Hlavní obsah

Na co muži nejvíc žárlí? 5 důvodů, které vás překvapí!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Každý občas trochu žárlí a největší žárlivky jsou prý ženy. Ale tahle emoce se nevyhýbá ani pánům, naopak někdy s nimi doslova cloumá. A na co žárlí? Možná budete překvapené.

Článek

Myslíte si, že váš partner žárlí na toho milého číšníka, který na vás neustále pomrkává? Nebo na všechny ty muže, kteří se za vámi na ulici otáčejí? Nebo na chlápka, se kterým jste tančila na večírku a pak o něm řekla, že je děsně fajn a vypadá dobře? Možná. Ale mnohem častěji pánové žárlí na následující věci.

1. Na své dítě

Je to naprosto nelogické, ale je to tak. Obzvlášť pokud se jedná o vašeho prvního potomka, minimálně prvních pár měsíců leckterý chlap na ten malý uzlíček, co si přinesl z porodnice, žárlí. „Ve většině případů nezůstane po příchodu miminka kámen na kameni. Partneři, kteří tu doposud byli jen pro sebe, najednou pro sebe nejsou,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Všechno se totiž točí jen kolem dítěte a muž je najednou na druhé koleji. Pravda je, že většina mužů tohle ustojí, chápe, proč to tak je, ale občas je prostě žárlivost přepadne. „V období po narození dětí velice záleží i na tom, jak k celé situaci přistoupí i sama žena. Sice to není lehké, ale přes všechny povinnosti by měla alespoň část své pozornosti věnovat i svému muži,“ radí vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

2. Na vaše ex

Tohle je takový chlapský paradox. Místo, aby (jako my ženy) žárlili na případné nové potencionální milence, žárlí na bývalé partnery své ženy. Na muže, kteří jsou dávno ze hry, kteří jejich milovanou polovičku zklamali, opustili, nebo se dokonce ona rozešla s nimi. „Většina mužů v sobě nosí majetnický sklon a nedokáže si představit, že právě tu jejich ženu měl i jiný muž. A to se většinou týká fyzických záležitostí,“ potvrzuje Lenka Černá.

3. Na vaše úspěchy

Povýšili vás, daří se vám, možná teď vyděláváte víc než on. Nebo se vám daří v jiné oblasti, třeba jste se vrhla na studium a jde vám to skvěle, nebo cokoli jiného, co partnerovi zrovna teď moc dobře nejde. A on žárlí.

Bohužel tohle ukazuje na jediné – váš partner má nízké sebevědomí. „Ve hře jsou samozřejmě i jakési společenské a mnohdy výchovné vzorce, podle nichž má muž vydělávat víc než žena a podobně. Ale pokud muž zná svou hodnotu, má svoji práci a spokojený vztah, nepotřebuje bojovat se svou nejbližší, tedy se svou partnerkou,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Foto: Bobex-7, Shutterstock.com

Zdravě sebevědomého muže úspěchy jeho ženy potěší, ty nesebevědomí ale žárlíFoto: Bobex-7, Shutterstock.com

4. Na vaše kamarády

Pokud není váš kamarád naprosto zjevný gay, věřte, že se vašemu partnerovi vaše vzájemná blízkost nejspíš moc líbit nebude. Pánové totiž na čisté kamarádství mezi mužem a ženou nevěří. Nutno ale přiznat, že tohle je snad jediný případ, kdy je jejich žárlivost alespoň trochu oprávněná. „Přátelství mezi mužem a ženou vytváří zdravý základ pro vztah. A málokdy se stane, že přátelství v téhle rovině vydrží dlouhodobě,“ přiznává Lenka Černá.

Vše je ale jen o vaší dohodě a kompromisu. „Jak se říká, nedělej druhému, co nechceš, aby on dělal tobě. Pokud tedy máte kamaráda, mělo by to mít určité hranice. Rozhodně se svých přátel nevzdávejte, ale bavte se s partnerem, co přesně mu vadí, co už mu přijde moc a podobně,“ radí Lucie Mucalová.

5. Na vašeho šéfa

Váš nadřízený má v očích vašeho muže nad vámi určitou moc, navíc v oblasti, kterou váš muž nemá šanci moc ovlivnit. Navíc pokud jde o muže v nějaké opravdu významné funkci, může ho pokládat za jakousi hrozbu, jako silnějšího samce (který víc vydělává, nebo je pracovně úspěšnější, kapacita ve svém oboru apod.). A samozřejmě jde i o to, že v pracovních dnech se svým šéfem vlastně trávíte víc času než se svým partnerem, a také o obecně známý jev, kdy se lidé na pracovišti velmi často sbližují.

Dá se to pochopit, zpočátku vám to možná může i lichotit, ale dlouhodobě tahle žárlivost unavuje. „Opět narážíme na mužovo sebevědomí a také na důvěru ve vás. Můžete ho vyslechnout, říct mu své stanovisko, ale nelze mu přece do nekonečna opakovat, že se svým šéfem nic nemáte,“ tvrdí Lucie Mucalová.

Je váš partner žárlivý? A na co žárlí nejvíc?

Reklama

Související témata:

Načítám