Hlavní obsah

Mravenci, moli a blechy? Osvědčené triky vás jich zbaví

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Foto: Anetlanda, Shutterstock.com

Reklama

Zavítali k vám mravenci, moli nebo blechy? Sice je nejlepší s nimi zatočit dřív, než se vůbec objeví, ale když vás přece jen navštíví, máme pro vás pár tipů, jak se jich zbavit.

Článek

Ať se snažíte sebevíc, přesto se u vás občas objeví nezvaní hosté. Teď není řeč o protivné sousedce, ale o téměř neviditelných tvorech, kteří svou přítomností dokážou obrátit celou domácnost naruby. Díky našim radám vás však návštěva mravenců, molů ani blech nezaskočí a určitě ji zvládnete s nadhledem.

Mravencům vstup zakázán

Cedule s výstražným textem účinná asi nebude. Ale třeba zabere, když ke všem vstupům do domu nasypete trochu nastrouhané školní křídy. Mravence odradí uhličitan vápenatý, který obsahuje. Mezi ničitele mravenců patří také mletý mastek (klouzek, talek). Asi ho znáte z hodin tělocviku – mažou se jím dlaně, aby tolik neklouzaly při cvičení na nářadí. Nejlépe zafunguje, když ho v tenké vrstvě nasypete podél základů domu a ke vchodu. Po několika dnech nebo po dešti musíte akci zopakovat.

Dalším repelentem je vinný kámen, bílý prášek, který vzniká ve víně vysrážením soli kyseliny vinné, a nejčastěji se proto usazuje uvnitř sudů s vínem. Vyzkoušet můžete i borax: má dezinfekční a bělicí účinky, a proto často tvoří součást mýdel a prášků na praní. A v neposlední řadě oceníte hřebíčkový olej, jeho výrazné aroma rozhodně žádného mravence nepřiláká. Všechny zmíněné ingredience koupíte ve větších drogeriích nebo v e-shopech. Účinek těchto přípravků umocníte, když vysadíte kolem domu mátu.

Foto: Cherkas, Shutterstock.com

Mravenci jsou velice nezvaní hosté a je těžké se jich navždy zbavitFoto: Cherkas, Shutterstock.com

Komu citron nevoní?

Nikdo nechce mít v kuchyni na několika místech nasypané chemické přípravky proti mravencům. Proto je lepší vyzkoušet kouzelnou moc citronu. Šťávu nakapejte na prahy i okenní parapety a nezapomeňte ani na různé praskliny a další netěsnosti v podlaze. Pro jistotu můžete pár plátků citronu rozložit kolem vchodu a na okenní parapety – uvidíte, že mravenci k vám ani nepáchnou.

Foto: arqramos, Shutterstock.com

Citronové aroma a kyselá šťáva nechtěné návštěvníky odpudíFoto: arqramos, Shutterstock.com

Repelenty proti kuchyňským molům

Třepetaví moli jsou ve spíži hodně špatnými pomocníky – vytvářejí slepence „pavučinek“ v potravinách a ty jsou pak na vyhození. Díky tomuto přípravku se však u vás už nikdy neobjeví: ve dvou litrech vody rozmíchejte čtvrt litru čpavku a vzniklým roztokem vytřete zásuvky i police ve spíži. Než do nich opět narovnáte potraviny, nechte je pořádně vyvětrat. Pozor! Čpavkem si nesmíte potřísnit kůži ani se vám nesmí dostat do očí. Proto při práci s ním vždycky používejte gumové rukavice. A uchovávejte ho mimo dosah dětí.

Chcete-li vyzkoušet něco šetrnějšího, nalijte do malé misky 200 ml jablečného octa a zamíchejte do něj 10 kapek běžného prostředku na nádobí. Misku dejte do spíže a nechte ji tam asi týden. Moly přiláká vůně jablečného octa a utopí se. Potom vykliďte všechny police a vymyjte je saponátem nebo roztokem vody a jedlé sody v poměru 4 : 1. Všechny těstoviny, rýži a mouku raději vyhoďte. A nezapomeňte pro jistotu otřít i veškeré konzervy!

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Roztok vody a jedlé sody zabrání návratu molů do spíže a do kuchyněFoto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Proti šatním molům cedr

Cedrový nábytek nejen nádherně voní, ale prý má i příznivé účinky na lidský organismus. To však rozhodně neplatí pro šatní moly – vůně cedru je odpuzuje. Nejste majiteli cedrových skříní? Nic se neděje. Stačí dát do uzavíratelného sáčku cedrové piliny, které sežene v truhlárnách nebo v některých hobbymarketech. Pytlík na několika místech propíchněte větší jehlou a pověste do skříně. Cedrová vůně prý nevadí jen molům, ale odpuzuje i blechy – zkuste malý sáček s pilinami šikovně zachytit za obojek nebo umístit u zvířecího pelíšku.

Foto: Tolikoff Photography, Shutterstock.com

Voňavé cedrové dřevo odpuzuje šatní moly i blechyFoto: Tolikoff Photography, Shutterstock.com

S blechami zatočí saponát nebo ocet

Chcete domácího mazlíčka ochránit před útokem protivných blech? Připravte si do láhve s rozprašovačem domácí repelent a aplikujte ho vždy, když jdete ven. Vyrobíte ho smícháním octa a vody v poměru 1 : 1. Roztok nastříkejte psovi na srst a důkladně vmasírujte. Blechy kyselost odpudí a o srst mít strach nemusíte, za chvíli vyčichne. Podobně se dříve bojovalo proti vším – vlasy se oplachovaly octovou vodou. Děti nejenže vši nechytily, ale navíc měly krásně lesklé kadeře. S kočkami to však bude asi složitější, protože ty jsou háklivější a octový odér vyloženě nesnášejí.

Vyzkoušíte některý z našich repelentů, nebo už máte nějaký svůj osvědčený prostředek?

Reklama

Načítám