Hlavní obsah

Místo viagry: 4 věci, které dokážou probudit chuť na sex

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Jste s partnerem už dlouho, máte ho ráda, ale v ložnici je to spíš nuda? Není to nic výjimečného, naopak. Manželský sex je po letech vždycky víc o něze než o vášni. Jestli se s tím ale nehodláte smířit, existují triky, kterými lze podle odborníků libido zvýšit. Jak?

Článek

Podle studie, kterou zveřejnil britský deník Daily Mail, má 70 procent Australanek ve věku 40 až 65 let nižší libido, než měly jako mladší. Výzkumníci předpokládají, že se to netýká jen Austrálie a že čísla budou i jinde plus minus podobná. U naprosté většiny lidí libido po čtyřicítce či padesátce klesá, stejně jako se počet vrásek s přibývajícími léty naopak zvyšuje. Je to zkrátka přirozené. Ztrátou libida ale trpí i mladší ročníky, a pro ty už to může být problém. Doktor Mike Pukanic přišel na to, jak slábnoucí chuť na sex zase probudit k životu. Přes 40 let se věnuje výzkumu antioxidantů v přírodních složkách a tvrdí, že existují snadné a přírodní způsoby, jak to v ložnici zase rozhýbat.

1. Sebevědomí

Pokud si nevěříte a pochybujete o sobě, nemůžete čekat, že budete v posteli sebevědomou dračicí. Ženské sebevědomí úzce souvisí s chutí na sex.

Dnešní uspěchaná doba způsobuje, že na sebe partneři nemají tolik času a ten nezbývá ani na koníčky a odpočinek. Jenže právě u žen to mívá devastující účinek. Ať už je řeč o kadeřníkovi, kosmetice nebo o chvilce s dobrou knížkou, tohle je prostě nutnost. Jakmile o sebe žena dlouhodobě v žádném z těchto směrů nepečuje, její sebevědomí klesá a s ním i libido.

Takže dámy, chce to najít si čas jen pro sebe, a podle Mike Pukanica není od věci zařadit do svého života sport. Jakýkoli! Nemusíte se zrovna potit v posilovně, klidně tančete, jezděte na kole, skákejte třeba s dětmi gumu. Jakýkoli pohyb je dobrý. „Fyzická aktivita má samozřejmě vliv na to, jak vypadáte, ale při sportu se také uvolňují endorfiny, což jsou hormony, které vás dostanou do správné nálady na sex,“ říká Mike Pukanic.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Nejdřív musí žena milovat samu sebe, pak přijde všechno ostatníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

2. Stres

Pohyb je dobrý také k odbourávání stresu, který je druhou významnou příčinou, proč ženy často nemají chuť na sex. V tomto směru se doporučuje klidnější aktivita, třeba jóga, procházky, plavání, ale také dechová cvičení či meditace.

Pokud jste ve stresu, v ložnici se toho u vás moc dít nebude! „Když jste ve stresu, produkuje vaše tělo kortizol – hormon, který má negativní dopad na vaše libido,“ vysvětluje Mike Pukanic.

Uvolněte se (pohybem, příjemnou večeří, hezkým filmem, masáží…), vyhoďte z ložnice (a ze svého života) stres a pusťte tam erotiku.

3. Sexy jídlo

To, co jíte, má bezprostřední vliv na to, zda máte či nemáte chuť na sex. Když si dá někdo guláš se šesti, jen těžko pak předvede nějakou erotickou gymnastiku. Takže obecně platí stravovat se lehce, dopřávat si dobře stravitelný, pestrý a zdravý jídelníček.

Pak jsou tu potraviny, které fungují jako přírodní afrodiziaka. Dokážou vaše libido nakopnout. Mezi nejznámější afrodiziakum patří ústřice, ale pro řadu lidí jsou naprosto nepoživatelné. Dobrá zpráva je, že podobně funguje třeba vodní meloun, avokádo, kvalitní čokoláda, mandle a lískové oříšky.

4. Spánek

Pokud málo či nekvalitně spíte, nemůžete čekat, že bude vaše libido bůh ví jaké. Studie z roku 2015, kterou zveřejnil magazín Journal of Sexual Medicine, obsahovala důkazy, že jen jedna hodina spánku denně navíc zvyšuje u žen chuť na sex až o 14 procent. To není vůbec špatné!

Takže dámy, nejdřív pořádný odpočinek, a pak divočina v ložnici.

5. Přírodní pomocníci

Pokud nic z předešlých bodů nepomáhá, není vůbec chyba zkusit to s nejrůznějšími podpůrnými látkami, které vám příroda nabízí.

Mezi velmi oblíbenou a odborníky propagovanou bylinu, která zvyšuje chuť se milovat, patří škornice šípolistá. Říká se jí také bylina prostopášného kozla a znali ji už starověcí Číňané.

Je volně dostupná v prodejnách se zdravou výživou či v různých bylinkárnách. A nemá dobrý vliv jen na libido, ale i na ledviny či imunitní systém.

Jak to máte s chutí na sex vy?

Reklama

Související témata:

Načítám