Hlavní obsah

Můžete díky masturbaci zhubnout?

Foto: Elena Kharichkina, Shutterstock.com

Foto: Elena Kharichkina, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Masturbace je běžná sexuální aktivita a zároveň přirozený a bezpečný způsob, jak prozkoumat své tělo, cítit radost a uvolnit sexuální napětí. Navzdory mýtům neexistují žádné fyzicky škodlivé vedlejší účinky této kratochvíle, ba naopak. Dá se díky ní i zhubnout? Počty jsou jasné!

Článek

Sólo hrátky? Jen do nich! Vědci na masturbaci pějí samé pochvalné ódy. Tuhle se zjistilo, že muži, kteří ejakulují více než 21krát za měsíc, snižují riziko rakoviny prostaty zhruba o 33 procent. Pravidelný sex (nebo onanie) také přispívá k posilování svalů pánevního dna, takže ti, komu jedno nebo druhé není cizí, pozitivně ovlivňují inkontinenci či erektilní dysfunkci. A i takový imunitní systém si přichází na svoje!

Vyskytuje se ve všech prostředích

Odborníci, ke kterým patří například floridská expertka na hormony Jennifer Landa, hlásají, že se při orgasmu zvyšují hladiny hormonu kortizolu. Ano, toho hormonu, který má obvykle špatnou pověst coby doprovod stresu. Ve skutečnosti kortizol pomáhá regulovat a udržovat imunitní systém v chodu. Věc je tedy jasná.

Masturbace vytváří ideální podmínky pro obranyschopnost! Nehledě na to, že uvolňuje neurochemikálie, jako je dopamin či oxytocin, které povzbuzují náladu, zvyšují spokojenost a napomáhají dobrému spánku. No dobře, zábava je jedna věc, ale napadlo vás někdy, že by maraton s vibrátorem měl vliv i na tělesné křivky? A kolik kalorií se vlastně při masturbaci spálí?

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Masturbace stejně jako jiné sexuální praktiky uvolňuje látky, které zlepšují náladu a podporují kvalitní spánekFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Zrychlený krevní oběh a to ostatní

Podle studie publikované v odborném časopise Plose One ženy při penetračním sexu spálí v průměru 69 kalorií (asi tři kalorie za minutu) a muži 101 kalorií. Jenže pohlavní styk a onanie jsou jako nebe a dudy. Při milování se počítá s tím, že do pohybů zapojujete víc svalových skupin, měníte pozice, přesouváte tělo z jedné strany postele na druhou (nebo z postele na zem a zase zpátky), opíráte se o zeď, různě proplétáte nohy a děláte další „psí kusy“. Bohužel, tohle masturbace nenabízí, o čemž se pro magazín Woman’s Health zmiňuje gynekoložka a odbornice na sexuální zdraví Jessica Shepherd z Dallasu.

„Realita je taková, že pokud věci vezmete do svých rukou, můžete těžit z mnoha výhod, ale hubnutí to není,“ konstatuje zmíněná expertka s tím, že pokud se soustředíte na orgasmus během sólo hrátek, máte co dělat, aby jakákoli sexuální pomůcka nebo prsty byly ve správném úhlu, a splnily tak svůj účel. Nic dalšího se obvykle stejně nepodaří.

Činnost, kterou musíte dotáhnout do konce

„Určitě se při masturbaci nehýbete tolik jako při sexu. A i kdyby tomu tak náhodou bylo, kalorie byste spálili teprve až při déletrvající tepové frekvenci, což je hlavní kámen úrazu. Onanie nepozvedne srdeční akci na takovou úroveň, jež by se dala považovat za kardio cvičení vhodné pro rýsování tělesných křivek,“ objasňuje Jessica Shepherd. Největším jednorázovým kalorickým výdejem je tak samotné vyvrcholení, které vědci odhadují na šedesát až sto kalorií.

To ale neznamená, že neplatí výše uvedené benefity!

Tip na život bez analgetik

S hrátkami o samotě se klidně můžete zbavit i silných bolehlavů, na což poukázali vědci z německé Univerzity Münster, jejichž poznatky publikoval časopis Cephalalgia.

„Asi jedna třetina pacientů díky pravidelné sexuální aktivitě, včetně masturbace, pociťuje úlevu od záchvatů migrény,“ nechal se slyšet neurolog Stefan Evers ze zmíněné instituce. Vědci si přitom nejsou jisti, proč tomu tak je, ale předpokládají, že má na silné bolesti hlavy příznivý vliv produkce přirozených léků proti bolesti – endorfinů.

Od masturbace tedy můžete očekávat všechno, ale pro účely hubnutí zvolte jinou aktivitu. Doporučuje se aerobik, běh, cyklistika, plavání, tenis, veslování, volejbal, jízda na kole, squash či tanec.

Soutěž: Vyhrajte wellness pobyt pro dva! 

Shodili jste s naším hubnoucím speciálem od ledna pár kil? Výborně! Právě teď totiž nadešla chvíle, kdy se můžete zapojit do naší soutěže! Až do 10. dubna máte možnost poslat nám na e-mail info.prozeny@firma.seznam.cz vaše dvě fotografie – před hubnutím a po něm – spolu s krátkým příběhem o vaší tříměsíční redukci. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt – viz níže! Detaily a pravidla soutěže najdete zde.

A při jaké činnosti hubnete právě vy? Znáte třeba nejúčinnější cviky na ploché bříško?

Reklama

Načítám