Hlavní obsah

Místo léků body se stříbrem: Kateřina (24) vynalezla tílko

Foto: Zuzana Veselá

Foto: Zuzana Veselá

Reklama

Většina žen se někdy setkala s menstruačními bolestmi. Některé tiše trpí, jiné si zobnou pilulku proti bolesti. Mladá česká designérka Kateřina Rydlová ale věří, že to jde i bez léků. Proto vymyslela originální body, které má ženám v nepříjemných chvílích ulevit.

Článek

Designérka MgA. Kateřina Rydlová (24) si myslí, že ženy během menstruace užívají zbytečně velké množství léků na bolest, a tak se rozhodla jim pomoct. Podle ní se lze s těmito nepříjemnostmi vypořádat i jinak – například blahodárným působením tepla. Ještě jako studentka ČVUT proto vymyslela speciální body, které dokáže křeče tlumit. Zjišťovali jsme, jak přesně funguje a kolik práce za takovým úplně novým výrobkem je.

Kdy vás napadlo vyrobit menstruační body?

Nápad vznikl zhruba před dvěma lety, když jsem nastoupila na magisterské studium. V ateliéru designu na Fakultě architektury ČVUT jsem se zabývala bolestivou menstruací a tím, jak je neodmyslitelně spjatá s analgetiky. Chtěla jsem proto navrhnout alternativu, která by ženám cyklus zpříjemnila.

Zjistila jsem, že ženám od bolestí nejlépe pomáhá teplo. Teplé obklady si však na bedra či břicho dá v práci málokdo. Proto si myslím, že díky vyhřívanému oděvu je možné dodat komfort i mimo domov – body si mohou vzít kamkoli.

Skvělý nápad. A proč právě body?

To vyplynulo až postupně z rešerše a průzkumu. V první řadě bylo třeba, aby byl oděv přiléhavý v oblasti podbřišku a beder. Také jsem si přála, aby pomůcku ženy chtěly nosit, tedy aby se jim líbila. Uvažovala jsem sice i nad vysokými kalhotkami a bederním pásem, ale ty ve mně evokovaly úplně jinou cílovou skupinu, než na kterou jsem se zaměřovala – proto body.

Foto: Zuzana Veselá

Tílko má všité nitě ze stříbra, které hřejí a tím ulevují od bolestíFoto: Zuzana Veselá

Komu byste svůj vynález doporučila?

Body je vhodné nejen pro dívky, které mají bolestivou menstruaci, ale i ženy, které chtějí předejít prochladnutí v oblasti beder, například od klimatizace, a trpí na časté záněty močového měchýře. Dále pro ženy, které používání termofory a hřejivé dečky doma, ale stydí se za ně v kanceláři... Záda a podbřišek v teple bych jako prevenci doporučila vyzkoušet každé ženě, může to pomáhat nejen na bolest fyzickou, ale i na psychické napětí.

Z čeho přesně je body vyrobené?

Nejsou v něm drátky jako například v elektrické dečce, ale hřejivost je docílena stříbrem – v oblasti podbřišku a bederní oblasti je body vyšité polyesterovo-stříbrnou nití. Od výšivky vede tenký drátek, který je zakončen konektorem, a baterka, která se vkládá do postranní kapsičky a díky ní výšivka hřeje. Stříbro je navíc antibakteriální.

Foto: Zuzana Veselá

Tílko Body Moody by mohlo být ke koupi už příští rokFoto: Zuzana Veselá

Když je v body pravé stříbro, bude asi dost drahé. Na kolik vyjde?

Zatím bohužel nemáme spočítanou cenu. Bude se odvíjet od zvolené technologie výroby a množství, které budeme vyrábět – dnes šije body švadlena, do budoucna plánujeme sériovou výrobu. Postupně se mi ozývají ženy, které by chtěly bodýčko zkusit. Jsem moc ráda a připravuji uživatelské testování. V současné chvíli ale nedokážu odhadnout, kdy bude v prodeji, to závisí na spoustě faktorů. Pokud budeme mít dostatek financí například ze strany investorů, myslím, že bychom to mohli stihnout do roka. Takže příští Vánoce už by na někoho třeba mohlo čekat pod stromečkem. To by byl pro mě splněný sen!

Vyvíjíme i další varianty, kde již není body zvlášť vyšité stříbrem, ale pracujeme například s úpletem, ve kterém je stříbro použito už při samotné výrobě. Tím by se výroba zjednodušila a zrychlila. Díky této technologii můžeme pro kombinaci se stříbrem využívat různé příjemné, prodyšné a savé materiály – například bambus, modal, viskózu a vlnu merino. Také ještě pracujeme na tom, který typ baterie nakonec použijeme. Již dnes ale víme, že bude dobíjecí, podobně jako power banka.

Foto: Zuzana Veselá

Kateřina nyní pracuje na různých variantách výrobkuFoto: Zuzana Veselá

Jak už dlouho na body pracujete?

Doba od prvního návrhu po první funkční body trvala asi rok. Spousta nepovedených vzorků, kreseb, myšlenkových map, schůzek… V té době jsem navíc dělala diplomku, státnice a pracovala jsem i na dalších projektech, takže nebylo lehké všechno skloubit. Nemohla jsem se projektu věnovat tak často, jak bych si představovala. Celou dobu jsem dostávala zpětnou vazbu nejen od učitelů, ale i od spolužáků.

Jak dlouho myslíte, že body vydrží?

Vzhledem k tomu, že jsme stále ve fázi testování, tak to nedokážu přesně říci. Teprve po dlouhodobé zatěžkávající zkoušce zjistíme, kolik cyklů vydrží bez snížení hřejivosti. Odhadujeme rok. Baterie vydrží několik let, není třeba kupovat znovu celý set, ale pouze body.

Foto: Zuzana Veselá

Mladá designérka se věnuje oboru design help a baví ji navrhovat neinvazivní léčebné pomůckyFoto: Zuzana Veselá

Jak se body pere, když je jeho součástí baterie, a nehrozí uživatelce nějaký úraz?

Nehrozí. Je to stejné, jako by měla v kapse telefon. Baterie je k body připojená pomocí USB-C, tudíž se před každým praním odpojuje. Doporučujeme prát body v ruce – čím lépe a šetrněji se o něj bude uživatelka starat, tím déle stříbro vydrží.

Foto: Zuzana Veselá

Body má sloužit i k prevenci zánětů močového měchýřeFoto: Zuzana Veselá

Plánujete vyrobit i další podobné zdravotní pomůcky?

Zatím mám plnou hlavu bodýčka. Těším se na testování s ženami, na jejich zpětnou vazbu. Věřím, že body je mým prvním a zdaleka ne posledním projektem, a u zdravotních pomůcek určitě zůstanu. Pomáhat lidem mě ohromně naplňuje a dodává mi to spoustu energie. Chtěla bych aplikovat technologii hřejivosti textilu i na další pomůcky. S tím souvisí i neustálé vzdělávání – mám se toho ještě hodně co učit.

Bolestivou menstruaci můžete vyřešit i cvičením. Slyšeli jste už o hormonální józe?

Reklama

Související témata:
ČVUT

Načítám