Hlavní obsah

Myslíte si, že umíte správně prát, nebo děláte tyhle chyby?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Vytahujete z pračky zašedlé nebo špatně vyprané prádlo, ve kterém je občas i zbytek prací kapsle? Vaše černé oblečení se až moc rychle mění na šedé? Možná děláte školácké chyby!

Článek

Proč není vaše prádlo tak voňavé a čisté, jak byste očekávali? Jak to, že vaše halenky rychle blednou? Nejste si vědomi, že byste někde dělali chybu? Budete se divit, na jakých maličkostech někdy záleží!

Dáváte kapsli na špatné místo

Jak byste mohli dát kapsli špatně, když se prostě jen hodí do pračky? Tak to byste se divili. Je pravda, že se „jen“ hodí do bubnu, ale zásadně do prázdného. Pokud se totiž ocitne mezi prádlem nebo na něm, nemusí se zcela rozpustit a prádlo se nemusí dobře vyprat. „Pokud z pračky vytáhnete hůř vyprané prádlo, můžete mít dojem, že kapsle na takové množství nestačí a bylo by lepší tam příště hodit raději dvě. To je ale zbytečné, protože je v něm dost koncentrovaného přípravku na to, aby zvládl jednu pračku. Dávat k tomu další by bylo neekonomické i neekologické,“ říká Martin Pokorný z e-shopu DrogerieZDE.

Foto: Sidolux

Kapsli dávejte vždy do prázdné pračky, jinak se nemusí prádlo dobře vypratFoto: Sidolux

Přeplňujete pračku

Proč je vaše prádlo časem zaprané? Způsobujete si to většinou sami tím, že ho do pračky nacpete prostě moc. V bubnu musí zůstat dost prostoru na to, aby se v něm mohlo prádlo pohybovat (nad prádlem by měl být prostor alespoň na šířku dlaně). „Jedna várka by měla mít asi čtyři kila prádla, a je jedno, jestli vlněného nebo syntetického. U speciálních programů, jako jsou košile, vlna, hedvábí, jemné prádlo nebo outdoor, je nutné dodržovat snížené naplnění, obvykle na jedno až tři kila,“ říká Jiří Šeba, školitel Miele.

A jaká jsou další doporučení? Pračku byste měli zhruba jednou za tři měsíce vyčistit. A také používat různé programy na praní, nikoli jen jeden, to by mohlo pračku časem vyřadit z provozu.

Neobracíte prádlo naruby

Máte po pár vypráních z černých džín šedé? Nejspíš neobracíte oblečení naruby. Právě to totiž zabraňuje předčasné ztrátě barevnosti. „Když dodržíte toto pravidlo a ještě ho doplníte výběrem kvalitního přípravku, který je určený pro zachování barev, ideálně gelové konzistence, udělali jste maximum. Tedy, ještě můžete použít ubrousky na praní barevného prádla. Ty se přidávají do bubnu, kde absorbují barvu, která se při praní uvolnila a tím zabrání obarvení zbytku prádla,“ radí Martin Pokorný.

Pokud se vám podaří na tmavém či barevném prádle vyrobit nějakou tu skvrnu, rozhodně se nesnažte ji zlikvidovat přípravkem na bázi bělidel. Lepší je vyprat ji obyčejným jádrovým mýdlem nebo vybrat přípravek na skvrny, který je určený právě pro tmavé a barevné prádlo.

Kupujete nekvalitní zboží

Vůně, to je to, co symbolizuje vyprané a čisté prádlo. Že vám nevoní? Tady je chybou nejčastěji to, že nevybíráte prací prostředky nebo aviváže podle kvality. Nemusíte jít hned po nejvyšší ceně, ale zas nečekejte, že nejlevnější budou stejně kvalitní, jako jsou ty dražší. Obsahují méně účinných látek i méně parfému.

A jestli nechcete kvůli sušičce používat aviváž, můžete sáhnout po ubrouscích do sušičky, které prádlo naparfemují. A pokud stejné dáte i mezi prádlo do skříně, znásobíte dobu, kdy bude prádlo krásně vonět. Další alternativou jsou míčky či kuličky, které se naplní speciální vonnou tekutinou určenou do sušiček, a vloží se do prádla před sušením. Vypařováním se pak obsah sušičky provoní.

Prací prostředky na trhu

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Perlux Parfume Glamour, koncentrovaná aviváž 1 l, 28 praní, s dokonalou parfemací na základě vzácných olejů a exkluzivních parfémů, e-shop DrogerieZDE ji prodává za 49 Kč; Silan Soft & Oils Gold, 1,2 l, 48 praní, s obsahem vonných olejů, cena 108 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Coccolino Intense Floral Elixir, 0,570 l, 38 praní, super koncentrovaný přípravek, cena 120 Kč; Lenor Inspired by Nature Shea Butter, 1,38 l, 46 dávek, s výtažkem ze semen bambuckého másla, bílým pižmem a jantarem, cena 120 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ventin White 2 v 1 prací prášek a gel na bílé 1,4 l, 20 dávek, kombinuje prací prášek a jeho prací sílu s koncentrovaným pracím gelem, cena 89 Kč; Persil Power-Mix Caps Color, 28 ks kapslí, prášek pro zachování barev v kombinaci s gelem, cena 359 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Woolite Black, Darks, Denim gelové kapsle na tmavé prádlo, 28 kusů, zabraňuje blednutí tmavých barev, cena 170 Kč; Omnio bianco, tekutý prací gel na černé a tmavé oděvy, 1 l, 16 pracích dávek, chrání a oživuje barvy, cena 99 KčFoto: Archiv firem

Jaký prací prostředek nejčastěji používáte – prášek, gel nebo kapsle?

Reklama

Načítám