Hlavní obsah

Milujete originalitu? Vyrobte si svou záložku do knihy!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Většina dnešních knih už nemá všitou šňůrku k označení místa, kde jste přestali číst. Musíte si vystačit s vlastní záložkou. Přizvěte děti a vyrobte si některý z našich tipů.

Článek

Co si dáváte do knihy, abyste věděli, kde jste skončili? Cokoli je po ruce? Papírový kapesník? Brýle na čtení? Účtenku z obchodu? To není moc stylové… Co kdybyste si vyrobili alespoň jednu z našich sedmi variant záložek. Většinou vám to nezabere více než deset minut. Pusťte se do toho!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tady si vystačíte s barevným papírem, lepidlem a nůžkami.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Čtvrtku přeložte diagonálně, a když odstřihnete zbývající obdélník, dostanete přeložený trojúhelník. Vzdálenější rohy přeložte symetricky ke třetímu a v polovině vzniklých trojúhelníků znovu přeložte směrem dovnitř. Získáte tak kapsu, kterou můžete ozdobit a nasadit na roh stránky.

Pohrejte si s dekorováním. Děti asi budou instinktivně volit filmové nebo večerníčkové hrdiny či zvířátka.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Opět papírová varianta, ovšem tentokrát budete potřebovat vzorníky barev z hobby marketu. Pruhy s jednotlivými odstíny jsou volně k odnesení, abyste si mohli v klidu domova vybírat. Stačí je zastřihnout a ozdobné raznice udělají ornamenty za vás. Další možností je namalovat si nějaký pěkný obrázek, třeba metodou Zentangle – poradíme vám, jak na to.

Zajímavou ozdobou pruhované záložky je střapec, rolnička nebo bambulka pověšená na konci. Hezky na sebe upozorní i obyčejná stužka uvázaná na uzel.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dobře drží, nevypadne ani v tašce, a to díky magnetickým páskům, které se dají stříhat na potřebnou velikost a jsou samolepicí. Využijete je také třeba na magnetky ze staré klávesnice.

Pruh ozdobného papíru pak stačí přeložit, nějak ozdobit, vlepit magnetky a vesele používat.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Různé typy průstřihů jsou tím pravým receptem, pokud chcete vyrobit záložky tvarově jednoduché, a přesto vtipné. Kníry všeho druhu vypadají hezky ze sametového papíru (zezadu mají nalepený proužek papíru na prostrčení rohu stránky). Ptáčka jsme vystřihli z pěny zvané moosgumi. Je trvanlivější než papír, a přitom se s ní dobře pracuje.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Je libo čaj? Nemusí být po anglicku o páté, ale může být inspirací pro záložku. Sáček i koncový čtvereček vystřihněte dvojmo z tvrdšího filcu a slepte k sobě. Mezi dva díly vložte šňůrku zhruba stejně dlouhou, jako je výška knížky.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kancelářská sponka je vděčná záležitost. Když na ni tavnou pistolí přilepíte kytičku odpadlou ze sponky do vlasů nebo jen látkovou mašličku, rázem máte romanticky laděnou záložku.

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Stuhová varianta se nejvíce hodí pro měkké vydání knih, protože ji krásně přidrží pohromadě. Oceníte to hlavně na dovolené nebo při čtení v terénu.

Odměřte si jakkoli širokou stuhu na zhruba dvě výšky knihy a oba konce zatavte nad plamenem. Na jednom konci přehněte a do záhybu vložte látkovou gumičku do vlasů, která plní funkci poutka. Přilepte ji tavnou pistolí. Druhý konec zahněte a opět horkým lepidlem připevněte nějakou ozdobu. Může to být knoflík, srdce z valentýnské kytice nebo jen placatý kamínek.

Tak co říkáte na rozmanitost záložek? Snad vám alespoň jedna padla do oka.

Reklama

Načítám