Hlavní obsah

Minibábovičky s vanilkovým přelivem. Máte chuť?

Foto: Marcel Rozhoň

Naše bábovičky jsou malé, krásné a výborně chutnají!Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Klasická bábovka je nádhera, ale když těsto rozdělíte do malinkých formiček a doplníte vanilkovou omáčkou, povýšíte tento oblíbený moučník na dokonalý minidezert!

Článek

Vůně vanilky je úžasná a tuhle jednoduchou, ale fantastickou omáčku využijete v kuchyni i v dalších variacích. Skvěle si rozumí se štrúdlem, hodí se na zdobení zmrzlinových pohárů a ani palačinky s ní nebudou k zahození.

Minibábovičky s vanilkovým přelivem

Na 12 kusů budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 g třtinového cukru, 100 ml medu, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 150 g zakysané smetany, ½ lžičky citronové kůry, máslo na vymazání formiček. Na omáčku: 250 ml smetany (30 procent), 2 žloutky, 1 lžíci cukru, semínka z ½ vanilkového lusku

Postup: Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem do pěny. Postupně do vaječné směsi přidávejte med, zakysanou smetanu a pak přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Ušlehejte hladké těsto. Formičky vytřete máslem a nalejte do nich těsto asi do dvou třetin výšky formy. Bábovky vyskládejte na plech a dejte je péct na 15 až 20 minut do předehřáté trouby na 180 °C.

Mezitím připravte vanilkovou omáčku na přelití. Smetanu vlejte do rendlíku a přidejte do ní semínka vanilkového lusku. Zahřívejte, ale nepřivádějte k varu. V misce rozšlehejte žloutky s cukrem. Postupně do nich přilévejte horkou smetanu a stále míchejte metličkou. Pokud vám vzniknou hrudky, omáčku ještě přeceďte přes jemné sítko. Vychladlé bábovky podávejte přelité omáčkou.

Tip: Bábovičky můžete ještě dozdobit směsí horkého lesního ovoce.

Bábovka je symbol domova. Upečte si k nedělní pohodě dokonalou pomerančovou nebo makovou bábovku, a pokud vám to nestačí, sáhněte ještě po skvělém receptu na tvarohovo-banánový moučník!

Reklama

Načítám