Hlavní obsah

Milujete salát Caprese? Zkuste si ho upéct jako koláč!

Foto: Marcel Rozhoň

Skvělý koláč k večeři nebo jako pohoštění k vínuFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Máte po ruce rajčata, bazalku a mozzarellu? Z téhle trikolory připravíte nejen úžasný salát Caprese, ale i chutný a křupavý koláč, který potěší malé i velké stolovníky.

Článek

Mozzarella je velmi chutný lehce stravitelný přírodní sýr. U nás je ale zatím stále trochu neprávem nedoceněný, což je škoda. Největší klasikou, v níž ho najdete, je salát Caprese – kombinace mozzarelly, rajčat a bazalky. Když toto doplníte trochou olivového oleje a balzamikem, získáte dokonalé jídlo. Mozzarellu můžete i zapékat a kombinovat se spoustou surovin, protože sama o sobě má jemnou až neutrální chuť. My ji tentokrát přizvali jako ingredienci vynikajícího koláče.

Koláč Caprese

Na kulatou koláčovou formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 125 g hladké mouky, 125 g špaldové mouky, 125 g másla, 1 vejce, 200 g krájených loupaných rajčat, 2 mozzarelly, 4 rajčata, 1 stroužek česneku, lístky bazalky, sůl, pepř

Postup: Ve velké míse promíchejte obě mouky se solí. Přidejte vejce, na kousky nakrájené máslo a vypracujte hladké těsto. Pokud je příliš tuhé a nedaří se vám ho propracovat, přidejte trochu vody. Těsto vyválejte, rozprostřete na dno koláčové formy, přebytečné okraje seřízněte a formu s těstem dejte na 30 minut do chladu. Vychlazené těsto pak propíchejte na několika místech vidličkou a dejte péct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Mezitím promíchejte sekaná rajčata s pokrájeným stroužkem česneku, směs osolte a opepřete. Mozzarellu nakrájejte na plátky, stejně tak i rajčata. Můžete použít i kombinaci plátků rajčat a malých rajčátek vcelku. Předpečený korpus na dně potřete ochucenými sekanými rajčaty. Na ně dejte plátky sýra a nakonec rajčata. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších 20 minut při teplotě 170 °C. Hotový koláč pak osolte, opepřete a dozdobte lístky bazalky.

Tip: Stejnou směs můžete použít i do závinu z listového těsta.

Slané koláče i záviny jsou skvělou volbou jako rychlý oběd, pohoštění na party i dobrota s sebou na piknik. Už jste vyzkoušeli křehký cibulový koláč nebo se pustíte raději do slaného koláče se špenátem?

Reklama

Načítám