Hlavní obsah

Na jakém principu fungují homeopatika?

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Foto: adriaticfoto, Shutterstock.com

Reklama

Stačí jednou pšíknout, a mnozí už do rukou berou chemické léky běžně dostupné. Přitom ale existují látky, které, dle některých, mohou od zdravotních problémů také ulevit. Lidstvo je zná už více než 200 let a říká se jim homeopatika. O co vlastně jde a jak fungují?

Článek

Jedni ji považují za šarlatánství, druzí na ni spoléhají jako na všemohoucí. Řeč je o homeopatii, která bývá běžnými lékaři mnohdy považována za kontroverzní a užívají ji pouze jako doplněk. Jenže většina z pacientů, kteří měli s touto léčbou někdy čest, vám poví, že to opravdu fungovalo. Zastánci také vyzdvihují, že jde o přírodní léky, které jsou vyrobené nejčastěji z rostlin, minerálů či živočichů. Nejde ale jen o velice dobré placebo?

Na rýmu lék z cibule

Hlavní podstatou homeopatik je nasměrovat vlastní životní sílu člověka směrem k uzdravení. Vyvolávají podobné příznaky, jaké vykazuje léčená choroba. Z toho vyplývá základní princip homeopatie – princip podobnosti. Ten říká, že podobné léčí podobné.

„To znamená, že na danou nemoc vybíráme lék, který co nejpodobněji pokrývá symptomy pacienta. V individuálním přístupu tkví největší síla homeopatie,“ vysvětluje MUDr. Jana Hlavsová, lékařka a homeopatka z Ostravy.

V praxi to vypadá tak, že při rýmě, která je vodnatá a štípavá, předepíše homeopat lék Allium cepa. To je homeopatikum z cibule, která v syrovém stavu vyvolává podobné příznaky – tedy vodnaté, štípavé výtoky z nosu a očí.

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Děti prý na homeopatika reagují nejlépe, protože mají nejvíce životní energieFoto: Microgen, Shutterstock.com

Zejména podpůrná léčba

Tedy s rýmou či nachlazením můžete zkusit bojovat homeopatiky. Ty by měly být vhodné při mnohých akutních i chronických obtížích. V případě úrazu nebo ohrožení života je samozřejmě správné obrátit se na klasickou medicínu. „Jako u všeho je potřeba používat zdravý selský rozum. Zlomenou kost nebudu léčit homeopatiky, ale svěřím ji do rukou chirurga,“ dává příklad Mgr. Jiří Vencl z homeopatické poradny Maria v Liberci.

„Také nemohou vyléčit nemoc, při které už proběhly nevratné tkáňové změny,“ dodává Jana Hlavsová. Je nutné, aby lékař vždy poznal hranici, kdy už homeopaticky postupovat nelze a je třeba sáhnout po konzervativní léčbě.

Děti mají výhodu

Za dobrý doplněk léčby homeopatika považuje i MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. Ačkoliv, jak přiznává, sám po nich příliš často nesahá. „V praxi je využívám jen velmi málo, ale podle mě jde o vhodnou podpůrnou metodu a nejen o placebo, což mám vyzkoušené u zvířat a malých dětí," říká k tomu. Společně s vyššími dávkami vitaminu C mu homeopatika u dětí fungovala zejména preventivně, a také v počátcích virózy.

Na děti homeopatika také fungují lépe, než třeba na staré lidi. A to proto, že mají hodně energie. Před nasazením homeopat zvažuje všechny fyzické, mentální i emocionální příznaky pacienta. Správně předepsané homeopatikum se potom dokáže přiblížit k příčině potíží. „Odstraní dysbalanci na této jemnohmotné úrovni, nastolí znovu rovnováhu, která se následně projeví zlepšením i na fyzickém těle,“ vysvětluje Vencl.

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Homeopatika se vyrábějí z rostlin, minerálů i živočichů. V současnosti se používá asi tři tisíce druhůFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Kam pro homeopatika?

Než se pro tuto léčbu rozhodnete, je dobré to konzultovat s odborníkem. Také sehnat léky není úplně jednoduché. Podobně jako u klasických léčiv, i tady se dělí na ty, které jsou volně dostupné a ty, které vám musí předepsat odborník. Ačkoli v tomhle je Česká republika trochu rarita. Podle Hlavsové je jinde ve světě je běžné, že se prodávají volně.

V lékárně jsou pak dostupná na objednání, pokud se vám nechce čekat, vyhledejte ve svém okolí prodejnu s léčivy, která se na homeopatika specializuje. I tak je ale vhodné se o konkrétních druzích poradit s lékařem nebo homeopatem. „Každý si může najít nějaké homeopatika na internetu, ale musí počítat s tím, že to nejspíš nebude to pravé ořechové,“ komentuje to Jana Hlavsová.

Anebo jde opravdu jen o placebo?

A jak je to s tím placebo efektem? Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně má na svých webových stránkách dostupné stanovisko, ve kterém píše, že nelze prokázat účinnost homeopatik, leč že svým placebo efektem mohou pomoci zlepšit průběh nemoci. Lze je tedy doporučit jako doplněk klasické léčby, nikoli jako její plnohodnotnou náhražku.

Podle Jiřího Vencla úspěšné užívání homeopatik u velmi malých dětí nebo i u zvířat dokazuje, že se o placebo rozhodně nejedná. V těchto případech lze těžko pracovat s pouhou sugescí lékaře. A jak dodává Jana Hlavsová, homeopatická léčba navíc probíhá podle určitých pravidel, která musí homeopat ovládat. Placebo efekt tedy není těžké od účinku homeopatik odlišit.

Reklama

Načítám