Hlavní obsah
2,9
(113)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Luxusní nadýchaná a křehká roláda se sametovým krémem z mascarpone a bílé čokolády, to je dezert pro dokonalé odpoledne s kávou a oblíbenou knihou. A hodí se i jako krásná ozdoba menší rodinné oslavy.

40 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Těsto
  • 5 ks vejce
  • 6 lžic hladké mouky
  • 2 lžičky kakaa
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 6 lžic cukru krystal
Náplň
  • 500 g mascarpone
  • 100 g bílé čokolády
  • 500 g třešní
Poleva
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte dotuha a postupně přisypávejte cukr, až vznikne lesklý a tuhý sníh, který po vytažení šlehací metly tvoří špičky. Po jednom přidávejte žloutky a opatrně je zašlehejte. 

02.

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem a postupně zašlehejte do bílkové směsi. Hotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut. Mezitím si na pracovní desku připravte čistou utěrku. Upečený korpus ihned překlopte na utěrku, pečicí papír stáhněte, těsto zarolujte a nechte vychladnout. 

03.

Mascarpone dejte do mísy, vmíchejte do něj rozpuštěnou bílou čokoládu a krém důkladně prošlehejte. Vychladlý korpus rozviňte. Část krému si nechte stranou na zdobení a zbytek rozetřete na těsto tak, aby okraje zůstaly volné. Přidejte vrstvu vypeckovaných třešní (pár plodů si nechte stranou na zdobení) a těsto opatrně zatočte. 

04.

Teď je čas na polevu. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu a přidejte k ní máslo. Míchejte, až se obě složky spojí. Pak polevu nalijte na roládu tak, aby pěkně stékala (jako na fotografii). Pomocí zdobicího sáčku okrášlete roládu zbytkem krému a doplňte třešněmi. 

05.

Hotovou roládu dejte aspoň na hodinku do chladu. Poté ji ostrým nožem nakrájejte na plátky. 

Máte rolády rádi a chcete vyzkoušet něco netradičního? Ta pravá je pro vás efektní vzorovaná piškotová roláda, pruhovaná roláda s ovocem nebo piškotová roláda s bílou čokoládou a malinami. A jestli to máte rádi naslano, je tu špenátová roláda s uzeným lososem.

Reklama

Související témata:

Načítám