Hlavní obsah

Marilyn Monroe a James Dean: Jaká měli sexuální tajemství?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Herci zlaté éry Hollywoodu, jako je Marylin Monroe, James Dean nebo třeba Marlon Brando, měli před světem tajemství. Museli mít, protože homosexualní styky byly trestné. Věděli jste to o nich?

Článek

Dnes je vcelku běžné, že dvě ženy či muži tvoří pár, nebo dokonce vychovávají děti. Jenže v Americe byla homosexualita až do sedmdesátých let považována za duševní poruchu. Není se tedy čemu divit, že ten, koho to táhlo ke stejnému pohlaví, se tím příliš nechlubil.

Homosexuály a bisexuály najdeme i mezi herci v dobách zlaté éry Hollywoodu, tedy zhruba od třicátých do šedesátých let. O svém rozpolcení se svěřili třeba svému psychoterapeutovi nebo příteli, a někteří poslali tuto tajnou informaci dál.

James Dean 

Ačkoliv James Dean (1931–1955) natočil pouze tři filmy, protože ve čtyřiadvaceti letech zemřel při nehodě, dodnes zůstává legendou a ikonou. Nicméně i za tak krátkou dobu se stihly objevit pochybnosti o jeho orientaci. Se ženami prý randil jen na popud filmového studia, které pomáhalo vytvářet jeho obraz nespoutaného mladíka. „Miloval jsem ho a Jimmy miloval mě. Byl to vztah jako otce se synem, ale tak trochu incestní,“ řekl v jedné z životopisných knih o Jamesi Deanovi Rogers Brackett, tehdejší ředitel prestižní reklamní agentury. Byl o patnáct let starší. V dalších memoárech s názvem „James Dean: Zítřek nikdy nepřijde“ se objevila dokonce zpráva o tom, že mladý herec měl praktikovat sado–maso s Marlonem Brandem (1924–2004).

Foto: Profimedia.cz

James Dean byl jasný lamač ženských srdcí, ale možná to byl jen reklamní trik filmových studií Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando 

Že by byl Marlon Brando gay? To zní vzhledem k tomu, že byl čtyřikrát ženatý, měl jedenáct dětí a jeho náručí prošlo bezpočet přítelkyň, trochu nepravděpodobně. Jenže zákulisní drby hovoří o tom, že měl poměr třeba i s Cary Grantem (1904–1986). Sám Brando se pak přiznal k bisexualitě. „Homosexualita je v módě, to není nic nového. Stejně jako spousta dalších mužů, i já mám za sebou takové zkušenosti a nestydím se za to. Nikdy mi moc nezáleželo na tom, co si o mně lidé myslí,“ řekl v roce 1976 v rozhovoru s jedním francouzským novinářem.

Foto: Profimedia.cz

Marlon Brando byl čtyřikrát ženatý a měl jedenáct dětí, i přesto se objevily spekulace o jeho orientaci. Nebyly daleko od pravdyFoto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe (1926–1962) byla třikrát vdaná, ale podle všeho měla slabost i pro ženy. Říká se, že se trochu více sblížila s kolegyněmi Elizabeth Taylor (1932–2011), Marlene Dietrich (1901–1992) nebo Joan Crawford (1905–1977). Režisér Jean Negulesco, se kterým točila film „Jak si vzít milionáře“ (1953), řekl, že se mu hvězda svěřila, že s mužem neměla nikdy orgasmus. Jeho slova se potvrdila i na nahrávkách herečky s psychoanalytikem Ralphem Greensonem (1911–1979). Právě jemu přiznala styk s bisexuální Joan Crawford. „Šly jsme do Joaniny ložnice. Měla pak obrovský orgasmus, křičela u toho jako šílená,“ svěřila se blonďatá sexbomba svému psychoanalytikovi.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe musela být v sobě velice rozpolcená, s velkou pravděpodobností ji přitahovali muži, stejně jako ženy Foto: Profimedia.cz

Greta Garbo

O Gretě Garbo (1905–1990) se vždy špitalo jako o té, kterou přitahují ženy víc než muži. Nicméně nahlas o tom nikdo nemluvil, ani sama Garbo. Povídalo se, že jí jedna herecká kolegyně dokonce zlomila srdce. Když jí bylo dvacet let, zamilovala se do Marlene Dietrich, která byla o čtyři roky starší, ale té šlo jen o fyzickou lásku. Homosexualita Grety Garbo nebyla nikdy úplně potvrzena, až v roce 2005 se objevily dopisy s její přítelkyní, švédskou režisérkou Mimi Pollack (1903–1999). Byly plné něžností a láskyplných frází, které se kamarádce nepíšou.

Foto: Profimedia.cz

Podezření, že má Garbo blíže k ženám než k mužům, se potvrdilo v roce 2005 v dopisech, které psala režisérce Mimi PollackFoto: Profimedia.cz

Rock Hudson

Ženy, které šly z Rocka Hudsona (1925–1985) do kolen, měly bohužel smůlu. Ani ne tak proto, že byl mezi léty 1955 až 1958 ženatý s krásnou herečkou Phyllis Gates (1925–2006), ale protože ve středu jeho zájmu byli spíše muži. Sňatek měl pravděpodobně skrýt všechny pochybnosti, ačkoliv Gates později několikrát zopakovala, že si ho brala z lásky, nikoliv aby mu pomohla. Nicméně on v tu dobu udržoval poměr se svým agentem Henrym Willsonem (1911–1978). Rock Hudson byl první  známou osobností, která zemřela po nákaze viru AIDS.

Foto: Profimedia.cz

Rock Hudson byl první známou osobností, která zemřela na AIDS Foto: Profimedia.cz

Cary Grant

Cary Grant (1904–1986) patřil k nejpohlednějším mužům své doby. I on měl slabost pro ženy, oženil se dokonce pětkrát, byť nakrátko. Jen s herečkou Betsy Drake (1923–2015) byl třináct let. Jen o rok méně pak ale žil v jedné domácnosti s hercem Randoplhem Scottem (1898–1987), což v lidech vyvolalo podezření. V roce 1932 si po společném natáčení „Hot Saturday“ pronajali dům na pláži v Malibu, aby prý ušetřili náklady za bydlení. O tom, co se pak dělo dvanáct let za jeho zdmi, můžeme jen spekulovat.

Foto: Profimedia.cz

Cary Grant žil dvanáct let v jednom domě s Randolphem Scottem. Pokud byl homosexuál, nikdy to nepřiznalFoto: Profimedia.cz

Překvapila vás některá z těchto známých osobností? 

Reklama

Načítám