Hlavní obsah
3,0
(385)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Když nevíte co by, děláte k obědu smažený řízek? Máme pro vás tip, jak je připravit vždycky jinak! Aby řízek nebyl jen obyčejným obaleným plátkem masa, totiž stačí jen málo.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
Trojobal
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 hrnku strouhanky
Omáčka
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks chilli papričky
Na smažení
  • 1 dl oleje
Článek

Postup

01.

Nejdřív si připravte omáčku. Nasekanou cibuli orestujte na olivovém oleji. Když začíná zlátnout, přidejte jemně nakrájenou chilli papričku a na kousky nakrájenou papriku a vše ještě chvilku restujte. Omáčku pak zalejte asi 3 dl vody a vařte tak dlouho, až paprika úplně změkne a směs krásně zhoustne. Nakonec vše projeďte ponorným mixérem, a je hotovo. Omáčku nechte vychladnout a připravte si řízky.

02.

Kuřecí řízky naklepejte pěstí, v případě krkovice použijte paličku na maso. Plátky masa nakrájejte na malé kousky (zhruba ‚dvojhubky‘) a z obou stran je posypejte solí, pepřem a sladkou paprikou.

03.

Strouhanku – ideálně domácí z celozrnného pečiva – smíchejte se sezamovým semínkem a nasekaným rozmarýnem. Všechny řízečky postupně obalte v hladké mouce, vajíčku a ochucené strouhance a rovnou je vkládejte do rozpáleného oleje, kde je usmažte z obou stran dozlatova.

04.

Hotové řízečky osušte papírovými ubrousky od přebytečného oleje a podávejte je s chilli omáčkou, ve které se řízečky máčejí.

Také se doma pokoušíte o jemné obměny klasických jídel? A jak obměňujete třeba právě trojobal?

Reklama

Související témata:

Načítám