Hlavní obsah

Na vysoký tlak a proti zápachu bot! 6 tipů, které ještě neznáte, jak využít citron

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je citron nepostradatelným pomocníkem nejen v péči o zdraví, ale také při úklidu, to asi víte. Ale jak z tohoto žlutého tropického zázraku vyždímat ještě více užitku? Naučíme vás to.

Článek

Možná jste také podlehli trendu a hlavně argumentům, proč pít vodu s citronem ráno po probuzení. Získáte tak plnou misku „vyždímaných kloboučků“. Co s nimi? Nevyhazujte je, ale nastrouhejte a usušte nebo dejte v sáčku do mrazáku a užívejte postupně.

Jasně, sušená varianta není žádný objev – používá se léta do těst pro lepší vůni i chuť. Ale věděli jste, že právě v kůře je obsaženo až třikrát více vitaminů C, A, betakarotenu a flavonoidů než v dužině nebo šťávě? Takže ji jen tak vyhodit je vážně škoda.

Hrátky s citronovou kůrou provádějte samozřejmě jen v případě, že se jedná o chemicky neošetřené ovoce, tedy v bio kvalitě. Nechcete si přece vitaminový koktejl „obohacovat“ o vosk a další nebezpečné látky postřiků. (Částečně pomůže nechat citrony alespoň půl hodiny vykoupat ve vodě s hrnkem octa a pak přelít vařící vodou – přesný návod na opravdu důkladné odstranění vosku z ovoce jsme přinesli už dříve.)

Jak tedy dokonale využít celý plod?

Mrazivá síla vás přesvědčí 

Foto: Jakub Jurdič

Budete překvapeni, jak snadno to jdeFoto: Jakub Jurdič

Jednou z nejlepších cest, jak využít skutečně celý citron, je zmrazit ho. Bude se dobře strouhat, a to jak kůra, tak i dužina. Ve zmrzlé podobě navíc nepodléhá zkáze tak rychle. Chcete-li ho přidat do těsta, salátu, dipu ke grilování nebo jen tak na ovesnou kaši, vždy je po ruce.

Sůl si zaslouží parťáka

Foto: Jakub Jurdič

Dobré vyschnutí je základem úspěchuFoto: Jakub Jurdič

Dokud nezkusíte, těžko uvěříte, jaká je to vymoženost. Nejprve nastrouhejte kůru z několika citronů, smíchejte se solí a nechte tři až pět dnů na plochém talíři vyschnout. Poměr je na vás, ale čím více kůry, tím lépe. Pak sesypte do misky (v klasické solničce by se kůra zasekávala v dírkách) a používejte podle libosti.

Největší využití citronová sůl najde u zeleninových pokrmů. Jakémukoli salátu dodá správný říz, a co teprve plátek kvalitního chleba namazaný čerstvým sýrem a poprášený touto žluto-bílou směsí, to je pochoutka! Vajíčko naměkko také dostane jinou příchuť...

Víte, jak se maceruje?

Foto: Jakub Jurdič

K maceraci budete potřebovat jen pár věcíFoto: Jakub Jurdič

Stejně jako bylinky i citronová kůra se může díky alkoholu vydat i z posledních pozitiv. Stačí ji naložit na několik dnů až týdnů do vysokoprocentního alkoholu. Tmavá sklenička zamezí přeměně způsobené slunečním zářením. Citronovou tinkturu využijete, pokud trpíte revmatickými obtížemi, máte vysoký krevní tlak nebo kornatění tepen. Užívejte zhruba deset kapek (půl lžičky) ráno a večer.

Mikrovlnka jako nová

Foto: Jakub Jurdič

Ulehčí spoustu práce a ušetří časFoto: Jakub Jurdič

Aby zaneřáděná mikrovlnka prokoukla, stačí dát dovnitř misku s vodou a několika plátky citronu a pustit stroj na plný výkon na pět až deset minut – podle míry znečištění. Citronové výpary přinutí zmizet i zašlou špínu.

Grilovací zlepšovák

Foto: Jakub Jurdič

Místo celých citronových plátků můžete použít i samotnou oloupanou kůruFoto: Jakub Jurdič

Grilovat křehké ryby je skoro za trest. Sotva drží pohromadě, obrátit se nedají… Ale když je vypodložíte plátky citronu, nejenže získají nezaměnitelnou chuť, ale ještě je uchráníte od připečení. Zkuste to, vážně to funguje!

Voňavá rada nakonec

Foto: Jakub Jurdič

Slupky zkrátka do koše nepatříFoto: Jakub Jurdič

Až budete ukládat sezonní věci do krabic, vzpomeňte si na tyto řádky. Nastrouhanou citronovou kůru vložte do papírového hnízda a umístěte do bot a mezi oblečení. Nejenže se vám do látek nepustí žádné breberky, ale až na jaře otevřete krabice, nevyvalí se na vás typický botníkový puch.

Dáte citronové kůře šanci?

Reklama

Načítám