Hlavní obsah

Moderní bydlení: prosklené stěny, koupací jezírko a příroda

Foto: Petr Zikmund

Foto: Petr Zikmund

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům ve vesnici kousek za Českými Budějovicemi se stal nedílnou součástí přírody. Může za to nejen velké množství prosklených ploch. Má totiž také z každé místnosti vstup na zahradu a výhled do okolí.

Článek

Českobudějovické rodině byl byt ve městě už příliš těsný, a proto zamířila do nedalekých Šindlových Dvorů. Pozemek dostala majitelka od rodičů a mladý pár z něj byl od počátku nadšený. „Je to pozemek v krásném prostředí, takže to spíše byla pro nás výzva ho nezkazit. Měli jsme představu o počtu místností a dispozicích domu, ale nedokázali jsme tomu dát tvar. To je dílem pana architekta Vostrackého,“ prozrazují manželé.

Navezená zemina zlepšila výhled

Přízemní, obdélníková stavba má ze severní strany dvůr se zpevněnou plochou a z jihu dvouúrovňovou zahradu. Její jedna část, zvýšená nad původní terén, je v rovině s obytnými místnostmi a terasou a plynule na ni navazuje i koupací jezírko. Druhá úroveň směrem na jih je na úrovni původního terénu a časem bude osázena většími stromy.

„Chtěli jsme bezbariérovou variantu, což se nám v podstatě povedlo. Dovezli jsme poměrně velké množství zeminy pro vytvoření roviny, čímž jsme se dostali nad úroveň okolních staveb, takže výhledy jsou famózní. Kam se člověk podívá, tam vidí kus krásné jihočeské přírody, pole, lesy, údolí Šindlových Dvorů. Člověk se tu cítí jako na vsi, je tu úplný klid, a přesto můžeme být do osmi minut na náměstí v Českých Budějovicích,“ pochvaluje si majitel.

Foto: Petr Zikmund

Zahrada je zčásti v rovině s obytnými místnostmi a terasouFoto: Petr Zikmund

Nepotřebují klíče

Dům je zděný, obložený fasádními deskami a modřínovými latěmi. Hlavní prosklené plochy jsou orientovány na jih, což zlepšuje energetickou náročnost domu. Tepelnou pohodu celoročně zajišťují prosklené stěny z vysoce tepelně izolačních okenních systémů s trojitým izolačním sklem na úrovni pasivního standardu a úzkými pohledovými šířkami profilů v kombinaci se zdvižně posuvným systémem. Okna v létě zastiňují předokenní hliníkové rolety, které navíc v zimě zvyšují tepelně izolační vlastnosti velkých skleněných ploch.

„Naše představa byla co nejméně zdí a co nejvíce skla. Hliníkové systémy Schüco nám doporučil pan architekt. Nijak jsme o tom nepolemizovali, protože skleněné plochy jsou poměrně masivním prvkem stavby a my jsme chtěli kvalitní okna,“ prozrazuje majitel.

Podobně to bylo se vstupními dveřmi. Lícující dveřní křídla a tepelně izolační sklo splňují nejen nejvyšší nároky na vzhled, ale díky čtečce otisků prstů zajišťují maximální bezpečnost i komfortní přístup do domu.

Foto: Petr Zikmund

Vstupní dveře zajišťují díky čtečce prstů maximální bezpečnost i komfortní přístup do domu Foto: Petr Zikmund

Mají jezírko, tak na co bazén?

Stavba o dispozici 5 + 1 má všechny obytné místnosti orientovány na jih s přístupem do zahrady. V jedné části domu je ložnice rodičů se šatnou a koupelnou, z druhé strany pak dva pokoje pro děti s vlastní koupelnou a pracovna. Hlavními dveřmi lze vejít do obývacího pokoje, technické místnosti, toalety nebo šatny. Praktické je, že ze šatny se dá projít do dětských pokojů, takže není nutné procházet přes obývák. Na kuchyň navazuje přístřešek, pod nímž je sezení a jídelní stůl.

Ze všech místností je výhled na koupací jezírko, které navazuje na terasu. „Jezírko jsme viděli na zahradě pana architekta a okamžitě jsme se pro něj nadchli. Je to krásný prvek a člověk si tu přírodu přinese doslova před okna,“ vysvětluje majitel, proč nemají bazén.

Foto: Petr Zikmund

V rovinné části zahrady je koupací jezírkoFoto: Petr Zikmund

Rozhodně by nic nezměnili

Architekt splnil přání majitelů, které znělo: „Co nejméně zdí a co nejvíce skla.“ Výsledkem je prosluněná a do přírody otevřená stavba, která se i díky svažitosti terénu opticky vznáší nad okolím. Majitel je s bydlením spokojený: „Kdybych dnes stavěl znovu, tak by se dům nijak nelišil. I po roce užívání mohu říci, že bych nic nezměnil.“

Vizitka studia

Architekt Josef Vostracký z Ateliéru Vostracký se ve svých projektech snaží o komplexní kvalitu domů a života v nich. Lidé tak vlastně žijí v jakýchsi atriích obklopeni zahradou, kde jsou šťastnější, rychleji se regenerují a jsou zdravější.

Reklama

Související témata:

Načítám