Hlavní obsah

Kvašené zelí kimči

Hodnocení:
(67)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Kvašené zelí kimči je jeden ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! Skvělá je i samotná, se smaženou rýží nebo při kocovině…

Ingredience pro:
3 lahve
Na zelí
  • 1 hlávka čínského zelí
  • 5 lžic soli
Na marinádu
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1 hrnek vody
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku korejského chilli
  • 3 jarní cibulky
  • 1 bílá ředkev
Článek

Postup

Krok 1: Zelí rozčtvrťte, vykrojte tuhý střed, zbytek omyjte a pokrájejte na asi 4cm kousky. Ve velké míse smíchejte se solí a nechte několik hodin zkřehnout – v teple stačí dvě hodiny, v zimě se doporučuje i dvanáct. Já jsem nechala pět a bylo to tak akorát. Jde o to, aby listy opravdu změkly. Čas od času promíchejte.

Krok 2: Zelí asi třikrát pořádně propláchněte. Že máte hotovo, poznáte podle toho, že nebude po ochutnání moc slané – musíte totiž počítat s tím, že slaná je i marináda. Pořádně vyždímejte.

Krok 3: Mezitím deset minut za občasného míchání vařte rýžovou mouku s hrnkem vody na hustou kaši a na závěr do ní vmíchejte chilli. Začněte raději polovičním množstvím a zbytek případně dosypte až po smíchání se zelím. Speciální korejské chilli koupíte na internetu nebo v asijských obchodech, ale použít můžete i klasické chilli vločky (těch dejte podstatně méně) rozmíchané s trochou mleté papriky.

Foto: Eva Malúšová

Začínáte na sobě pozorovat příznaky sběračství? To nevadí, jsme v tom s vámi!

Krok 4: Obě omáčky rozmixujte se zázvorem a česnekem na hladkou pastu a ve velké míse smíchejte s rýžovou kaší, vyždímaným zelím, oloupanou a na nudličky pokrájenou ředkví a nasekanou jarní cibulkou. Ochutnejte a případně přidejte sójovou či rybí omáčku nebo trochu chilli.

Krok 5: Přiklopte a nechte při pokojové teplotě jeden dva dny prokvasit, poté přemístěte do chladu, abyste kvašení zastavili. Já jsem kimči rozdělila do vymytých a vroucí vodou vypláchnutých skleniček. V chladu vydrží zhruba měsíc.

Tip: Na začátku je sice zelí pěkná hromada, ale po prosolení dost slehne. Nebojte se proto kimči připravit rovnou ze dvou hlávek. Místo jarní cibulky zkuste dát i klasickou cibuli nebo přidat ředkvičky a najemno nastrouhanou mrkev.

Do asijské kuchyně patří neodmyslitelně také nakládaný zázvor. Už jste ho zkoušeli? 

ynezorPumanzeSaNyknalC