Hlavní obsah
3,4
(358)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Ani takový dietetický nešvar, jako jsou řízky, nemusí vždy nutně končit těžkým žaludkem (a u nás „šťastlivců“ i okamžitými kily navíc). Vynechejte mouku, použijte výraznější kukuřičnou strouhanku a upečte je v troubě. Šťavnatost řízky získají díky osvědčené jogurtové marinádě, a když si jich zrovna nedáte pět, nemusíte se vůbec cítit provinile.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na řízky
  • 450 g kuřecích prsou
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • 100 g kukuřičné strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 3 lžíce oleje
Na potření
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 špetka soli
K podávání
  • 4 ks bulek
  • 2 lžíce majonézy
  • 1/4 ks hlávkového salátu
  • 1 ks rajčat
Článek

Postup

01.

Maso pokrájejte na asi centimetrové plátky podle toho, jak velké chcete řízky. Alespoň na 20 minut – ale ještě lépe do druhého dne – je naložte do dost osoleného a opepřeného jogurtu s rozšlehaným vejcem a prolisovaným česnekem.

02.

Troubu vyhřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem a pokapejte olejem. Plátky masa nechte okapat od přebytečné marinády, obalte je ve strouhance a klaďte na připravený plech. Pečte asi 20 minut dozlatova, v polovině můžete obrátit.

03.

Mezitím si v rendlíčku rozehřejte máslo s medem, uzenou paprikou, špetkou chilli a troškou soli. Upečené řízky touto směsí zlehka potřete a podávejte. My jsme je měli jako burgery se salátem, rajčetem a domácí majonézou, pro dietnější verzi vynechejte medový kabátek a jako přílohu zvolte raději míchaný salát nebo bramborovou kaši.

Tip: Podobně jako jogurt funguje podmáslí nebo citronová šťáva – v kyselém prostředí totiž maso krásně zkřehne.

Chcete křehké řízky zdravěji a trochu jinak? Výborné jsou vepřové řízky z panenky bez trojobalu nebo vepřové řízky v troubě bez smažení.

Reklama

Načítám