Hlavní obsah

Módní předsevzetí na rok 2019: Která se vyplatí dodržet?

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Foto: MRProduction, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Udělaly jste si z novoročních předsevzetí malou osobní tradici? Nechte si doporučit osm módních slibů, k nimž se stojí za to zavázat. Čeho se vyplatí od prvního ledna (nebo rovnou od této chvíle) držet?

Článek

Na přelomu roku si mnozí lidé často slibují nesplnitelné. Módní předsevzetí, která se podle nás vyplatí dodržet, do této skupinky nepatří. Nemusíte obměňovat celý šatník ani utrácet polovinu lednové výplaty za nejnovější trendy. Místo toho si nahlas řekněte, že…

… zjistíte, co svědčí vaší postavě

Jakkoli banálně může tato rada znít, velké procento žen stále neví, co jejich křivkám svědčí. Nejste-li si tak úplně jisté, po jakých střizích sáhnout, projděte si náš podrobný módní manuál. Najdete v něm tipy pro přesýpací hodiny, trojúhelník neboli hrušku, jablko, obrácený trojúhelník i chlapecký obdélník.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Je načase zjistit, jaký typ postavy máte a co vám opravu slušíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

… objevíte svou „uniformu“

Slovo uniforma berte s rezervou. Tímto termínem chceme zdůraznit důležitost kousků, které vás charakterizují, a obecně osobního stylu. Cesta k němu nemusí být krátká ani rovná, objevit to své ale stojí za to. Až budete mít chvilku volna a kreativní náladu, zkuste si vytvořit složku (může mít elektronickou i papírovou podobu) toho, co se vám líbí. Ukládejte si do ní outfity, které vás zaujaly, kousky, jež byste rády nosily, i to, o čem už víte, že vám sluší. Podle opakujících se prvků pak samy rozpoznáte, k čemu inklinujete.

… stanovíte si módní výzvy

Mohlo by se zdát, že si odporujeme, opak je ale pravdou. I s pevně vybudovaným šatníkem se vyplatí sem tam sejít z cesty a vyzkoušet něco nového. Sledujte nové trendy (znáte mimochodem ty pro rok 2019?), a když budete mít pocit, že by se k vám hodily, dejte jim trochu prostoru. Za sezonní záležitosti se mimochodem nevyplácí příliš utrácet, obzvlášť pokud si nejste jisté, že si s nimi budete rozumět i za pár měsíců.

À propos, váš módní obzor rozšíří i drobnosti. Chodíte sedm dní v týdnu v džínách? Zkuste to alespoň trochu zredukovat a naordinujte si třeba dva dny, kdy vystoupíte ze své komfortní zóny. Donutíte se tak dát šanci i jiným kouskům.

Foto: sanneberg, Shutterstock.com

Móda je hra, tak si ji užívejteFoto: sanneberg, Shutterstock.com

… nepodlehnete rychlé módě

V současnosti se problematika fast fashion probírá stále intenzivněji. Zkuste proto i vy trochu zpomalit a přejděte na režim, v němž dáte přednost kvalitě před kvantitou. Nenechte se zachvátit nákupní horečkou, kdy „výhodně“ nakoupíte x polyesterových kousků, a soustřeďte se na oblečení z kvalitních materiálů, které vydrží déle než jednu sezonu.

… odhodláte se k čistce

Neříkáme, že to musí být hned třetího ledna. Před každou sezonou se však vyplatí protřídit šatník a nemilosrdně se zbavit (což může znamenat i poslat dál) věcí, které nenosíte. Vystěhovat byste měly i kusy, v nichž se necítíte nebo vám příliš nesedí. Nekompromisně přistupujte i k spodnímu prádlu – i to má svou životnost. Pokud už není v kondici, pryč s ním! A ne – že ho nikomu neukazujete, není omluva. Víte o něm minimálně vy.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Každý rok vyřaďte všechno, co nenosíteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

… naučíte se důkladně číst

Řeč je samozřejmě o cedulkách. Nestudujte jen ty papírové s cenou – před každým nákupem prozkoumejte i ty vnitřní, látkové. Jen tak se skutečně dozvíte, za co vlastně platíte a v jakém procentuálním podílu jsou materiály rozvržené. Bohužel se totiž často stává, že proklamovaný vlněný kabát má v sobě vlny sotva třetinu nebo že kašmír kolem vysněného svetru stěží prošel. Sledovat se vyplatí také pokyny k údržbě – opravdu jste ochotné nové šaty pokaždé nosit do čistírny?

… nebudete čekat na lepší příležitost

Kdo říkal, že potřebujete speciální příležitost, abyste si oblékly nové šaty, výrazné náušnice nebo flitrovou sukni? Směrodatná je jen vaše nálada. Naučte se míchat večerní kousky s ležérními a využijte onu část šatníku, která zůstává většinu roku bez povšimnutí. Mimochodem, dobrý pocit z vašeho outfitu i případné chvály na jeho adresu vám prokazatelně zlepší den!

Foto: Cosmin Coita, Shutterstock.com

Zapomenout na módní pravidla je cesta k originálnímu styluFoto: Cosmin Coita, Shutterstock.com

… zapomenete na pravidla

Nejdůležitější radu jsme si schovali na konec: pravidlo je, že pravidla nejsou! Uvědomte si, že móda je čistě subjektivní záležitost a nenechte se svazovat zastaralými radami, typologiemi nebo doporučeními. Jediným faktorem, kterým byste se měly ve finále řídit, je váš vlastní pocit. Všechno ostatní berte jako pouhou inspiraci, včetně článků, které vám servírujeme my. Nenechte si diktovat, co smíte a nesmíte. A pamatujte, móda není atomová fyzika, ale zábava a způsob sebevyjádření. Krásný módní rok 2019!

Tak která módní předsevzetí budete v novém roce dodržovat?

Reklama

Načítám