Hlavní obsah

Manželství bez sexu. Má tenhle vztah šanci na úspěch?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to obecně známý a mnohokrát potvrzený fakt – frekvence milostných hrátek v dlouhodobých vztazích se časem snižuje. Manželství bez sexu nejsou vlastně žádnou raritou. Je ale možné být v takovém vztahu opravdu šťastný?

Článek

Vědci z britské univerzity v Glasgow nedávnou studií potvrdili, co se už dávno ví: čím déle jste spolu, tím méně sexu máte. Zjistili, že 34 procent dotazovaných žen a 15 procent mužů nemá o sex s partnerem v dlouhotrvajícím vztahu moc zájem.

Co když ale není sex žádný? Může takové soužití vydržet? Podle britské expertky na vztahy a sex Tracey Cox je odpověď ano. Má to ale jednu podmínku – oba s tím souhlasíte a oběma vám to vyhovuje. „A v tom právě tkví ten problém. Je vysoce nepravděpodobné, že vás sex přestane bavit oba ve stejnou chvíli. Většinou je to tak, že nebaví jednoho z vás, a tomu druhému to zatraceně vadí,“ vysvětluje Tracey Cox.

Ani to ale neznamená, že je vše ztraceno. Tady je pár rad, jak s takovou situací naložit.

Odpor k sexu kvůli nemoci

Pokud je za nechutí k sexu nějaký reálný důvod (dlouhodobá nemoc, těžký stres, starosti, deprese), dost často pomůže jen trocha trpělivosti. Sice už to asi nebude nikdy tak divoké jako před tím, ale v nějaké podobě se sex do vaší ložnice nejspíš vrátí. Až se dá ten, co má trable, do pořádku. V tuto chvíli vám oběma nejvíc pomůže, když se vzájemně podpoříte, budete se snažit se chápat, dopřejete si prostor, ale zároveň budete o nedostatku fyzické intimity upřímně mluvit.

Mluvte spolu o sexu

Ale co když je nezájem o fyzický kontakt čistě jen rozhodnutí jednoho z vás, aniž byste pro to měli nějaké rozumné vysvětlení? Mluvte o tom! Ten, komu sex schází by měl svému protějšku v klidu a ve vhodnou chvíli vysvětlit, jak moc a proč mu sex chybí. „Buďte ale připraveni na jakoukoli reakci, ten druhý se může rozčílit, začít plakat, odejít, obviňovat vás, cokoli,“ varuje Tracey Cox. První pokus málokdy vyjde dobře, ale minimálně jste tím dali o problému vědět a partner je chtě nechtě donucen o tom přemýšlet.

Když sám nezačne, zkuste za pár dnů diskusi obnovit. Zjišťujte, zda odmítá jakýkoli sex, nebo je nějakým technikám přece jen otevřený. „Možná nechce nebo nemůže z nějakých fyzických důvodů provozovat klasickou soulož, ale jsou i jiné možnosti,“ připomíná Tracey Cox v britském magazínu Daily Mail.

Jednoduše hledejte nějaký kompromis, který by byl schůdný pro oba. Můžete přistoupit na alespoň nějakou formu fyzické intimity, snížení frekvence milostných hrátek, jednoduše najít řešení vašeho nesouladu v sexuální touze. Ideální to nebude ani pro jednoho z vás, ale pokud se opravdu milujete a máte dostatek jiných věcí, které vás spojují, můžete to zvládnout. „Láska, hravost, náklonnost, to vše do vztahu přináší intimitu a jsou to věci minimálně stejně důležité jako sex,“ říká Tracey Cox.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

I bez sexu vám to může fungovat, ovšem není to většinou jednoduchéFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Riziko nevěry

Ani pokud k dohodě nedošlo a kompromis nebyl nalezen, nemusí být vše ztraceno. Existují lidé, kteří se bez sexu obejdou, i když nějaké touhy mají. Vystačí si s jakýmsi náhražkovým sexem. „Svoje potřeby jednoduše ukojí pomocí masturbace, sexuálních fantazií, erotických pomůcek či porna,“ vysvětluje Tracey Cox. Není jich mnoho, ale existují, a třeba jste to zrovna vy nebo váš partner.

Pokud to ale nejde, je tu samozřejmě reálné riziko nevěry. To, co se někomu nedostává doma, najde prostě někde jinde. „Můžete partnera milovat a chtít s ním strávit zbytek života, ale prostě potřebujete někde uvolnit ten tlak. Chápu, co vás k tomu vede, ale zároveň vás musím rovnou varovat. Nečekejte, že vám partner automaticky odpustí, pokud na to přijde. Řada lidí je přesvědčena, že i když odepírají partnerovi sex, mají nárok na jeho stoprocentní věrnost,“ tvrdí Tracey Cox.

Možností je podle ní uvolnění pravidel monogamního vztahu. K tomu ale ten, co už po milování netouží, potřebuje notnou dávku sebezapření, tolerance a porozumění. „Stává se to často ve vztazích, kde jeden z páru není sexu fyzicky schopen, třeba ze zdravotních důvodů. Vlastně svému protějšku nevěru povolí,“ upřesňuje Tracey Cox.

Jednorázový sex jako řešení

Nejenže tohle nedokáže každý, nepříjemné to může být i pro toho, kdo má zálety povolené. Může to vnímat jako zradu a vlastní morální selhání. Navíc ne každého nezávazný sex a úlety na jednu noc baví. Hodně lidí potřebuje jakýsi kompletní balíček – psychickou i fyzickou lásku v jednom. Jedno bez druhého pro ně ztrácí význam, neumí to oddělit (povolená nevěra by totiž měla být čistě fyzická, aby z ní nevznikl paralelní vztah).

V takovém případě je pak v podstatě jedinou možností rozchod. „Je to vůči oběma nejférovější. Vzájemně si dáte možnost najít si někoho, kdo k vám bude po téhle stránce lépe pasovat,“ dodává Tracey Cox. Není to šťastný konec, ale rozhodně je to čestné.

O sexu se toho píše a namluví hodně. Existují tisíce studií na toto téma. Například kolikrát týdně je zdravé mít sex?

Reklama

Související témata:

Načítám