Článek
Nakládání čehokoli má u nás dlouholetou tradici. Víte, že okurky se u nás nakládají už 300 let? A jak to dělat, aby byl výsledek nejlepší? Do sklenic používejte vždy druhy zeleniny, které mají pevnou slupku. Jako oleje jsou ideální slunečnicový, olivový i sezamový, které nepřebíjejí přirozenou chuť nakládaných surovin. Vhodný ocet je vinný, jablečný i sladový. Pěkně naložená sklenice je navíc vhodná jako jedlý dárek.
Nakládaná vejce
Na 2 sklenice potřebujete: 8 vajec, 6 stroužků česneku, 1 lžíci lístků rozmarýnu, 1 červenou papriku. Na nálev: 700 ml vody, 100 ml octa, 1 lžičku hořčičného semínka, 1 lžíci třtinového cukru, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře
Salátu dodají kořeněná vejce šmrncFoto: David Háva
Postup: Všechny suroviny na nálev dejte do hrnce, svařte a nechte vychladnout. Po vychladnutí ho přeceďte. Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. Připravte dvě sklenice, do každé dejte 4 vejce. Přidejte nakrájenou papriku, na plátky nakrájený česnek a lístky rozmarýnu. Vejce pak zalejte nálevem, sklenice pevně uzavřete a nechte dva dny v chladu. Podávejte jako ozdobu obložených mís, přidejte do salátu nebo jako samostatný pokrm s pečivem.
Tip:Pokud chcete připravit tuhle pochoutku na party, připravte ji do malých skleniček a použijte křepelčí vajíčka.
Pikantní tofu v oleji
Na 2 sklenice potřebujete: 300 g tofu, 400 ml olivového oleje, 2 bobkové listy, 2 chilli papričky, 2 cibule, 1 lžičku celého pepře
Je to hermelín, není to hermelín?Foto: David Háva
Postup: Tofu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kolečka. Připravte si dvě sklenice. Na dno každé dejte vrstvu cibule, pak tofu, přidejte pepř, bobkový list, papričku, tofu a navrch dejte zase cibuli. Sýr nechte uležet v chladu asi týden až 10 dní. Pak podávejte s pečivem nebo ke grilovanému masu.
Tip: Ještě předtím, než tofu dáte do oleje, obalte jednotlivé kostičky v mleté červené paprice. Podle chuti použijte sladkou nebo pálivou
Ředkvičky a kedlubny v kořeněném nálevu
Na 2 sklenice potřebujete: 2 svazky ředkviček, 1 kedlubnu, 5 stroužků česneku, 2 bobkové listy, 700 ml vody, 200 ml octa, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžičku soli
Skvěle doplní pečínku i salátFoto: David Háva
Postup: Ředkvičky důkladně propláchněte a odřízněte zelenou část. Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na kousky. Vše napěchujte do dvou sklenic. Přidejte celé stroužky česneku. Vodu s octem, solí, cukrem a bobkovými listy svařte a nechte vychladnout. Pak nálev nalejte do sklenic a pevně uzavřete. Nechte pár dní v chladu a můžete konzumovat. Hodí se k pečenému masu nebo do salátu.
Tip: Do sklenic můžete přidat kousek bílé ředkve nebo čerstvého fenyklu.
Zavařujete, nakládáte, marinujete? Podělte se s námi o vaše nejlepší vychytávky!