Hlavní obsah

Mluvíte o svém těle ošklivě? Vaše dcera to od vás okouká!

Foto: Thinkstock

Matky jsou pro své dcery vzorem. A to ve všem!Foto: Thinkstock

Reklama

Vzdycháte doma nad tím, jak se vám nedaří shodit pár kil? Nebo mluvíte o tom, jak už jste stará? Případně vyjadřujete nespokojenost s některou částí svého těla? Pozor, hlavně to neříkejte před svými dcerami!

Článek

Děti se od svých rodičů učí nápodobou. A obzvláště malé holčičky od svých matek okoukávají mnohé. A tak povzdechy nad velkým zadkem, pneumatikou kolem pasu či nutností diety vedou k tomu, že vaše dcerky budou o sobě smýšlet úplně stejně.

Výzkum mluví jasně

Jen pramálo žen je doopravdy spokojeno se svým vzhledem a postavou. Smutné ale je, že pocity toho, že jsme málo hezké, začínáme cítit už jako malé holčičky. Průzkum, který zorganizovala kosmetická společnost Dove a zveřejnil ho britský deník Daily Mail, přišel s tím, že třetina mladých dívek odkoukává negativní přístup ke svému tělu od svých matek. Čísla z průzkumu mluví jasně:

  • 69 procent žen přiznává, že jejich dcery jsou svědkem toho, jak o svém těle či vzhledu mluví negativně
  • 34 procent matek pak dodává, že tento přístup k tělu jejich dcerky okoukávají
  • 71 procent mladých dívek se cítí být pod tlakem kvůli kráse
Foto: Thinkstock

Jste spokojená se svým tělem a máte se ráda? I to od vás vaše holčička okoukáFoto: Thinkstock

Je to tak

Odborníci s výsledky průzkumu jednoznačně souhlasí. „Jak o sobě smýšlí matka, tak o sobě pravděpodobně bude smýšlet dcera. Pokud máma stále komentuje svůj vzhled, svoji váhu, tak formuje také sebevědomí své dcery. Realita je pak taková, že mám v terapiích osmileté holčičky, které odmítají jídlo, případně ho výrazně redukují,“ říká rodinná terapeutka Lucie Mucalová. Jako vysvětlení od těchto dětí slýchává věty typu „maminka také nejí“ nebo „nechci se trápit tlustým tělem jako ona“.

Její slova potvrzuje i nutriční poradkyně Karla Večeřová z Cloud 9 Institute Brno. „Když se kouknete kolem sebe, vidíte dcery anorektičky, bulimičky, dcery, které nesnídají, hladoví či jedí jen sladkosti, používají jednostranné diety,“ vysvětluje Karla Večeřová. V mnoha případech je to výsledek toho, jak to s jídlem a vztahem k vlastnímu tělu mají matky těchto dívek.

„Mohu s jistotou říci, že matka a její celkový postoj k jídlu, dřívější i dosavadní stravovací návyky, její subjektivní vnímání vlastního těla a též její vnitřní emoční a duševní pochody mají podstatný vliv na chování dcery v oblasti stravování a přístupu k vlastnímu tělu,“ dodává Karla Večeřová.

Foto: Thinkstock

Chcete vychovat spokojenou mladou dámu? Tak si dávejte pozor na to, co před svou dcerou říkáteFoto: Thinkstock

A jestli máte pocit, že třeba dvouletá holčička z toho ještě nemá rozum, jste na omylu. „Do pěti let je nutriční i emoční vliv matky nejsilnější. Do patnácti let značný a od patnáctého roku se díky kulturnímu, sociálnímu, migračnímu i osobnostnímu vývoji dítěte nutričně emoční vliv matky dostává do pozadí a pouze se uplatňují naučené nutriční vzorce, které buď převládnou, či jsou potlačeny díky samotnému přesvědčení dítěte,“ upřesňuje Karla Večeřová.

Proč?

Matka je nejbližší osobou dítěte, dítě jí bezmezně věří. Tak to vnímají dcery i synové, u dívek je ale vliv matky ještě silnější. „Máma ukazuje dcerám, o čem ženství a vztah k tělu je,“ říká Lucie Mucalová.

Dcery se od matek učí v podstatě vše. Od výběru potravin, jaké volí v době pohody, jaké ve chvílích stresu, v jaký čas je zvyklá jíst, jak se při a po jídle cítí (zda má výčitky, že opět zhřešila), jak jídlo spojuje se svým vzhledem a podobně.

Je to až děsivé, ale svými postoji v oblasti jídla a vnímání sebe sama můžete ovlivnit v podstatě celý život své dcery. „Hrozí poruchy příjmu potravy či držení diet, ale neblahý dopad to má i na sebevědomí, úctu k sobě samé, ale i na vztah k mužům,“ dodává Lucie Mucalová. Jen vyrovnaná matka spokojená se svým tělem může vychovat spokojenou a sebevědomou mladou dámu!

Také si před svou dcerou stěžujete, že potřebujete zhubnout?

Reklama

Načítám