Hlavní obsah

Mlží se vám brýle z roušky? Zkuste tyhle triky!

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Reklama

Po letním nadechnutí nadešel opět čas na nošení roušek. A pro někoho je ještě pořád záhadou, jak vyřešit problém s brýlemi, které se v kombinaci se zakrytými ústy a nosem mlží. A jak brýle dezinfikovat? Zeptali jsme se na tipy odborníků!

Článek

Nosíte brýle a zároveň se chráníte rouškou? Pak jste možná narazili na problém, který právě teď řeší hodně lidí: jde o zamlžování a dezinfekci. Ať máte brýle dioptrické, nebo sluneční, které jsou doporučené alespoň jako částečná ochrana na veřejnosti, budou se vám následující rady určitě hodit. Jak nepříjemnou situaci v době koronaviru zvládnout?

1. Vyberte si správnou roušku

Zamlžují se vám brýle, protože si je zadýcháváte skrze roušku? Chce to lépe utěsnit. Ať už použijete jednorázovou zdravotnickou, nebo látkovou roušku, vždy by měla dobře sedět zejména v oblasti nosu – musí k němu co nejvíc přiléhat. Zdravotnické roušky tuto možnost mají, ovšem látkové, podomácku ušité většinou ne.

„V tomto případě by bylo ideální, abyste do horního okraje roušky všili kousek měkkého drátku, který se dá vymodelovat. Vydechnutý vzduch pak neuniká pod okrajem roušky, a brýle se tím pádem tolik nemlží,“ radí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa, a doporučuje použít i speciální přípravky proti zamlžování brýlí – takzvané anti-fog produkty. Vyhráno máte také v případě, že si pořídíte brýlové čočky s hydrofobní úpravou, která odpuzuje vodu.

Foto: Marian Fil, Shutterstock.com

Zamlžování brýlí při nošení roušky je velice nepříjemnéFoto: Marian Fil, Shutterstock.com

2. Zkuste tuhé mýdlo

Dalším trikem proti zamlžování je film z tuhého mýdla. „Na skla udělejte obyčejným mýdlem dvě čáry do kříže a rozetřete je flanelem nebo mikrovláknem na přední i zadní straně brýlové čočky. Vytvoří se film a brýle se pak tolik nemlží. Případně existují i speciální fixy proti mlžení plaveckých brýlí, které by se mohly hodit,“ prozrazuje pár triků Jakub Odcházel, vedoucí optiky VašeČočky.

3. Pomůže i pěna na holení

Asi by vás to nenapadlo, ale od zamlžených brýlí vám pomůže i pěna na holení. „Naneste na brýle malé množství pěny a pomocí hadříku či papírového kapesníku brýle vyleštěte dosucha. Na brýlových sklech se tak vytvoří jemná ochranná vrstva, díky které se na nich už nebude pára srážet,“ doporučuje Kristýna Štěbetáková.

4. Roušku až k očím, brýle níže

Ačkoli by se mohlo v době rouškové zdát, že brýle jsou nevýhoda, je to přesně naopak. Jakékoli brýle mohou totiž částečně eliminovat přímý zásah kapének, v nichž se virus přenáší. Abyste se co nejvíce chránili, je dobré nasadit roušku co nejblíže k očím a brýle pak položit o trochu níže na nos.

„Brýle tvoří určitou fyzickou bariéru pro kapénky, které tak mají mnohem menší šanci dostat se na povrch oka a odtud do organismu. Proto je lepší, když jsou brýle větší a co nejvíce přiléhají k obličeji,“ říká majitelka Optiky Anděl Pavla Vedralová a dodává, že je důležité během nošení roušek omezit také co nejvíce sahání na obroučky.

5. Po příchodu domů brýle umyjte

Brýle vás sice chrání, ale zároveň na nich ulpívají různé nečistoty a také viry. Proto je musíte po návratu domů řádně vyčistit. Na to vám postačí teplá voda a mýdlo – může být tuhé i tekuté, ale nejlépe dezinfekční, vhodný je i odmašťovací prostředek na nádobí. Následně brýle osušte papírovou utěrkou nebo hadříkem z mikrovlákna. Ten je dobré mít také neustále při ruce po zbytek dne. Když ho ovšem budete chtít použít, vždy si nejprve řádně umyjte ruce, než budete na brýle sahat. Stejné pravidlo platí pro roušku: jak roušky správně nosit a jak se o ně starat?

Foto: praditkhorn somboonsa, Shutterstock.com

Po příchodu zvenku je důležité dezinfikovat nejen roušku, ale i brýleFoto: praditkhorn somboonsa, Shutterstock.com

6. Vyhněte se agresivní dezinfekci i plivání

Brýle samozřejmě nemůžete vyvařit jako roušku a nejsou pro ně vhodné ani klasické dezinfekční prostředky. „Nikdy je nečistěte dezinfekčními prostředky na bázi alkoholu nebo jinými agresivními přípravky, jako je třeba savo – mohly by nenávratně poničit obruby,“ varuje Pavla Vedralová. Tyto produkty si podle ní nechte na povrchy, jako jsou kliky, vodovodní kohoutky, případně kuchyňskou linku. A pozor, brýlové čočky rozhodně nečistěte ani slinami, abyste si do oka nezanesli infekci – ať už virovou, nebo jinou.

7. Nejpraktičtější jsou jednodenní čočky

Nejjednodušší způsob, jak se zamlžování zcela vyhnout, je vyzkoušet kontaktní čočky. V době zvýšeného výskytu virových onemocnění jsou nejhygieničtější variantou čočky jednodenní. Nezapomeňte si před jejich aplikací pečlivě umýt ruce. I teď se dají objednat on-line, částečně v provozu zůstávají také kamenné optiky.

Čekáte karanténu a bojíte se ponorky s partnerem? Poradíme, jak se problémům vyhnout!

Reklama

Načítám