Hlavní obsah

Nádherný malý byt: Hlavní roli v něm hraje červená barva

Foto: Toto studio

Foto: Toto studio

Reklama

Hodně světelných vychytávek, technický styl a výrazná barva, přitom decentně použitá, můžou ozvláštnit každý byt. Mrkněte se na domov pro mladého muže.

Článek

Byt se nachází v novostavbě na okraji Prahy. Jak už to u hotových staveb bývá, designéři z Toto studia při jeho zařizování pracovali s hotovými podlahami, dveřmi v imitaci dřeva a téměř vybavenou koupelnou.

1. Dobré dispozice 

Byt 2 + kk potěší balkonem a také šikovně řešenými dispozicemi; ze vstupní chodby se vchází do obou pokojů, koupelny i komory. Což na druhé straně předurčilo zařízení chodby. Jelikož z ní nebo do ní vedou patery dveře, musela si vystačit s velkoplošným zrcadlem, na míru vyrobenou komodou a věšáky s oddělenou skříňkou. Nikterak to však nevadí, protože byt disponuje komorou a největší úložné prostory se situovaly do ložnice.

Z pohledu stavebního tady vše zůstalo, jak bylo, s příčkami ani jinými zásadními prvky se nehýbalo. Úpravy ale doznaly instalace potřebné pro kuchyňskou linku a také elektroinstalace s ohledem na osvětlení. Hodně se používá nepřímé a kvůli němu zase sádrokarton.

Foto: Toto studio a FINEP

Půdorys bytu naznačuje jeho praktické řešeníFoto: Toto studio a FINEP

2. Centrum dění

Dnes už tradiční propojení kuchyně s obývákem má vše, co se žádá – pohodlnou sedačku, velkoplošnou televizi a praktickou kuchyňskou linku. Na jedno její rameno navazuje snížený pult, který nahrazuje jídelní stůl umístěný ve výšce 75 cm, takže se k němu mohly použít klasické, nikoliv barové židle.

Jak to vypadá v obýváku? „Kvůli optickému rozšíření subtilní nábytkové sestavy, aby nepůsobila neúměrně s ohledem na prostornou kuchyňskou linku, jsme pod televizor použili podstavec. Tuto část dále vizuálně i reálně člení závěsné skříňky ve dvou barvách, bílou doplňuje červená,“ vysvětluje designérka Věra Tomíčková z Toto studia.

Nepřehlédnutelné je centrální osvětlení v podobě lustru o průměru asi 60 cm, který tvoří LEDkové kruhy, jež lze zavěsit našikmo nebo rovně. Ostatně osvětlení je v tomto bytě dominantní, i když to na první pohled nezaznamenáte. LED pásky jsou zabudované na stropě v kuchyňské části a pod horními skříňkami, v obývací rovněž pod skříňkami a nad televizí.

Foto: Toto studio

Nepřímé osvětlení je důležité v každém bytě. V tomto případě se s ním pracovalo hojně, zde například vidíte podsvícení horních skříněk a soklu pod televizní sestavouFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Velkoplošný televizor na šedém pozadí působí jako obrazFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Boční lustr složený z několika kruhů evokuje tvar spirályFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Místo jídelního stolu použili designéři u kuchyňské linky stejný materiál jako na pracovní desku (laminát),. „Stůl“ položili níž, aby se k němu dalo sednout. Červený truhlík na bylinky řeší návaznost linky okna. Bude-li třeba, truhlík se dá vyjmoutFoto: Toto studio

3. Soukromé nebe

Dvojlůžko ani vestavnou skříň netřeba dlouze popisovat, raději se i v ložnici opět zaměřme na světlo. Majitel bytu se může oprávněně chlubit, že má vlastní „nebe“. Do stropu nad postel se přišrouboval podhled, jehož hrana je odsazená do tvaru písmene L, aby vizuálně působil lehčím dojmem. Do něj se zabudovala řada světlovodivých prutů. „Optická vlákna pulzují a věrně napodobují hvězdy na nebi. Navíc u nich lze měnit barvu a intenzitu stejně jako u LEDek. Doplňují je bodovky směřované ke skříni a obvodový LED pásek,“ podotýká designérka. Veškeré osvětlení v bytě se dá ovládat přes tablet. Další výklenek se využil pro horní skříňky a pracovní kout.

Foto: Toto studio

Originální hvězdné nebe majitel ocení, až se setmí Foto: Toto studio

Foto: Toto studio

Vestavná skříň zabrala k tomu určený výklenek, takže nikde nepřekáží volnému pohybuFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Druhý výklenek v ložnici se využil jako pracovní kout, v horní části se zavěsily skříňky. Vedle dveří vidíte odnímatelný tablet na ovládání osvětlení v celém bytěFoto: Toto studio

4. Červená jako akcent

V bytě je nábytek na míru vyrobený z kombinace lamina a lesklého laminátu. Což platí i pro koupelnové skříňky. „Nábytek na nožičkách jsme zvolili z praktického důvodu; nemohli jsme vrtat do zdi za umyvadlem a dát přednost závěsné variantě. Rozmístění vany se zástěnou, umyvadla a WC mísy stejně jako obklady a dlažba už byly dané,“ říká designérka.

Celým prostorem se jako jedna niť vine červená barva. Na detailech nábytku, v podobě dekoru na koberci, na sedačkových polštářcích, květináčích a v koupelně alespoň na ručnících. A to v takové míře, že bydlení v neutrálních barvách příjemně osvěžuje.

Foto: Toto studio

Koupelna byla už vybavená developerem, designéři zde doplňovali jen nábytekFoto: Toto studio

Foto: Toto studio

Zpátky na začátek – chodba funguje jako rozcestníkFoto: Toto studio

Která barva u vás doma převažuje?

Reklama

Související témata:

Načítám