Hlavní obsah

Melanie ví, že brzy zemře. Tohle si chce ještě splnit!

Foto: dailymail.co.uk

Melanie Swan Horton umírá. Ale ještě předtím se rozhodla splnit si své životní snyFoto: dailymail.co.uk

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má rakovinu a před sebou jen pár týdnů života. A ty si Melanie Swan Horton chce užít naplno! Sepsala seznam věcí, které by chtěla zažít, a díky přátelům i úplně cizím lidem si teď svoje přání plní!

Článek

Melanii diagnostikovali rakovinu tlustého střeva před dvěma lety. Bylo jí 45 let a jejím dvěma dcerám, dvojčatům Leanne a Marii, 22. K lékaři se tato bývalá manažerka charitativní organizace vydala poté, co objevila ve stolici krev. Předchozí symptomy – ztrátu váhy a letargii – přičítala nové dietě a přísnému cvičebnímu režimu, díky nimž zhubla tři konfekční velikosti a poprvé v životě si troufla obléct bikiny. „Ještě abych nebyla unavená, vždyť denně cvičím," říkala si.

Foto: dailymail.co.uk

Poprvé v životě se Melanie podívala na hudební festival. Díky svému seznamu přáníFoto: dailymail.co.uk

Cítila se šťastněji a zdravěji než kdy předtím. A pak přišla diagnóza. Díky chemoterapii se sice nádor zmenšil, ale při následné operaci se ukázalo, že rakovina napadla i játra a plíce. Letos v červenci lékaři Mel sdělili, že už pro ni nemohou udělat vůbec nic. A tehdy se Melanie poprvé odvážila vyslovit otázku – Kolik času mi zbývá?

Foto: dailymail.co.uk

Další cesta vedla na Kypr, kam se Melanie podívala se svými dceramiFoto: dailymail.co.uk

Všechno, po čem jsem vždy toužila

„Odpověď zněla: šest měsíců. A tak jsem si sedla a sepsala seznam věcí, které bych chtěla zažít,“ vyprávěla Melanie redaktorce britskému deníku Daily Mail. Napsala ho proto, aby jí pomohl udržet se v klidu a soustředit na to, jak prožije poslední měsíce svého života. Když o něm ale jednou zažertovala před přáteli, ti se rozhodli jednat – seznam vyvěsili na facebook s prosbou, zda by někdo s plněním Melaniiných snů nepomohl.

A odezva byla neuvěřitelná! Za pouhý měsíc si Melanie splnila více než polovinu svých celoživotních snů! Naučila se například tančit salsu, vyrazila na svůj první hudební festival, a dokonce si zkusila i koupání bez plavek. „To byla trochu rošťárna, ale moc zábavná. Naštěstí jsem si ji dopřála při plnění dalšího přání – návštěvy mých rodičů na Kypru – takže bylo přece jen trochu tepleji. I hudební festival byl úžasný! Potřebovala jsem sice kolečkové křeslo, protože jsem nevydržela celý den stát, ale i tak to byla velká zábava,“ líčí nadšeně Melanie.

„Nikdy by mě nenapadlo, že mí přátelé pověsí seznam na facebook, ale dneska jsem strašně ráda, že to udělali. Laskavost a velkorysost kamarádů, známých, ale i úplně cizích lidí obnovily moji důvěru ve svět. Je to opravdu neuvěřitelné. Ukazuje to, jak skvělou rodinu a přátele mám, a jsem opravdu vděčná všem lidem, kteří si můj seznam přečetli a rozhodli se mi pomoci.“

Foto: dailymail.co.uk

Melanie se svými dcerami, dvojčaty Leanne a MariíFoto: dailymail.co.uk

Jízda pro hvězdu

Melanie dostala i lístky do divadla, nechala se se svými dcerami vyfotit a mohla si zajít na jídlo do několika exkluzivních restaurací. A jedním z vrcholných zážitků bylo i překvapení v podobě jízdy v limuzíně plné šampaňského, kterou její přátelé zorganizovali v její narozeninový den.

„Sen se stal skutečností! Vždycky jsem chtěla něco takového zažít, ale nikdy jsem neměla příležitost,“ vzpomíná Mel. „Na jednu noc jsem zapomněla na rakovinu a prožila krásné chvíle plné zábavy se svými dcerami a přáteli. Cítily jsme se jako hvězdy, když nás šofér vozil po městě, zatímco jsme srkaly bublinky. Jsem šťastná, že mi můj seznam přání umožnil vytvořit dcerám takového vzpomínky.“

Foto: dailymail.co.uk

Večírek plný šampaňského a završený jízdnou v limuzíně patřil k nejkrásnějším splněným snůmFoto: dailymail.co.uk

Statečná žena nyní doufá, že si zvládne splnit všechna přání ze seznamu, i když se její zdravotní stav zhoršuje rychleji, než se čekalo. „Krevní testy ukázaly, že moje játra začínají selhávat, ale já jsem odhodlaná pořád odškrtávat další položky,“ říká Melanie. „Pomáhá mi to zůstat silná. Možná mám rakovinu v posledním stadiu, ale jsem odhodlaná žít život, dokud to půjde. Nezbývá mi mnoho času, ale chci, aby ten, co ještě mám, byl plný zábavy. Chci ho prožít naplno a opravdu si ho vychutnat. Rakovina mi vzala mnoho věcí, ale nenechám ji, aby mi zkazila těch pár posledních týdnů, kdy si můžu užít spoustu legrace se svými holčičkami.“

Melanii za její sílu obdivujeme. A vy?

Reklama

Načítám