Hlavní obsah

Mrtvice: Máte tyto 4 příznaky? Okamžitě volejte záchranku!

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Jak rychle byste řekli, že se vám může obrátit život naruby? Někdy stačí jediná těžká minuta a můžete zůstat navždy připoutaní k invalidnímu vozíku, nebo dokonce lůžku. To dokáže jedna krevní sraženina. Víme, komu mrtvice hrozí a jak jí předcházet!

Článek

Mozková mrtvice patří mezi nejčastější příčiny úmrtí – ročně postihne až patnáct milionů lidí po celém světě a celá jedna třetina z nich zemře! Další třetina má doživotní trvalé následky. A i u nás je to největší zabiják.

Mrtvic je více typů

Laici často nevědí, že mrtvice má více podob. „Ve většině případů jde o ischemickou cévní příhodu, kdy se ucpe tepna sraženinou a dochází k poruše prokrvení oblasti mozku, kterou tepna zásobuje. Dalším typem je mrtvice hemoragická, kdy praskne céva a dojde ke krvácení do mozku,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Petr Werner. Následky obou typů závisejí na tíži dané příhody.

Neviditelný zabiják

Komu hrozí, že se mu ucpe tepna či mu praskne cévka? „Příčinou může být cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi, vysoký krevní tlak i kouření,“ říká MUDr. Pavla Myslíková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.

Ve velkém ohrožení jsou lidé trpící vysokým tlakem – neléčená hypertenze výrazně zvyšuje riziko mrtvice i infarktu myokardu. „Problém je především v tom, že nemocný bývá zpočátku bez obtíží a o své nemoci neví. Proto se včas neléčí a onemocnění se rozvíjí. Vysoký krevní tlak poškozuje stěny tepen, které současně poškozuje ukládání cholesterolu. Ty se zanášejí a postupně ucpávají,“ vysvětluje MUDr. Petr Werner.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Cukrovka, obezita, kouření, mnoho alkoholu a nedostatek pohybu riziko mozkové mrtvice výrazně zvyšujíFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Pozor na arytmie

Častou příčinou jsou i neléčené srdeční arytmie: fibrilace síní zvyšuje riziko mrtvice až pětkrát. Během fibrilace se může v srdci vytvořit krevní sraženina, která pak ucpe tepnu. Jak arytmii poznáte? Obvyklé je bušení srdce, pocit dušnosti nebo kratšího dechu, tlak či pálivá bolest na hrudi, točení hlavy, závratě nebo i krátkodobé ztráty vědomí. Některé arytmie jsou však i přes nepříjemný průběh naprosto neškodné, takže bez lékařské prohlídky nelze určit, kdy jste v ohrožení. Jestliže vám bude diagnostikována fibrilace síní, lékař vám pravděpodobně předepíše léky na ředění krve a asi je budete užívat až do smrti.

Hra o čas

U mrtvice hraje roli každá sekunda! „Nejdůležitější je rychlost přivolání pomoci. Když se nemocný po projevení prvních příznaků dostane do tří hodin do specializovaného zdravotnického centra, šance na uzdravení s minimálními následky se výrazně zvýší. Pokud není nemocnému včas poskytnutá první pomoc, může zemřít. Dalšími možnými trvalými následky jsou poruchy řeči, porucha chůze, ochrnutí poloviny těla a celoživotní závislost na pomoci druhých,“ upozorňuje Pavla Myslíková.

Jak poznat mrtvici ve čtyřech krocích

Nejčastějšími příznaky jsou poruchy hybnosti, zraku, dvojité vidění, brnění, motání či silná bolest hlavy, poruchy paměti, svěšené koutky nebo neschopnost trefit si prstem špičku nosu.

  1. Požádejte osobu, u které máte na mrtvici podezření, aby se zasmála - po mrtvici to není možné.
  2. Požádejte dotyčného, aby řekl jednoduchou větu - třeba jen to, že je pěkné počasí; vady řeči během mozkové příhody jí to nedovolí.
  3. Požádejte, aby zvedl obě ruce - zvládne to, ale s velkými obtížemi.
  4. Požádejte nemocného, aby vyplázl jazyk - pokud ho postihla mrtvice, jazyk bude zkroucený do strany.

Jestliže tyto příznaky na sobě nebo na někom v okolí shledáte, na nic nečekejte a volejte pomoc, a to cizím i mladým lidem!

Nemoc starších? Omyl!

Mrtvice bohužel postihuje i mladé lidi a děti (u nich jde většinou o následky arytmií). Jak svá rizika snížit? Je třeba léčit vysoký tlak, cukrovku i arytmie a podívat se na svůj životní styl. „Mezi rizikové faktory patří velké množství tučných jídel, málo ovoce a zeleniny, přemíra červeného masa, kouření cigaret, velké množství alkoholu, nedostatek pohybu nebo stres,“ popisuje Pavla Myslíková.

Ženy v ohrožení

Svou roli hrají i hormony. Kvůli výkyvům hormonální hladiny při menstruaci, v těhotenství a přechodu postihuje podle odborníků ženy mrtvice častěji než muži. Roli hraje i hormonální antikoncepce. Trpíte-li na arytmie nebo vysoký krevní tlak a užíváte pilulky, pak je riziko vytvoření krevní sraženiny až dvakrát vyšší než u žen, které je neberou.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Mozková mrtvice postihuje i mladé lidi. Rizikem je neléčený vysoký tlak i cholesterolFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Základem všeho je zdravý životní styl, a to včetně stravování. Srdci a cévám nesvědčí například nadměrné solení. Co naopak jíst, abyste chránili své cévy? 

Reklama

Načítám