Hlavní obsah

Módní výzva: 4 věci, které jsou letos totálně out

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

S novým rokem přichází čas i na revizi šatníku. Některé loňské trendy už nebudou dominantou přehlídkových mol, jiné představují společenské faux pas poměrně dlouho a jsou tu i takové, které se drží na výsluní již několikátou sezonu. Jaká pravidla se tedy letos vyplatí dodržovat?

Článek

Ačkoliv se móda neustále mění (a vrací), existují i zavedené stálice, bez nichž byste si svou skříň asi ani neuměly představit. Jedná se především o basic trička, malé černé, obyčejné slim džíny, bílou košili, pohodlné tenisky a elegantní černé i nude lodičky pro slavnostnější příležitosti. A přestože byste v obchodě raději sáhly po topu, který máte doma v témže provedení už desetkrát, není občas na škodu trochu zaexperimentovat a vsadit na názor světových designérů. Přinášíme vám proto malý návod, co si v novém roce pořídit, jaké oblečení uschovat (alespoň prozatím) a které doplňky raději vyhodit.

Trend, který má smysl 

Zájem o životní prostředí projevilo v posledních pár letech mnoho návrhářů i značek. Ve svých kolekcích používají ekologické přírodní materiály, snaží se zajistit dobré pracovní podmínky zaměstnancům nebo se připojili k Alianci za módu bez kožešin. Podobným tématům je zapotřebí věnovat pozornost i nadále. Až budete příště shánět něco na sebe, zkuste se poohlédnout i u výrobců etické lokální módy – možná budete překvapené, jaké poklady objevíte a hlavně jak dlouho vám vydrží.

Foto: Archiv firem

Omrkněte i kousky ze světa udržitelné módy. Na foto (zleva): Rolák z obnovitelného rostlinného materiálu, Lindex, 399 Kč. Veganské tenisky z konopné látky a s podrážkou z kaučuku, Bohempia, 2050 Kč. Ledvinka ze 100% konopného plátna, Bohempia, 500 KčFoto: Archiv firem

Podmanivá krása přírody 

Skládá se vaše oblečení převážně z neutrálních tónů černé, bílé, šedé a béžové? Pak je pravá chvíle vpustit do života nové, svěží, neokoukané odstíny. Začněte třeba s barvou roku 2019: je jí living coral, tedy živoucí korálová, která symbolizuje okouzlující prostředí podmořského světa. Měla by probouzet optimismus i radost a outfitům dodat jistou dávku hravosti. Skvěle vynikne v kombinaci s námořnickou modří, bílou klasikou či tmavou zelení.

Foto: Profimedia.cz

Korálový odstín sluší tmavovláskám i blondýnkám. Na foto (zleva): Herečka Jessica Alba (37) vsadila na kombinaci s tmavěmodrou, modelce Hannah Ferguson (26) se zalíbil monochromatický look a topmodelka Miranda Kerr (35) neodolala spojení s bílou barvouFoto: Profimedia.cz

Další kolo 

Obrovským a zároveň nepochopeným hitem minulé sezony se jednoznačně staly šortky v cyklistickém stylu, které se od těch funkčních liší snad jen absencí vycpávky. Ty z vás, jež podlehly módnímu diktátu a kraťasy už mají doma, mohou jásat. Tento trend postupuje do dalšího kola, módní návrháři jej zařadili i do svých kolekcí pro rok 2019.

Foto: Profimedia.cz

Kraťasy připomínající úbor cyklisty vtrhly na módní molo a stále se na něm drží. Foto (zleva): Přehlídka pro jaro/léto 2019 Roberto Cavalli, Fendi, TogaFoto: Profimedia.cz

Buďte nemilosrdné 

Jestli je nějaká věc, která by měla z vaší garderoby zmizet nadobro, pak jsou to lesklé tělové silonky. Jejich nositelka se totiž jen málokdy trefí do odstínu, který by korespondoval s její pokožkou. Opravdu není moc pěkné, když šedivé, nažloutlé a různě hnědé nohy absolutně nesedí s horní polovinou těla. Místo nich proto raději volte punčocháče černé a hrajte si s průsvitností. K tomu vám pomůže označení intenzity příze na obalu – denier neboli DEN. Čím vyšší číslo uvidíte, tím je materiál nepropustnější.

Foto: Olexandr Taranukhin - Shutterstock.com, Archiv firmy

Černé průsvitné punčocháče jsou ohromně sexy. Na foto (vpravo): Krycí termopunčocháče mají 100 DEN, Calzedonia, 369 KčFoto: Olexandr Taranukhin - Shutterstock.com, Archiv firmy

Další prohřešek se týká masivních náhrdelníků v kombinaci s maxi náušnicemi. I kdyby byly doplňky ze stejné kolekce, nikdy je nenoste dohromady. Jeden výrazný šperk v outfitu bohatě stačí. Neodpouští se ani vykukující kalhotky z bokovek (mimochodem i ty už mají zřejmě největší slávu za sebou) nebo gelová ramínka od podprsenky, která vážně nejsou neviditelná.

Animální přitažlivost 

Zvířecí potisky přežívají s malými pauzami už celé desetiletí. A letos udeří v plné síle. Budete se s nimi potkávat na kabátech, topech i kalhotách, ozdobí také kabelky, obuv či šperky. Divoké vzory nejsou jen pro odvážné, dají se sehnat rovněž v decentní variantě, která sluší snad každému věku. Jestliže si tímto trendem stále nejste jisté, ale přece jen se do něj rozhodnete investovat, držte se pro jistotu umírněnějších barev nebo vsaďte na drobný doplněk.

Foto: Archiv firem

Zvířecí vzory jsou nadčasová záležitost. Na foto (zleva): Úpletový svetr s rolákem a sukně s elastickým pasem, obojí Zara, 799 Kč a 999 Kč. Kabelka přes rameno, Mango, 599 Kč. Leopardí halenka, F&F, 499 KčFoto: Archiv firem

Na nákup s vlastní taškou 

Svou renesanci zažívají retro síťovky. Snadno se složí, unesou těžký náklad a navíc skvěle vypadají. Hodí se tedy nejen na nákupy všeho druhu, ale jsou také ideálním doplňkem – někdo je nosí dokonce i místo klasické kabelky. Protože igelitkám definitivně odzvonilo, lze s klidným svědomím říci, že se tato taška stala nezbytností současné doby. Další alternativu pak představují varianty látkové, například s originálním potiskem. A můžete si je i samy vyrobit.

Foto: LightField Studios, Rawpixel.com - Shutterstock.com, Archiv firmy

Síťové i látkové tašky dokážou být skvělým módním doplňkem. Na foto (vpravo): Černá síťová taška, prodává Česká síťovka, 89 KčFoto: LightField Studios, Rawpixel.com - Shutterstock.com, Archiv firmy

Na jaký trend nedáte dopustit vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám