Hlavní obsah
3,0
(314)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Zkusili jste už kombinaci karotky a tvarohu? Je nejvyšší čas! Voňavý kořeněný korpus s přídavkem karotky a příjemně nakyslý tvarohový krém vám připomene dětství.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 4 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžíce oleje
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g karotky
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 špetka soli
Tvarohový krém
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce cukru moučka
Na dokončení
  • 3 lžíce marmelády
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Tvaroh na náplň dejte vykapat na sítko. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, vyložte plech papírem na pečení a do mističek si připravte navážené sypké suroviny na těsto. Oddělte žloutky od bílků a předehřejte troubu na 180 stupňů.

02.

Přidejte k bílkům malou špetku soli a začněte šlehat. Když se začne tvořit pěna, po lžících zašlehejte cukr. Přidejte koření a dál šlehejte do husté pěny. Snižte rychlost šlehání a po jednom zašlehejte žloutky a nakonec olej.

03.

Odložte šlehač, stěrkou do hmoty opatrně zamíchejte mouku a nakonec nastrouhanou karotku. Těsto vlijte na plech a rozetřete ke krajům – bude se zdát, že je ho málo, ale nemusíte se bát, v troubě naskočí a bude ho tak akorát.

04.

Vložte do předehřáté trouby a pečte 12–15 minut. Hotové těsto má být pružné a zlehka vlhké.

05.

Upečené těsto vyjměte z trouby a nechte 1–2 minuty zchladnout. Položte na těsto čistý papír na pečení, přikryjte ho dalším plechem a rychle obraťte. Opatrně sloupněte papír, na kterém se těsto peklo a z delší strany opatrně, ale pevně srolujte i s papírem. Smotaný korpus přikryjte zlehka navlhčenou utěrkou a nechte vychladnout.

06.

Připravte si krém. Do mísy dejte vykapaný tvaroh a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přidejte šlehačku a cukr a ušlehejte pevný krém.

07.

Studenou roládu rozmotejte, opatrně potřete marmeládou a krémem, z delší strany nechte asi 4 cm bez náplně. Znovu zarolujte, zabalte do alobalu a nechte uležet do druhého dne. Roládu podávejte zlehka poprášenou moučkovým cukrem.

Jestli máte rádi pochoutky z tvarohu, zkuste tvarohové míša tyčinky pro děti. Je to rychlé a vsadíme se, že budou chutnat i vám.

Reklama

Související témata:

Načítám