Hlavní obsah

Milovníci jídla, pozor! Jak vypadá gastroráj? Nechte se překvapit

Foto: its_al_dente, Shutterstock.com

Foto: its_al_dente, Shutterstock.com

Reklama

„Už zase jedeš jíst někam do zahraničí?“ ptala se mě kolegyně, když jsem vyrážela na další z mých krátkých, ale o to intenzivnějších výletů. Tentokrát jsem ale ani nemohla protestovat – mířila jsem totiž do pohádkové gastro metropole, arabské Dubaje.

Článek

Dnešní cestovatelé totiž už dávno nevyrážejí jen za ohromující přírodou nebo antickými památkami, ale čím dál častěji i za gastronomickými zážitky. A přiznejme si, doba pašování paštik do Chorvatska už je díkybohu nenávratně pryč (obzvláště, když lokální strava stojí podobně a navíc je čerstvá). Ale proč zrovna Dubaj?

Město samých „nej“

Snadno zvládnutelných 6 hodin letu vás z Čech přenese do země, kde je i během zimy příjemné teplo (sezona se pohybuje od listopadu do dubna, v létě už je teplota kolem 50 °C pro našince téměř nesnesitelná), a honosí se samými nej – nejvyšší budovou světa Burj Khalifa, nejluxusnějším hotelem Burj Al Arab, největším obchodním domem Dubai mall, nejfrekventovanějším letištěm nebo třeba bizarním rekordem s nejdelší krytou sjezdovkou světa.

Foto: Kirill Neiezhmakov, Shutterstock.com

Máte závratě? Tak to si raději výstup na nejvyšší budovu světa nechte ujít...Foto: Kirill Neiezhmakov, Shutterstock.com

Místních obyvatel najdete v nejznámějším ze sedmi Spojených arabských emirátů jen něco málo přes 20 procent a více než 200 dalších národností tak vytváří opravdu pestrý kulturní mix. A právě ten dal základ pověsti Dubaje jakožto gastronomického ráje.

Prvky indické, vietnamské, íránské, ale i evropské kuchyně se zde mísí s tou tradiční arabskou, a i díky počtu zahraničních pracovníků zde každý den otevírají nové restaurace. Indická menšina je nejpočetnější, takže je dost dobře možné, že se vám podobně jako mně podaří ochutnat to nejlepší indické jídlo, jaké jste kdy jedli, paradoxně zrovna tam (samozřejmě jen v případě, že už si doma dávno nevaříte božské máslové kuře podle našeho receptu).

Foto: Zhukov Oleg, Shutterstock.com

Místo MHD se můžete ve starších čtvrtích svézt lodičkami Abra. Lístek přitom vyjde na krásných 6 korunFoto: Zhukov Oleg, Shutterstock.com

Piknik pod nejluxusnějším hotelem světa

S vyhlídkou na známou „plachetnici“ si můžete přímo na pláži vychutnat dobroty z volně přístupné Beach Canteen (Plážová kantýna), která probíhá v rámci Dubajského food festivalu. Kromě těchto stánků s pouličním občerstvením se můžete od 22. února do 10. března podívat i do tzv. Hidden Gems (Skrytých klenotů), které návštěvníkům představují nenápadné jídelny mimo hlavní turistické trasy, které za směšné peníze nabízejí naprosto jedinečné pokrmy z rukou kuchařů z celého světa.

Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Na trhu nebo ve stáncích si nakupte různé dobroty a vychutnejte si je přímo na pláži. Jen s alkoholem opatrně!Foto: Dasha Petrenko, Shutterstock.com

Ochutnáte tak čerstvě upečený a perfektně okořeněný falafel (věřte mi, ten ze stánku u vás na rohu se s ním nedá srovnávat), krémový hummus, šťavnatou kuřecí nebo jehněčí shawarmu (ta je můj favorit), voňavé variace na lilkový baba ganuš, pikantní paprikovou muhammaru a samozřejmě pověstné sladkosti plné pistácií, kešu a sladkého sirupu.

