Hlavní obsah

Můžete být k někomu až silně sexuálně přitahováni?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Chová se trochu zvláštně a vlastně se vám ani moc nelíbí. Tak proč máte chuť skočit s ním do peřin a promilovat celé hodiny? V pozadí záhady možná stojí vaše osobní problémy.

Článek

Tajemství spalující sexuální přitažlivosti, vůči které se nelze bránit? Vědci tvrdí, že je to hra hormonů, vůně neboli pižma, nebo dokonce „vysoustružený obličej a tělo“. Třeba český sexuolog Petr Weiss to vysvětluje tím, že obličejová a tělová symetrie signalizuje nepřítomnost genetických anomálií. V kombinaci s výborným stavem vlasů, zubů a kůže, který také poukazuje na dobrý zdravotní stav, vás ten chlapík sedící v koutě restaurace podprahově přitahuje, i když nic nedělá. Stačí, aby se podíval vaším směrem. Je těžké to vysvětlit, natož pochopit. Intenzivní sexuální přitažlivost je prostě záhada. Přesto se o vysvětlení vědci stále snaží.

Osudová přitažlivost a co s ní

Klinický psycholog Seth Meyers z Los Angeles na svém blogu, který píše pro magazín Psychology Today, uvádí, že ani on, vystudovaný terapeut s více než 25tiletou praxí, nedokáže přesně odpovědět, co jednu osobu vábí k druhé. Nicméně mu to nebrání vytvářet hypotézy: „Teorií existuje hned několik. Dá se usuzovat, že člověka pohání směsice biologie a minulých zkušeností, ale to se nezdá být dostačující. Studie feromonů to také nevysvětlují. Pokud však jde o opravdu silnou, téměř osudovou sexuální přitažlivost, tak se mě klienti často ptají, jak s ní zacházet. Hodně lidí se totiž s tak intenzivním pudem setkává.“ Proč to k sobě osudově táhne modelky a sportovce?

Falešná víra, že se dá duše spravit sexem

Hodně lidí trápí podobné otázky. Proč ke kolegovi cítím to a ono, když doma mám milujícího manžela, s kterým nám to klape? Z jakého důvodu chodím každý den do kavárny, kterou navštěvuje sympatická slečna s výrazným tetováním? Jsem jí snad posedlý? „Jistě, můžete cítit spalující touhu k někomu, koho třeba ještě vůbec neznáte. Můžete si představovat, jak se vás dotýká – a vy vrníte blahem. Jenže problém je, že intenzita těchto sexuálních pocitů pravděpodobně vychází z primitivního chování předků i z idealizace,“ říká psycholog. Tedy sexuální přitažlivost, která je od samého počátku příliš intenzivní, často ukazuje na zkreslenou víru, že vám tato nová, neokoukaná osoba poskytne emocionální zážitek a vyplní prázdná místa na seznamu vašich potřeb.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Když se z touhy stane droga, není možné dosáhnout nasycení ani štěstíFoto: nd3000, Shutterstock.com

Nehaste skryté touhy, radši jděte na terapii

„Mám zkušenosti s tím, že u těch, kdo vyprávějí o nekontrolovatelné touze k další osobě, se později dost často prokáže nějaké psychické trauma, zanedbávání či pokračující model extrémní dysfunkce. Proto na základě svých zkušeností mohu s jistotou říci, že pokud to i vás velmi silně k někomu táhne, měli byste si promluvit s terapeutem, neboť podvědomě toužíte po někom, kdo vás může odvést od emocionální bolesti, kterou jste v minulosti utrpěli. Ano, i to je varianta,“ vysvětluje Seth Meyers.

Sexuální touha jako droga

A upozorňuje, že extrémní sexuální přitažlivost může být i návyková. Slouží totiž jako druh drogy nebo stimulantu. Možná se tím dá vysvětlit chování šéfa nebo kolegy, který nepropásne jedinou šanci, aby se vás aspoň letmo, skoro nenápadně, dotkl. Co se stane, když mu podlehnete? „U takových lidí je obvykle nemožné dosáhnout skutečného nasycení. Jinými slovy, tyto typy osob nikdy nemají dost. Tedy aspoň do té doby, než si vyřeší své staré šrámy na duši,“ uzavírá psycholog, jehož teorie je přinejmenším zajímavá. Nebo je jednodušší svést to na feromony a primitivní chování? Chemie mezi lidmi je opředena tajemstvím a fantaziemi.

Reklama

Načítám