, než závažné onemocnění přehlédnout,“ říká doc. MUDr. Petra Tesařová, Csc. z Onkologické kliniky v Praze.

Dalšími nepřímými příznaky rakoviny prsu může být i vpáčená bradavka, výtok z bradavky nebo krvácení, ale také třeba jen změna tvaru prsu nebo zarudnutí kůže na prsu. O všech potížích by měl vědět váš lékař. Jen tak může chorobu zjistit včas. Co to ale je včas?

„Včasný záchyt nádoru předpokládá, že se jedná o malé ložisko kolem 1 cm, omezené na samotný prs bez postižení spádových uzlin v podpaží. Moderní screeningové metody pomocí mamografie ale dovedou na základě nepřímých známek nádoru zachytit i ložiska o velikosti několik milimetrů. Takový nález má excelentní prognózu a většinou neohrožuje nemocnou ani na životě, ani na zdraví,“ vysvětluje docentka Petra Tesařová.

Foto: thinkstock

Mamografické vyšetření je nezbytné od 45 letFoto: thinkstock

Několikrát jsme zmínili mamografii. Kdy na ni tedy jít? Vždy, když vás na ni lékař pošle, protože potřebuje vyšetřit podezřelou změnu prsu. V rámci screeningu by na něj měly pravidelně a bezplatně docházet ženy starší 45 let. „Na mamografické vyšetření by měly přijít daleko dřív ženy, které mají rakovinu prsu v rodině. Měly by dorazit ve věku asi o deset let nižším, než ve kterém onemocněla nejmladší z příbuzných,“ vzkazuje ženám MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D., primářka Breast Unit Prague centra Háje.

Mladší ženy mohou podstoupit mamografické vyšetření, ale také ultrazvuk prsu – o nejvhodnější metodě rozhodne odborný lékař.

Příznaky rakoviny děložního čípku

Diagnóza rakoviny děložního čípku se ročně týká asi 1100 žen. Skoro čtyři stovky pacientek na toto onemocnění ročně zemřou. Bohužel přednádorové změny nemá žena šanci poznat – zjistí je pouze gynekolog při pravidelné gynekologické prohlídce.

Foto: thinkstock

Rozvinutí rakoviny děložního čípku většinou trvá mnoho let. Proto je vysoká šance, že ji při prohlídce lékař včas odhalíFoto: thinkstock

„Na preventivní gynekologické kontroly, včetně odběru cytologie z děložního čípku, by měla žena chodit jednou ročně bez ohledu na věk a bez ohledu na výskyt karcinomu děložního čípku v rodině,“ říká MUDr. Marie Bendová, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky 3. Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Častější kontroly by přicházely v úvahu v případě, že by byl výsledek vyšetření děložního čípku patologický a při pozitivitě HPV testu – hlavně v případě, že je žena starší 35 let a má tzv. vřídek na čípku. Pravidelné cytologické kontroly se týkají i žen, které mají očkování proti rakovině děložního čípku, tedy proti HPV, lidskému papilomaviru.

Ačkoli příznaky rakoviny děložního čípku žena sama jen těžko odhalí v počátečním stadiu, zajímalo nás, zda přece jen existují nějaké potíže, které by neměla přehlédnout a měla by kvůli nim jít k lékaři. „Existují příznaky časné - krvácení nebo špinění po styku, případně i po manipulaci například tampony v pochvě, dále pak krvácení mimo cyklus,“ říká MUDr. Marie Bendová.

Chodíte pravidelně na preventivní kontroly a hlídáte zdraví svých prsou?

Reklama

Související témata:

Načítám