Hlavní obsah

Michal (ne)peče: Kávová zrna

Foto: Mona Martinů

Tento týden testuju čtenářské recepty

V předchozím díle seriálu Michal peče cukroví jsem vám slíbil, že celý tento týden budu tvořit pečivo podle vašich receptů. A protože se sliby mají plnit, tím spíš o Vánocích, jdu vám ty dobroty rovnou servírovat. Začínáme s kávovými zrny, které čtenářka Stáňa Bielková vymyslela úplně sama. Jsou famózní!

Článek

Cukroví, které by se dávalo do mrazáku ještě před tím, než se dokončí? To jsem ještě neviděl!

„Před několika lety mi zbyl krém,“ vysvětluje Stáňa, „z něj jsem nakonec vytvořila cukroví, které je u všech dětí, vnoučat i známých nejoblíbenější.“ Já musím před Stáňou smeknout, protože její kávová zrna chutnala celé redakci a zmizela do několika vteřin.

Pochutnejte si na nich i vy!

Foto: Mona Martinů

Kávová zrna vypadala skvostně

Na 2 plechy kávových zrn potřebujete: 125 g másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mleté kávy, 200 g mletých sušenek, rum podle chuti, čokoládu rozehřátou v tuku (2 tabulky čokolády na vaření, 100 g másla)

Postup:V míse smíchejte máslo, cukr moučka, kakao (klidně ho můžete dát i víc), 3 lžíce mleté kávy (nebojte se toho množství, výsledek nebude hořký!), rum a rozemleté sušenky – já jsem tentokrát použil piškoty a máslové oplatky.

Foto: Mona Martinů

Do nepečeného těsta se dávají i sušenky

Těsto pořádně vypracujte tak, aby vznikla hladká hmota, která drží při sobě. Z té potom tvarujte válečky (dlouhé asi 3-5 centimetrů), které palcem a ukazováčkem mírně zploštíte. Vezměte do ruky nůž a do válečku vyřízněte rýhu – nebojte se zajet i trochu hlouběji a kávové zrnko trochu otevřít, aby do něj potom mohla natéct čokoláda. Kdybyste měly rýhu moc úzkou, mohlo by se vám stát, že po polití čokoládou úplně zanikne a výsledek bude vypadat spíš jak králičí bobek než kávové zrnko. :o)

Foto: Mona Martinů

Nožem udělejte do válečku hlubší rýhu

Vytvarovaná zrnka pokládejte na tác, který následně dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku. Mezitím si připravte z tuku a čokolády na vaření polevu. Zrnka vyndejte a jedno po druhém namáčejte v polevě. Nechte chvíli zaschnout na pečicím papíře (mělo by to trvat opravu jen pár vteřin – díky tomu, že jsou zrnka zmrzlá) a může se ochutnávat!

Foto: Mona Martinů

Už jen do čokolády a je hotovo!

Jsem si jistý, že se vám naše dnešní cukrářská krasojízda líbila a že se stejně jako já těšíte na druhý recept. Už zítra jsou na řadě pečené dvoubarevné hvězdičky! Více receptů najdete v rubrice Vaše recepty.

ynezorPumanzeSaNyknalC