Hlavní obsah

Pomoc, tchyně! Manuál pro začátečnice i pokročilé, jak vyjít s každou

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Jako malé mi doma říkali, že maminka a paní učitelka mají vždycky pravdu. Měli ještě přidat „a tchyně“. A to bez ohledu na to, jestli ta vaše patří mezi dary seslané z nebes, anebo naopak přemýšlíte, co jste v minulém životě udělali špatného, že jste ji schytali za trest. Dodržování některých pravidel je nezbytné v obou případech.

Článek

Před maminkami mých partnerů, ať už těch minulých, anebo mého současného, jsem měla vždy respekt. Protože ať už se vám to líbí či nikoliv, pořád je to žena, která vychovala toho, s kým teď chodíte/žijete/máte rodinu. A kterou, dost možná, budete jednou potřebovat, ať už co se týče hlídání dětí, anebo rady. Bez ohledu na to, jak moc si (ne)rozumíte, je dobré vědět, čemu byste se měla vyhnout a co se od vás naopak očekává.

Pravidlo „K“

Pravidlo K, neboli pravidlo komplimentu, je jedno z nejdůležitějších zejména na začátku. Zakládá si na tom, že její svíčková je nejlepší na světě? Tak ji pochvalte, i když vy sama si myslíte, že tu nejchutnější vaří naopak vaše maminka. Je to znamenitá pěstitelka květin? Nebojte se jí to říct! Uděláte jí tím radost a i vy v tu chvíli stoupnete v ceně. Nezapomeňte ale: všeho s mírou. Chválit ji (aniž by to bylo předmětem debaty), jak dobře vychovala svého syna, je příliš okaté mazání medu kolem úst. Ovšem když nenápadně vyzdvihnete, co se mu zrovna podařilo v práci, nebo že vám jen tak přinesl květinu, určitě ji to potěší.

Foto: michaeljung, Shutterstock.com

Spíše se vyhněte přehnané chvále, jak vychovala svého synaFoto: michaeljung, Shutterstock.com

Buďte nad věcí

Nesnažte se být před tchyní dokonalá, nevyjde to. Alespoň tedy ne na začátku. Mámy bývají dost choulostivé, jakmile jde o jejich milované chlapečky, jen tak někomu je nedají. Takže dost možná nebudete mít doma nikdy dost dobře uklizeno, ačkoliv budete smýčit celé odpoledne, koláč nebude správně křupavý, i když bude podle jejího receptu, nebo možná jejímu synovi budete málo vařit, protože on byl zvyklý na jiný servis. Buďte v klidu. Ať uděláte, co uděláte, s největší pravděpodobností to nebude stoprocentní. Bez ohledu na to, co si o tom myslíte vy nebo váš partner. Tak buďte nad věcí.

Nehrajte si na znalce

Je jen jedna osoba na světě, která zná vašeho partnera nejlépe. Vy to nejste, za jediného právoplatného znalce se považuje jeho matka. A je celkem zbytečné snažit se dokázat, že ani vy na tom nebudete tak špatně. Rozhodně zapomeňte na věty typu „A kdo s ním posledních pět let žije, já, nebo vy?“. Prostě pokud Míša v dětství miloval škubánky, je snad víc než jasné, že je bude milovat i v pětatřiceti. Co na tom, že od dvaceti se mu dělají mdloby, jen co je vidí, u mámy je sní jen aby jí udělal radost, zatímco s vámi by se snad raději rozešel, než je snědl?

Buďte připravena

Jestli se svým partnerem žijete na „hromádce“ a nemáte ještě děti, měla byste mít v záloze odpovědi na některá ožehavá témata... Zvlášť v případě, kdy je váš partner jedináček či starší sourozenec, od kterého se vnoučata očekávají co nevidět. Vše, co se týče rodiny a vzájemné budoucnosti, je tanec na tenkém ledě. A každý špatný krok vás může nenávratně poslat ke dnu. Zkuste před jeho maminkou říct: „Svatba je dnes jen přežitek“. To pak teprve něco uvidíte, nebo spíš uslyšíte... Zato odpověď chytré horákyně ve stylu: „Počítáme s tím do budoucna, ale rozhodně nechci promeškat ten správný věk,“ ji zajisté potěší. A přitom nic neřeknete.

Važte slova

Jestliže máte ten luxus (anebo smůlu?), že tchyně bydlí v podstatě za rohem, raději se vyhněte větě: „U nás máte dveře kdykoliv otevřené“. Zatímco vy chcete být slušná a dát jí najevo, že vám rozhodně nebude vadit její občasná návštěva, ona to může vzít jako jasnou pozvánku k tomu, že přijít může kdykoliv a bez ohlášení. A to nechcete v žádném případě, bez ohledu na to, zda jde o tchyni, nebo vaši nejlepší kamarádku. Jo, a pokud má klíče, tak nebude ani zvonit, protože „mi casa es su casa“, ne?

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

I když chcete být hodná snacha, je lepší držet si hranice. Ani u své nejlepší kamarádky nechcete, aby k vám chodila kdykoliv bez ohlášení Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Stanovte si hranice

Hned na začátku vztahu s vaší budoucí tchyní je důležité si stanovit hranice. Pokud to neuděláte brzy, s každým společně stráveným rokem to půjde hůře. A to nejen co se týče neohlášených návštěv, ale později třeba i výchovy dětí. Jestli ale dáte hned najevo, že máte svůj názor na určité věci či životní situace, spíš se vyhnete později tomu, že vám bude do všeho mluvit. Pokud by se to přesto stalo, měl by zakročit váš partner a své mámě vysvětlit, že jí nikdo nic nezakazuje, jen že máte na některé věci odlišné názory, což vždycky nemusí znamenat, že jsou špatné.

Nezakazujte, usměrňujte

Je jen skutečně málo babiček (pokud vůbec nějaké), které by nechtěly své vnoučky rozmazlovat. Nebo tedy ne rozmazlovat, ale trošku jim dopřát. Spíše, než abyste vaší tchyni zakazovala dávat svým vnoučatům sladkosti, zkuste se s ní domluvit, které jsou pro ně (podle vás) méně škodlivé. Tak dojdete krásné harmonie – vy nebudete zakazovat, ona se nebude cítit dotčená, ochráníte své děti a ještě to bude pro jejich dobro. To platí i v případě, když vám chce tchyně pomáhat se zařizováním bydlení. Než aby vám koupila povlečení, které se vám barevně či stylově nehodí do ložnice, raději jí předem nenápadně naznačte, jaký styl se vám líbí...  Nejspíš bude sama za takovou nápovědu ráda.

A co vy? Vycházíte se svou tchyní dobře? Podělte se s námi o své zkušenosti! 

Reklama

Související témata:

Načítám