Hlavní obsah

Menu na letní party: Udělejte dojem!

Foto: Greta Blumajerová

Tabule plná pestrých barev? Proč ne!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Chystáte se pozvat pár přátel na letní party a chtěli byste je pohostit něčím snadným, rychlým a přitom dobrým? Inspirujte se našimi dnešními recepty, které jsou šité přímo na míru různým typům hostů. Zchladí je, rozparádí jejich chuťové pohárky, a nakonec je i zasytí. Připraveni? Pravá letní party může začít!

Článek

V dnešním vyladěném menu si na své přijde opravdu každý. Připravené je ledové pohlazení pro milovníky sladkého, originální mušle svatého Jakuba (pozor, jsou super jednoduché na přípravu), mini bramboráčky, jak je neznáte, i chuťovka pro zapřisáhlé dietářky.

Největším problémem na celém vaření je jen rozhodnutí, kterou z dobrot zkusit jako první!

1. Když mají rádi sladké: Jahodový sorbet s bezovým sirupem

Zapomeňte na nanuky nebo kupovanou zmrzlinu, a dopřejte hostům pořádnou nálož ledového ovoce. Jahodový sorbet na vaší party nesmí chybět!

Na 8 porcí potřebujete: 250 g cukru krupice, 300 ml vody, 300 g čerstvých jahod, 2 bílky, 8 lžic dobrého bezového sirupu, mátu na ozdobu.

Foto: Greta Blumajerová

Sorbet je v těchto dnech k nezaplacení!Foto: Greta Blumajerová

Jahody omyjte, očistěte a rozmixujte. Smíchejte je s cukrem, studenou vodou a bílky vyšlehanými dotuha. Směs nalijte do zmrzlinovače (jaký se k tomu hodí, se dozvíte v článku 3 způsoby, jak vyrobit super domácí zmrzlinu) a nechte pracovat asi hodinu, dokud sorbet neztuhne. Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte připravený základ do misky s co největším dnem a za průběžného míchání ji klasicky zmrazte – potrvá to zhruba půl dne. Hotový sorbet pak po kopečkách rozdělujte do skleniček (když bude tekutější, nevadí, hlavně, že návštěvu zchladí), každou zalijte lžící bezového sirupu, dozdobte mátou a rychle podávejte.

Foto: Baumatic

K přípravě sorbetu skvěle poslouží například zmrzlinovač Gelato 1SS za 5990 KčFoto: Baumatic

Foto: DéLonghi

Vlastní chladicí mechanismus má i zmrzlinovač ICK 6000 za 5490 KčFoto: DéLonghi

Foto: Rohnson

Mezi levnější alternativy patří model R500 za 899 Kč. Mrazicí nádobu však musíte stále uchovávat v mrazničceFoto: Rohnson

2. Když chcete opravdu zapůsobit: Svatojakubské chlebíčky

Možná si říkáte, že mořské plody nikdo moc nejí. Mušle svatého Jakuba jsou ale spíše mezistupněm do mořské říše, nejsou příliš cítit rybami a jejich maso je jemné a moc dobré. Tak proč je nezkusit?

Na 8 porcí potřebujete: 50 g másla, 1 pomeranč, 2 tmavé bagety, 8 mušlí svatého Jakuba, lžíci másla na opékání, 2 hrsti rukoly, 1 papáju, sůl a pepř, 2 dcl bílého vína.

Foto: Greta Blumajerová

Mušle svatého Jakuba jsou na přípravu tak snadné!Foto: Greta Blumajerová

Máslo nechte trochu změknout a smíchejte ho se solí a šťávou z půlky pomeranče. Mušle omyjte a naložte je do lednice asi na 2 hodiny do bílého vína. Plátky bagety pomažte pomerančovým máslem, pokryjte omytou rukolou, dozdobte kouskem papáji a ano, teď už chybí jen mušle! Marinované mušle osolte, opepřete a dejte na gril nebo pánev se lžící másla. Z každé strany je stačí opékat jen asi 2 minuty. Položte je na připravené chlebíčky, pro jistotu je můžete ještě mírně pokapat pomerančovou šťávou, a pyšně roznášejte hostům!

Mušle svatého Jakuba připravovala ve svém pořadu Menu domů televize Stream.cz i kouzelná Koko. Podívejte se na její super návod krok za krokem i srovnání s původní cenou pokrmu z restaurace!

3. Když mají rádi jen českou kuchyni: Bramboráčky trochu jinak

Jsou lidé, které nepohostíte ani langustou, ani humrem, ale největší radost jim udělá tradiční česká kuchyně. Tak proč ji vynechávat i na vaší party?

Na 8 porcí potřebujete: 4 větší brambory, 1 cibuli, 100 g výrazného sýru (například pivní), 3 vejce, 50 ml mléka, 50 g hladké mouky, 200 ml zakysané smetany, 4 stroužky česneku, sůl a pepř.

Foto: Greta Blumajerová

Bramboráčky s cibulí? Zkuste je!Foto: Greta Blumajerová

4. Když drží dietu: Ricottové koláčky

Smažené bramboráčky odmítli, sladké nechtějí a mušle je moc nenadchly? I pro zapřisáhlé dietářky máme party tip – ricottové koláčky!

Na 8 porcí potřebujete: 700 g ricotty, 1 vejce, snítku rozmarýnu, sůl a pepř, 50 vypeckovaných černých oliv nakrájených na plátky, 2 lžíce nakládaných sušených rajčat.

Foto: Greta Blumajerová

Kdo miluje sýr a olivy, tyhle dortíčky mu jistě zachutnajíFoto: Greta Blumajerová

Keramické formičky (na větší muffiny) vymažte olejem a troubu rozpalte na 180 stupňů Celsia. Ricottu nechte na sítku okapat, a smíchejte ji s plátky oliv, vejcem, nasekaným rozmarýnem a kousky sušených rajčat. Přelijte do formiček a pečte asi 20 minut. Formičky poté vyklopte na plech s pečicím papírem, vraťte koláčky do trouby a dopékejte ještě asi 15 minut. Nechte vychladnout, a podávejte s pečivem a olivovým olejem!

A bez jakých pokrmů si letní party nedovedete představit vy? Přidejte své tipy a recepty přímo do diskuse pod článkem. Nebo načerpejte další inspiraci v článku Chlebíčky, kterými ohromíte? Tyhle jsou originální!.

Reklama

Načítám