Článek
Představte si tu rodinnou idylku v tento čas příští týden.
To všechno se stane ale až za týden. Takže je zbytečné se tím teď nějak zvlášť stresovat a bude lepší, když si ten zbytek času do Vánoc užijete. Třeba při pečení babiččiných srdíček – stejně jako já!
Na 4 plechy babiččiných ořechových srdíček si připravte: 300 g hladké mouky, 200 g tuku, 120 g mletých ořechů, 120 g moučkového cukru, trochu šťávy a kůry z citronu, 1 žloutek Na krém: 1 vanilkový cukr, 200 g másla, 1 lžíci polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 150 ml mléka; čokoládu a lískový oříšek na ozdobení
Hned jak máte suroviny připravené, můžete se pustit do díla. Ze všech uvedených přísad vypracujte hladké těsto a dejte ho do lednice na dvě hodiny odpočinout. Poté ho vyválejte na tenký plát (asi 3 mm) a vykrajujte z něj plná srdíčka.
Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 6 minut (dozlatova, ale nespalte je! V tomto případě méně znamená více. A když budou trochu křehčí, nebojte se – ten krém je zvláční). Když máte upečeno, připravte si krém.
Já jsem dělal klasický žloutkový, jako u jiných receptů, protože ho mám prostě radši (uvařit 3 žloutky s vanilkovým cukrem a cukrem krystal, nechat vychladnout a pak vyšlehat s máslem), ale původní recept radí smíchat mléko s rozmíchanou moukou (nebo škrobovou moučkou) a přivést k varu, pak povařit asi 2 minuty a hustou kaši nechat zcela vychladnout.
Kaši (nebo jako já vychlazené uvařené žloutky s cukrem) vyšlehejte s máslem a cukrem a zdobičkou plňte na srdíčka.
Přiklopte druhým srdíčkem, polijte kapkou čokolády a dozdobte lískovým oříškem. Nechte několik dní ještě uležet a podávejte.
Pokud se mnou počítáte, kolik cukroví mi ještě zbývá do finálního počtu 35, tak se děsíte správně (10 druhů...)! Hoří mi koudel u zadní střední části mého těla a do Vánoc krutě nestíhám! I když... Ještě to zkusím, a tak se tu radši společně potkáme i zítra, i v neděli. Slibuju, že udělám radost všem těm, kdo chtěli speciální recepty! Jaké? Zítra na viděnou!