Hlavní obsah

Marilyn Monroe a James Dean: Jaká měli sexuální tajemství?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herci zlaté éry Hollywoodu, jako je Marylin Monroe, James Dean nebo třeba Marlon Brando, měli před světem tajemství. Museli mít, protože homosexualní styky byly trestné. Věděli jste to o nich?

Článek

Dnes je vcelku běžné, že dvě ženy či muži tvoří pár, nebo dokonce vychovávají děti. Jenže v Americe byla homosexualita až do sedmdesátých let považována za duševní poruchu. Není se tedy čemu divit, že ten, koho to táhlo ke stejnému pohlaví, se tím příliš nechlubil.

Homosexuály a bisexuály najdeme i mezi herci v dobách zlaté éry Hollywoodu, tedy zhruba od třicátých do šedesátých let. O svém rozpolcení se svěřili třeba svému psychoterapeutovi nebo příteli, a někteří poslali tuto tajnou informaci dál.

James Dean 

Ačkoliv James Dean (1931–1955) natočil pouze tři filmy, protože ve čtyřiadvaceti letech zemřel při nehodě, dodnes zůstává legendou a ikonou. Nicméně i za tak krátkou dobu se stihly objevit pochybnosti o jeho orientaci. Se ženami prý randil jen na popud filmového studia, které pomáhalo vytvářet jeho obraz nespoutaného mladíka. „Miloval jsem ho a Jimmy miloval mě. Byl to vztah jako otce se synem, ale tak trochu incestní,“ řekl v jedné z životopisných knih o Jamesi Deanovi Rogers Brackett, tehdejší ředitel prestižní reklamní agentury. Byl o patnáct let starší. V dalších memoárech s názvem „James Dean: Zítřek nikdy nepřijde“ se objevila dokonce zpráva o tom, že mladý herec měl praktikovat sado–maso s Marlonem Brandem (1924–2004).

Foto: Profimedia.cz

James Dean byl jasný lamač ženských srdcí, ale možná to byl jen reklamní trik filmových studií Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando 

Že by byl Marlon Brando gay? To zní vzhledem k tomu, že byl čtyřikrát ženatý, měl jedenáct dětí a jeho náručí prošlo bezpočet přítelkyň, trochu nepravděpodobně. Jenže zákulisní drby hovoří o tom, že měl poměr třeba i s Cary Grantem (1904–1986). Sám Brando se pak přiznal k bisexualitě. „Homosexualita je v módě, to není nic nového. Stejně jako spousta dalších mužů, i já mám za sebou takové zkušenosti a nestydím se za to. Nikdy mi moc nezáleželo na tom, co si o mně lidé myslí,“ řekl v roce 1976 v rozhovoru s jedním francouzským novinářem.

Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando byl čtyřikrát ženatý a měl jedenáct dětí, i přesto se objevily spekulace o jeho orientaci. Nebyly daleko od pravdyFoto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (1926–1962) byla třikrát vdaná, ale podle všeho měla slabost i pro ženy. Říká se, že se trochu více sblížila s kolegyněmi Elizabeth Taylor (1932–2011), Marlene Dietrich (1901–1992) nebo Joan Crawford (1905–1977). Režisér Jean Negulesco, se kterým točila film „Jak si vzít milionáře“ (1953), řekl, že se mu hvězda svěřila, že s mužem neměla nikdy orgasmus. Jeho slova se potvrdila i na nahrávkách herečky s psychoanalytikem Ralphem Greensonem (1911–1979). Právě jemu přiznala styk s bisexuální Joan Crawford. „Šly jsme do Joaniny ložnice. Měla pak obrovský orgasmus, křičela u toho jako šílená,“ svěřila se blonďatá sexbomba svému psychoanalytikovi.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe musela být v sobě velice rozpolcená, s velkou pravděpodobností ji přitahovali muži, stejně jako ženy Foto: Profimedia.cz

Greta Garbo

O Gretě Garbo (1905–1990) se vždy špitalo jako o té, kterou přitahují ženy víc než muži. Nicméně nahlas o tom nikdo nemluvil, ani sama Garbo. Povídalo se, že jí jedna herecká kolegyně dokonce zlomila srdce. Když jí bylo dvacet let, zamilovala se do Marlene Dietrich, která byla o čtyři roky starší, ale té šlo jen o fyzickou lásku. Homosexualita Grety Garbo nebyla nikdy úplně potvrzena, až v roce 2005 se objevily dopisy s její přítelkyní, švédskou režisérkou Mimi Pollack (1903–1999). Byly plné něžností a láskyplných frází, které se kamarádce nepíšou.

Foto: Profimedia.cz

Podezření, že má Garbo blíže k ženám než k mužům, se potvrdilo v roce 2005 v dopisech, které psala režisérce Mimi PollackFoto: Profimedia.cz

Rock Hudson

Ženy, které šly z Rocka Hudsona (1925–1985) do kolen, měly bohužel smůlu. Ani ne tak proto, že byl mezi léty 1955 až 1958 ženatý s krásnou herečkou Phyllis Gates (1925–2006), ale protože ve středu jeho zájmu byli spíše muži. Sňatek měl pravděpodobně skrýt všechny pochybnosti, ačkoliv Gates později několikrát zopakovala, že si ho brala z lásky, nikoliv aby mu pomohla. Nicméně on v tu dobu udržoval poměr se svým agentem Henrym Willsonem (1911–1978). Rock Hudson byl první  známou osobností, která zemřela po nákaze viru AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Rock Hudson byl první známou osobností, která zemřela na AIDS Foto: Profimedia.cz

Cary Grant

Cary Grant (1904–1986) patřil k nejpohlednějším mužům své doby. I on měl slabost pro ženy, oženil se dokonce pětkrát, byť nakrátko. Jen s herečkou Betsy Drake (1923–2015) byl třináct let. Jen o rok méně pak ale žil v jedné domácnosti s hercem Randoplhem Scottem (1898–1987), což v lidech vyvolalo podezření. V roce 1932 si po společném natáčení „Hot Saturday“ pronajali dům na pláži v Malibu, aby prý ušetřili náklady za bydlení. O tom, co se pak dělo dvanáct let za jeho zdmi, můžeme jen spekulovat.

Foto: Profimedia.cz

Cary Grant žil dvanáct let v jednom domě s Randolphem Scottem. Pokud byl homosexuál, nikdy to nepřiznalFoto: Profimedia.cz

Překvapila vás některá z těchto známých osobností? 

Reklama

Načítám