Článek
Postup
01.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte dotuha a postupně přisypávejte cukr, až vznikne lesklý a tuhý sníh, který po vytažení šlehací metly tvoří špičky. Po jednom přidávejte žloutky a opatrně je zašlehejte.
02.
Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem a postupně zašlehejte do bílkové směsi. Hotové těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 10 minut. Mezitím si na pracovní desku připravte čistou utěrku. Upečený korpus ihned překlopte na utěrku, pečicí papír stáhněte, těsto zarolujte a nechte vychladnout.
03.
Mascarpone dejte do mísy, vmíchejte do něj rozpuštěnou bílou čokoládu a krém důkladně prošlehejte. Vychladlý korpus rozviňte. Část krému si nechte stranou na zdobení a zbytek rozetřete na těsto tak, aby okraje zůstaly volné. Přidejte vrstvu vypeckovaných třešní (pár plodů si nechte stranou na zdobení) a těsto opatrně zatočte.
04.
Teď je čas na polevu. Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu a přidejte k ní máslo. Míchejte, až se obě složky spojí. Pak polevu nalijte na roládu tak, aby pěkně stékala (jako na fotografii). Pomocí zdobicího sáčku okrášlete roládu zbytkem krému a doplňte třešněmi.
05.
Hotovou roládu dejte aspoň na hodinku do chladu. Poté ji ostrým nožem nakrájejte na plátky.
Máte rolády rádi a chcete vyzkoušet něco netradičního? Ta pravá je pro vás efektní vzorovaná piškotová roláda, pruhovaná roláda s ovocem nebo piškotová roláda s bílou čokoládou a malinami. A jestli to máte rádi naslano, je tu špenátová roláda s uzeným lososem.