Hlavní obsah

Mýty o bisexuálech: Jakým hloupostem věříte vy?

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Foto: View Apart, Shutterstock.com

Reklama

O bisexualitě se sice již celkem otevřeně mluví, ale stále je opředena řadou nejasností. Tohle jsou nejčastější mýty, kterým bisexuálové musejí čelit. Přitom s pravdou nemají společného vůbec nic!

Článek

Definice bisexuality je jednoduchá. Například wikipedie uvádí, že jde o erotickou, sexuální či emocionální přitažlivost k oběma pohlavím. Úplně jednoduše, bisexuál se dokáže zamilovat do ženy i do muže a obě pohlaví ho dokážou stejně vzrušovat.

Lidé v tom ale stále hledají složitosti a podle britské sexpertky Tracey Cox mezi nimi kolují některé mylné představy, které musejí snad každého bisexuála dohánět k šílenství. Nejsou totiž vůbec pravdivé.

1. Je to jen fáze

Tohle se říká především o bisexuálních ženách. Lidé jejich zaujetí oběma pohlavími vnímají spíš jako nějaký předstupeň, vývojovou fázi, někdy dokonce jako módu, způsob revolty či ukázku svobodomyslnosti, protože je prostě doba, kdy veřejně mluvit o své sexuální orientaci a ještě přiznat, že není „standardní“, je tak nějak in.

Pro někoho to možná platí, ale rozhodně to nelze zobecňovat. Americká psycholožka Lisa Diamond dělala mezi bisexuálními ženami průzkum – po deseti letech zjišťovala, jak se jejich sexuální orientace změnila. A jen osm procent uvedlo, že již nejsou bisexuálky, ale staly se z nich buď lesby, nebo heterosexuálky. „To tedy znamená, že u 92 procent žen ke změně sexuální orientace ani po deseti letech nedošlo,“ vysvětluje Tracey Cox. Prostě byly a stále jsou bisexuální.

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Obzvlášť u žen mají lidé pocit, že jejich bisexualita je jen určitá vývojová fázeFoto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

2. Bisexuální muži jsou gayové

Jako by bisexuální muži snad ani neexistovali. Jsou to prý jednoduše gayové, kteří si svou homosexualitu odmítají přiznat, stydí se, možná mají strach z reakce okolí a podobně. Je pravda, že pro řadu mužů to platí: skutečně je pro ně minimálně zpočátku snazší tvrdit, že jsou bi, než se rovnou prezentovat jako gayové. „Ale rozhodně to neplatí pro všechny bisexuální muže,“ říká rezolutně Tracey Cox. Právě tohle naprosté zobecňování je podle ní snad to nejhorší.

3. Bisexuálové jsou promiskuitní

„Někteří jistě promiskuitní jsou. Stejně tak ale heterosexuálové, lesby i homosexuálové,“ říká Tracey Cox. Žádné studie či výzkumy, které by dokazovaly, že právě bisexuálové vystřídají za život mnohem víc sexuálních partnerů než lidé s jinou orientací, podle ní neexistují. „Sexuální orientace nemá nic společného s libidem a s tím, kolik sexu potřebujete,“ dodává Tracey Cox.

To, že vás přitahují muži i ženy, jednoduše neznamená, že máte potřebu svést každého člověka, kterého potkáte. Ani heterosexuální muži se přece nechtějí vyspat s každou ženou, heterosexuální ženy netouží po každém muži, gayové nechtějí sex s každým mužem a lesby s každou ženou.

4. Bisexuálové mají větší sklony k nevěře

To, že se vám může líbit žena i muž, nemá nic společného s vašimi morálními hodnotami, povahovými rysy, sílou lásky a loajality, kterou jste (či nejste) schopni cítit ke svému protějšku. „Lidé si totiž myslí, že bisexuál potřebuje k plnému uspokojení obě pohlaví najednou. Že v životě s jedním pohlavím mu vždy bude to druhé chybět,“ vysvětluje Tracey Cox s tím, že je to naprosto mylná představa.

Bisexuál je schopen lásky a vztahu stejně jako kdokoli jiný, jen prostě neví, zda zrovna narazí na toho pravého, nebo tu pravou.

5. Všichni bisexuálové milují trojku

Tomuhle věří (případně chtějí věřit) především heterosexuální muži, kteří potkají nějakou bisexuální ženu. Představují si totiž sebe, danou ženu a její „kamarádku“ ve žhavé trojce a ta představa se jim samozřejmě moc líbí.

Tohle ale opět nemá se sexuální orientací vůbec nic společného. „Po trojce touží řada heterosexuálních lidí, touží po ní gayové i lesby a samozřejmě i někteří bisexuálové,“ říká Tracey Cox s tím, že opět to neplatí stoprocentně a plošně. To, že se někomu líbí muži i ženy, neznamená, že musí a chce nutně spát s oběma pohlavími v jednu chvíli.

Foto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

Bisexuál podle mnohých potřebuje ke štěstí obě pohlaví, ideálně narázFoto: Volodymyr Tverdokhlib, Shutterstock.com

6. Prostě jen nenašli vhodného partnera

Někteří lidé se domnívají, že je bisexualita jen jakési tápání, čekání, až přijde ten pravý či ta pravá. Není ale snad nic horšího než se zeptat bisexuála, který našel vhodný protějšek a usadil se, zda je tedy stále bisexuál, nebo z něj teď láska a vztah udělaly konečně hetero- či homosexuála. „Váš vztahový status přece nezmění vaši sexuální orientaci,“ říká Tracey Cox.

Gay, který si vezme ženu, se proto přece nestane heterosexuálem. Když se nějakému muži líbí blondýnky, neznamená to, že až se ožení s brunetou, už nikdy se na žádnou plavovlásku ani nepodívá. „Stejně tak bisexuál nemění svou orientaci podle toho, zda zrovna žije s mužem, či ženou,“ zakončuje Tracey Cox.

Znáte nějakého bisexuála?

Reklama

Načítám