Hlavní obsah

Máte falešnou kabelku? V Itálii vám hrozí pokuta

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Reklama

Rádi byste koupili značkové zboží, ale levně? Pak se jistě dřív nebo později potkáte s padělky. Že prodejcům hrozí postihy, to je známé. Nehrozí ale něco i vám, když na výhodnou koupi přistoupíte?

Článek

Jestliže brouzdáte po internetových e-shopech nebo po tržnici a jde vám hlavně o cenu, asi tušíte, že byste si mohli pořídit padělek. A možná patříte mezi ty, kteří je doslova vyhledávají… Nebo jste si chtěli koupit originál ve slevě a dostali jste padělek? Jak víte, tak prodávat padělky je nezákonné, ale může vás někdo postihnout za to, že si je vědomě koupíte?

Naletěli jste

Pravděpodobnost, že na tržnici koupíte originál, je nulová, takže tam naletět nemůžete. Protože za prodej padělků jsou vysoké pokuty a následuje zabavení zboží, tak se do jeho prodeje v kamenných prodejnách s dohledatelným prodejcem většinou nikdo nepustí. To je doména spíš tržnic a pouličních prodejů.

Jiné to může být v případě, že nakupujete na internetu. Obchod se může tvářit velmi luxusně, a pokud nabídne výhodnou, ale ne zas nápadně nízkou cenu, můžete snadno podlehnout. Lze před nákupem poznat, že se jedná o padělek?

  • Cena - nápadně nízká cena je dostatečným varováním. I světoznámé značky mohou mít slevy, ale nikoli takové, že by šly na zlomek původní ceny.
  • Fotografie - požádejte prodejce o reálnou fotografii, nespokojte se jen s tím, co mohl stáhnout třeba ze stránek originálního výrobce.
  • Vzhled - porovnejte zboží v e-shopu alespoň na snímku s tím, které prodávají značkové prodejny. U parfémů se často liší obal, ale třeba i objem. U oblečení, doplňků a bot to je pak barevnost, materiál či střih, někdy i sortiment velikostí nebo barevná škála, tu originální výrobci většinou nemívají tak širokou jako jejich plagiátoři. Rozhodně se ale liší kvalita provedení.
Foto: Dulin, Shutterstock.com

Jestli chcete koupit originál, měli byste zajít do kamenné prodejny Foto: Dulin, Shutterstock.com

Jak padělek vrátit

Nejlepší je samozřejmě padělek vůbec nekoupit. Ale když už k tomu dojde, máte několik možností, jak ho vrátit. „Při prodeji přes internet můžete využít zákonnou lhůtu 14 dnů na odstoupení od smlouvy. Uvedete-li jako důvod dodání padělku, tedy něčeho, co jste si neobjednali, prodejce ponese náklady poštovného a balného od něj k vám i nazpátek,“ říká Kristýna Kuncová z časopisu dTest.

I při promeškání této lhůty můžete požadovat výměnu za nový výrobek, tedy originál, protože ten jste v dobré víře kupovali. Lepší je ale odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz, protože se nemůžete spolehnout, že prodejce vůbec nějaký originál má. „Kdyby vaše reklamace nebyla vyřízena do 30 dnů, obraťte se se stížností na ČOI, a navíc můžete podat i trestní oznámení na policii nebo státním zastupitelství. Lze totiž předpokládat, že poškozených spotřebitelů bude více,“ radí Kristýna Kuncová.

I e-shopy států EU mají čtrnáctidenní ochrannou lhůtu, ale vždy si nastudujte podmínky, jak zboží vrátit. Některé obchody si za vrácení nic neúčtují, jiné ano, ale měli byste o tom být předem informováni. Vracení zboží z asijských e-shopů má vlastní pravidla, která je také zapotřebí dopředu znát. Většinou se ale zboží zpátky neposílá a jedná se o vrácení peněz či slevě.

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Nákupy na internetu mohou být nebezpečné z několika důvodů a nákup padělků je jedním z nichFoto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Kupujete padělek vědomě

O tom, proč si někteří lidé ochotně pořídí padělek, se vedou poměrně plamenné diskuze. Argumentem jsou často peníze. Radit vám takové nákupy nebudeme, to je na vašem rozhodnutí. Dobrá zpráva je, že vám za to nic nehrozí. „Padělané zboží známých značek je považováno za zboží, které porušuje práva duševního vlastnictví. Pokud s ním nakládáte jako fyzická osoba pro vlastní potřebu v rámci republiky, není to protizákonné. Je ale třeba upozornit, že některé členské státy považují za porušení předpisů nejen nabídku a prodej, ale i poptávku a nákup padělků,“ vysvětluje plk. Ing. Martina Kaňková, tisková mluvčí Generálního ředitelství cel.

To se týká hlavně Itálie a Francie, kde za nákup padělků hrozí i tomu, kdo je kupuje, pokuta a dokonce i vězení. Vyhněte se tedy nákupům od překupníků na ulici, pokud by vás místní policie přistihla, že jste si od nich koupili padělek, tak vám v Itálii hrozí pokuta sto až sedm tisíc euro a ve Francii dokonce vězení až na tři roky. A pozor – takové padělky byste neměli dále prodávat, tedy ani přes inzeráty nebo bazary, za to již pokuta hrozí.

To, aby se na náš trh nedostaly padělky, hlídá i celní správa. Týká se to i zboží, které kupujete hlavně v zahraničních e-shopech mimo EU. „V rámci propouštění zboží do ČR provádějí celní úřady kontrolu a mohou zadržet zboží podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví,“ uvádí Martina Kaňková. Takže se může stát, že celníci padělané zboží zabaví dřív, než k vám doputuje, a vy přijdete o své peníze, protože ne vždy se podaří jejich vrácení s obchodníkem, většinou odněkud z Asie, vyjednat.

Jste ochotni za značkové zboží zaplatit, nebo rádi ušetříte a padělky vám nevadí?

Reklama

Související témata:

Načítám