Hlavní obsah

Minimalistická pracovna v přírodních tónech

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Pánská pracovna v novostavbě přišla na řadu, až když byly hotové ostatní místnosti. Do té doby byla zařízena jen tím, co dům dal, a proto žádala radikální proměnu, praktické úložné prostory i nábytek odpovídající modernímu stylu celého obydlí. Jak to dopadlo?

Článek

Místnost se nachází v nově postaveném rodinném domě v přízemí. Již od začátku se počítalo s tím, že to bude pracovna pána domu – po práci strávené venku v terénu ho doma čekají ještě kancelářské povinnosti. Jak už to tak bývá, pracovna se řešila až poté, co se zařídily hlavní místnosti v domě. I proto zde prozatím zastávaly roli úložných prostor starší kousky nábytku, nesourodé skříně a jednoduchá palanda, na kterou se navrstvilo kdeco. A jak dopadla radikální proměna celé místnosti?

Plány a přání

Přáním bylo dostat do pracovny přírodní barvy a dřevo. Místnost měla být minimalistická, bez zbytečností a zároveň stylová a praktická. Pokoj navíc slouží také jako občasná ložnice pro návštěvy. Protože na začátku spolupráce nezazněly přesné stylové požadavky, připravila jsem několik možných variant, jak interiér pojmout, a od toho se odvíjela i realizace. Majitel si přál stůl u okna, zároveň plánoval sledovat od stolu denní zprávy v televizi a také nechtěl sedět zády ke dveřím.

Foto: bydlimhezky.cz

Pracovna po proměně: účelná, praktická a jednoducháFoto: bydlimhezky.cz

Vzdušné a praktické řešení

Masivní bukový stůl je vyroben na míru a je umístěn tak, aby zbylo dostatek místa i pro rozkládání sedačky. Z okna je navíc pěkný výhled do zahrady. K novému stolu si majitel vybral i pracovní křeslo na kolečkách.

Pohovka je pohodlná k sezení i občasnému přespání a nová hluboká šatní skříň je dostatečně veliká pro veškeré pracovní oblečení. Jednoduché bílé komody vhodně doplnily interiér a opticky ho nezaplnily a pojmou všechny drobnější kancelářské potřeby i účetnictví. Jedna je umístěna hned vedle stolu, proto není nutné mít pod ním další úložný systém. Blízko je to také k tiskárně.

Foto: bydlimhezky.cz

Nové rozmístění nábytku nyní plně vyhovuje požadavkům pána domuFoto: bydlimhezky.cz

Barvy, tvary, materiály

Přírodní materiál se v domě objevuje na oknech i na dveřích. Dvě stěny proti sobě byly původně natřeny výraznou zelenou barvou a bylo nutné ji zachovat. Aby nebyl kontrast k bílé tak velký, byla jedna zeď vymalována velmi světlou modrou barvou. Jediným výraznějším akcentem je koberec s hexagonálními tvary, které předurčily tvar ostatním dekoracím.

Foto: bydlimhezky.cz

Vzor na koberci se opakuje na doplňcích a je zároveň nejvýraznějším prvkem pokojeFoto: bydlimhezky.cz

Dekorace na míru

Další dekorace ve tvaru šestiúhelníku, jako jsou police a tácky, jsem nechala vyrobit na zakázku. Police plní spíše dekorativní funkci a tvoří na zdi jednoduchou a nápaditou výzdobu. Na tácky se odkládají klíče, brýle a další drobnosti, které je potřeba mít stále při ruce, zvlášť když se ráno spěchá do práce. Geometrický tvar se opakuje i na skleněných svícnech a drátěném koši, na kterém je umístěn fíkus. Pokojové rostliny mohou krášlit i pracovny, vybrala jsem takové, které místnost doplnily a nepůsobí rušivě.

Dekorace mají i praktickou stránku – například minimalistická stolní lampička anebo stolní organizér na tužky, svorky a sešívačku. Textilie jsou vybírány s ohledem na funkci místnosti, postačil zajímavý koberec a polštář. Dům je opatřen venkovními stahovacími žaluziemi, okno tedy zůstává bez dalšího zastínění. Hudební vybavení pokoje zastává bezdrátový reproduktor v moderním designu.

Reklama

Načítám