Foto: zarzamora, Shutterstock.com

Arabské mezze (předkrmy, které ale vydají za hlavní chod) ocení i vegetariáni – zpravidla jsou bez masa, zato plné zeleniny, luštěnin a krémových pomazánekFoto: zarzamora, Shutterstock.com

Poslední a nejluxusnější částí pátého ročníku festivalu je Dubai Restaurant Week, během kterého nejluxusnější podniky podávají tříchodové menu za neuvěřitelných 199 dirhamů (asi 1100 Kč), tedy zlomek běžné ceny. Dovolit si tak můžete i takové bonbonky jako večeři v nejvyšší budově světa, restauraci Gordona Ramsaye nebo zmiňovaném sedmihvězdičkovém (no ano, čtete dobře) hotelu Burj Al Arab.

Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Až ochutnáte tradiční orientální zákusky, pochopíte, proč je jejich káva a čaj tak silnáFoto: saschanti17, Shutterstock.com

Pohádka tisíce a jedné noci i vyprahlá poušť

Jestli vás ale stejně jako mne více než luxusní restaurace zajímají autentická místa a obchůdky s místními produkty, rozhodně nevynechejte ani staré město s jeho tradičními souky (trhy). Ty najdete ve čtvrtích Deira a Bur Dubai, mezi kterými vás přes vodu přepraví kouzelné lodní MHD za krásný 1 dirham (necelých 6 korun). Najdete zde vše od zlata přes koření (jestli jste slabé povahy jako já, domů si povezete voňavé balíčky šafránu, gigantické skořice, kardamomu i sušených růží) a sladkosti až po oblečení, vodní dýmky a silné parfémy.

Foto: TasfotoNL, Shutterstock.com

Jen hodně silné povahy odejdou ze souku (trhu) bez nákupu...Foto: TasfotoNL, Shutterstock.com

Foto: Pelikh Alexey, Shutterstock.com

Omamná směs chutí a vůní prostupuje místní kuchyni i oblíbené stánky s kořenímFoto: Pelikh Alexey, Shutterstock.com

Pravidlo číslo jedna: smlouvejte. Trhovci by se nejspíš i urazili, kdybyste se cenu nesnažili alespoň trochu srazit.

Odpoledne pak vyrazte do pouště, kde vás čeká beduínský tábor, velbloudí farmy (ochutnat dovezenou čokoládu z jejich mléka jsem ale zatím nikoho z redakce nedonutila) a tradiční arabská hostina připravovaná na ohni. Pochutnáte si na jehněčím, kuřecím i hovězím, čerstvých chlebových plackách a tradičním silném čaji s vyhlášenými sladkostmi. Jízda na hrbu velblouda je sice zážitek, ale pro delší vzdálenosti doporučuji sice méně exotický, zato pohodlnější (a klimatizovaný) jeep.

Foto: phoelixDE, Shutterstock.com

Adrenalinová jízda v jeepu je stále vyhledávanější zábavou místních i turistů (tip: neudělejte stejnou chybu jako já a neabsolvujte ji hned po opulentním obědě...)Foto: phoelixDE, Shutterstock.com

Foto: Yasser El Dershaby, Shutterstock.com

I v supermoderní době se na poušti setkáte s velbloudem jako dopravním prostředkem i spolehlivým průvodcemFoto: Yasser El Dershaby, Shutterstock.com

Ať už chcete trhnout rekord v počtu ochutnaných národních jídel, dopřát si luxusní restaurace oblíbené u českých i zahraničních celebrit nebo dáváte přednost pokoutnímu pití vína z papírového pytlíku (alkohol v Dubaji nekoupíte, jedině v některých hotelech a na internetu) na prosluněné pláži plné stánků s pouličním občerstvením, Arabský poloostrov má překvapivě mnoho co nabídnout.

Z Arabského poloostrova jsem pro vás přivezla i spoustu receptů. A už v pátek se můžete těšit na první z nich!

Reklama

Načítám