Hlavní obsah

Milovaná i nenáviděná: Dagmar Havlová slaví 65! Kdo byli osudoví muži bývalé první dámy?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Žena mnoha rolí. A to nejen filmových a divadelních, ale také životních. Dagmar Havlová-Veškrnová, která dnes slaví šedesáté páté narozeniny, si vyzkoušela, nejen jaké je to být herečkou, ale také první dámou, matkou, manželkou, vdovou, zakladatelkou nadace a veřejně činnou osobou.

Článek

Herečka, nebo první dáma? Pro některé bude napořád oprsklou Danou z filmu „Holky z porcelánu“, jiní ji budou vždycky brát více jako Dagmar Havlovou, druhou manželku prezidenta Václava Havla (†75). Ani jedno není špatně a každé se pojí s určitou životní etapou. Dagmar Havlová-Veškrnová dnes slaví 65. narozeniny.

Stát se herečkou měla Dagmar Veškrnová podle svých slov předurčeno – narodila se v babiččině bytě, který byl hned naproti ochotnickému divadlu. Umění jí navíc kolovalo v krvi: tatínek byl prý hudebně nadaný téměř na vše a maminka byla operní pěvkyně. A její starší sestra Eva (70), s níž byla často srovnávána a rodiče ji protežovali, byla herečkou.

Foto: Profimedia.cz

Dagmar Havlová-Veškrnová je oblíbená jako skvělá filmová komediální herečka, ale je také výborná herečka dramatická – zde ve hře „Marie Stuartovna“, kde ztvárnila hlavní postavuFoto: Profimedia.cz

Osudová láska

Přišlo jí tedy přirozené přihlásit se na JAMU. Studovala spolu se svým budoucím manželem Radvítem Novákem (†63) – znala ho už od čtrnácti let. Pro Dagmar, tehdy ještě Veškrnovou, byl obrovským vzorem a při studiích jí velmi pomáhal. Ihned po škole se vzali a přestěhovali se do Prahy. Oba manželé účinkovali v Divadle Jiřího Wolkera a Radvít Novák pracoval také jako novinář ve Svobodném slovu a později v Českém rozhlase. S Dagmar Veškrnovou byli svoji pouze pět let, ona však na něj nikdy nedala dopustit a vždy o něm hovořila jako o osudové lásce.

Ještě během studií se nadějné mladé ženě slibně rozběhla kariéra – Juraj Herz (83) ji obsadil do filmu „Holky z porcelánu“ (1974). Role se začaly jen hrnout, a když v roce 1976 otěhotněla, začalo jí to pár lidí rozmlouvat. Zda nemá strach, že si skvělý rozjezd zabrzdí a zda by neměla ještě počkat... Těžko ale někdo vymluví zamilované ženě, že práce je důležitější než rodina.

Foto: Profimedia.cz

Dceru Ninu (41) má Dagmar Havlová s prvním manželem Radvítem NovákemFoto: Profimedia.cz

V roli maminky

Mateřskou roli si vyzkoušela nejen v osobním životě, ale i v hereckém. Vždyť kdo by zapomněl na jednu z jejích nejmilejších rolí, a to laskavou maminku Péti Bajzy v seriálu „Bylo nás pět“ (1994), nebo na trochu roztržitou maminku Evy a Honzíka v komediích o chobotničkách z druhého patra (1986).

Když se setkala se svým budoucím druhým manželem Václavem Havlem, patřila Dagmar Veškrnová mezi nejznámější a nejobsazovanější české herečky. Za jejich setkáním stojí Jiří Suchý (86) – seznámil je v Lucerna Baru na oslavách divadla Semafor v roce 1989. Dagmar Havlová v dokumentu „GEN“ vzpomínala, že po sobě s Václavem Havlem pořád koukali, Jiří Suchý si toho všiml a zeptal se jí, zda by chtěla s panem Havlem seznámit. A ona neváhala ani chvilku. Ten okamžik se jí navždy propsal do paměti.

Foto: Profimedia.cz

Dcera Nina (vpravo) matčinu podobu nezapřeFoto: Profimedia.cz

Václav Havel měl na sobě tenkrát parku, kouřil jednu cigaretu za druhou a působil trochu roztěkaně – v té době byl prý na každém kroku sledován StB. Kromě toho, že byl známým disidentem, byl především také manželem Olgy Havlové (†62). Nicméně v jeho životě nikdy nefigurovala pouze jedna žena a jeho první manželka to dobře věděla.

Olga Havlová zemřela 27. ledna 1996 a už zhruba o čtvrt roku později na Hrádečku požádal tehdejší český prezident o ruku Dagmar Veškrnovou. Od smrti první ženy neuplynul ani rok a Havlův prsteníček zdobil nový zlatý kroužek. Své „ano“ si novomanželé řekli 4. ledna 1997.

Obdivovatelka i pečovatelka

Dagmar Havlová se tak nestala pouze manželkou, ale i první dámou České republiky a tato její role zpočátku rozhodně nepatřila k divácky nejpopulárnějším. Veřejnost ji přijala značně negativně – přece jen to bylo dost brzy po smrti paní Olgy, která byla opravdu oblíbená. Ačkoliv herečku Dagmar Veškrnovou lidé zbožňovali, první dámě Dagmar Havlové zprvu nemohli přijít na jméno. Když v roce 1998 při prezidentské volbě nesouhlasně zapískala jako výraz protestu proti urážkám z úst poslance Jana Vika (48), mnozí lidé to považovali za buranské – takto se dáma přece chovat nemá, byť tím vyjadřovala podporu svému muži.

Foto: Profimedia.cz

Dagmar Havlová stála po manželově boku v dobrém i zlém, a když byl nemocen, neúnavně o něj pečovala. I proto ji vzal národ na milostFoto: Profimedia.cz

Lidé ji přijali až ve chvíli, kdy svoji oddanost oblíbenému prezidentovi prokázala starostlivou péčí během jeho těžkých zdravotních problémů. Byla u něj a starala se o něj opravdu neúnavně.

Dagmar Havlová byla svému muži skutečně oddaná, mimo jiné se po dobu jeho prezidentské funkce vzdala milovaného herectví. Na divadelní prkna se vrátila až v roce 2006 ve hře „Chvíle pravdy“. Od té doby se své původní profesi opět věnuje a častěji než v televizi je k vidění právě v divadle. V současné době má angažmá v Divadle na Vinohradech.

Ani po smrti svého muže v prosinci roku 2011 nezmizela Dagmar Havlová-Veškrnová z veřejného života. Pracuje jako herečka, objevuje se na společenských akcích a dostává se jí pozornosti i jako bývalé první dámě České republiky, navíc stále udržuje živý odkaz svého druhého manžela a jezdí na slavnostní odhalení jeho bust, laviček či pojmenování ulic.

Máte rádi Dagmar Havlovou-Veškrnovou?

Reklama

Načítám