Hlavní obsah

Můžete si vyrýsovat postavu i bez proteinů a spalovačů tuků?

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Můžete získat krásné pevné tělo, i když nebudete konzumovat žádné doplňky stravy? Podle trenérů určitě ano!Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Zhubnout? To jakž takž jde skoro každé ženě. Avšak vyrýsovat svaly tak akorát, to už je těžší práce. Většina dam si k tomu pomáhá speciálními doplňky stravy. Dá se to zvládnout i bez nich?

Článek

„To je náš denní chléb. Velmi často řešené téma,“ říká trenér Pavel Dvořáček obratem na mou otázku, zda žena k tomu, aby vyrýsovala tělo, musí vybrakovat krámky se sportovní výživou. Hned vzápětí pak přidává jednoznačnou odpověď: „Určitě to lze i bez všech doplňků.“

Fungují spalovače?

V první řadě je třeba uvést, že nelze házet všechny potravinové doplňky do jednoho pytle. Pokud například hovoříme o spalovačích tuků, určitě na trhu najdete velmi kvalitní, průměrné, ale bohužel i špatné produkty. Navíc jejich účinnost může být závislá i na tom, kdo je konzumuje. Každé tělo totiž reaguje jinak.

„V dnešní době jsou sportovní suplementy velice přeceňované. Výrobci se předhánějí v reklamních sloganech, jak svého cíle právě s tím jejich výrobkem dosáhnete extrémně rychle a snadno. Tento tlak vytváří u široké veřejnosti představu, že bez toho to zkrátka ani nejde,“ popisuje trenérka Kateřina Hollerová z fitness pro ženy Contours.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Spalovače pomohou zrychlit metabolismus, ale jen trochu. Určitě nezhubnete jen díky nimFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

„Realita je naštěstí úplně jiná. Existují látky, které prokazatelně mohou pomoci například se zrychlením metabolismu, zefektivněním spalování tuků nebo s nabuzením při cvičení a tím vydání více energie,“ říká dále Kateřina Hollerová.

„Jejich funkčnost se pohybuje například u zrychlení metabolismu někde kolem dvou procent. U ostatních efektů je to obdobné. Tedy opravdu to není závratné a efektu mnohem výraznějšího lze dosáhnout správnou úpravou stravy,“ dodává.

Ano vitaminům a minerálům

S názorem trenérky Kateřiny Hollerové souhlasí i osobní trenér Pavel Dvořáček: „Z mého pohledu není vůbec nutné používat jakýkoli doplněk stravy, pokud stíháte pravidelně a optimalizovaně jíst.“

„Pokud chcete vyrýsování uspíšit, doporučuji zařadit jeden ze spalovačů tuku, který tělu zajistí jejich lepší využitelnost z energetických zásob. Určitě to ale jde i bez něj,“ uvádí Pavel Dvořáček.

Užívání doplňků stravy tedy není nutnost. Až na jednu výjimku. „Tou je doplňování vitaminů a minerálů, které při období tvrdých tréninků potřebujete v několikanásobném množství.“ Ty snadno tělu dodáte například iontovými nápoji nebo různými multivitaminovými a multiminerálními formulemi.

Foto: Anton Dotsenko, Shutterstock.com

Proteinový koktejl je velmi vhodnou svačinou po cvičeníFoto: Anton Dotsenko, Shutterstock.com

A co protein?

Specifickou oblastí doplňků stravy jsou proteinové neboli bílkovinné prášky. „Pro hubnutí a rýsování je potřeba dostatek bílkovin, abyste ochránili svalovou hmotu a ještě lépe nějakou získali. Pokud nechcete používat proteinové koktejly, které jsou dnes v nabídce už i ve vegan formě, bez laktózy, z různých zdrojů, je potřeba se zaměřit na dostatečný příjem bílkovin ze stravy,“ říká trenérka Kateřina Hollerová.

Hlavními zdroji jsou například maso, ryby, mléčné výrobky, ale i různé rostlinné zdroje jako luštěniny.

Je tedy na vás, co zvolíte. Na proteinech v prášku je výhodné především to, že jimi dodáte dostatek bílkovin už v jediném koktejlu. Nemusíte toho tedy sníst mraky, což vám zejména v redukčním režimu může přijít velmi vhod. Pokud se vám konzumace prášku příčí, dá se to i bez něj.

Jakou máte zkušenost se sportovními suplementy?

Reklama

Související témata:

Načítám