Hlavní obsah

Nápadité triky, jak se doma zahřejete za pár korun

Foto: oliveromg; Shutterstock.com

Foto: oliveromg; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebaví vás doma chodit v tlustém svetru a vlněných ponožkách, ale zároveň nechcete přijít na mizinu kvůli neustále rostoucím cenám energií? Přitom stačí pár fíglů a rázem vykouzlíte hřejivou domácí atmosféru.

Článek

Mrazy sice konečně trochu povolily, ale venku je pořád nevlídno a fouká studený vítr. Při takovém počasí se pak člověk nemůže za nic na světě zahřát. Přesto nemusíte nervózně otáčet kohoutem radiátorů a zatěžovat svoji peněženku větší spotřebou energie. Poradíme vám levné, ale účinné způsoby, jak se přestanete klepat zimou a doslova si můžete užívat teplo domova.

Hřejivé plamínky i v paneláku

Nejen teplo, ale i příjemnou atmosféru spíš než elektrickým přímotopem vytvoříte pomocí živého ohně. Samozřejmě, že ideální je přitopit si kamnech, ještě lépe v krbu a relaxovat koukáním do plamínků se skleničkou dobrého vína po ruce. Poradíme vám i krásné doplňky, díky kterým bude večer u vína naprosto dokonalý.

Co si ale počít v případě, když bydlíte v paneláku? Ani tehdy se nemusíte vzdávat vzrušující představy plápolajícího ohně. Existuje přece krb na biolíh. Jeho hlavní výhodou je, že se obejde bez komínu, tudíž ho můžete naistalovat kamkoli, a to bez stavebních úprav. Přitom hoří skutečným živým plamenem, což umocňuje pocit tepelné pohody. Biokrby sice nejsou určeny ke klasickému vytápění, přesto v jejich blízkosti pocítíte příjemné sálání tepla.

Stylové ohřívadlo se svíčkami

Další možností je, že si vyrobíte vlastní „ekologický ohřívač“. Připravte si hliněný květináč s podmiskou, dírkovanou nádobu z kovu, například plechový odkapávač na příbory, a asi šest čajových svíček (záleží na velikosti nádoby). Na podmisku postavte kovovou nádobu se zapálenými čajovými svíčkami, přiklopte květináčem a máte hotovo.

Terakota skvěle drží teplo, takže bude hřát ještě dlouho poté, co svíčky dohoří. Pro jistotu a bezpečí je dobré položit pod tento „ohřívač“ nehořlavou podložku, jako jsou například velký skleněný nebo keramický talíř či tác.

Budiž světlo!

Pohodovou tepelnou atmosféru ovlivní i nepatrné změny v intenzitě osvětlení. Pokud máte v místnosti police nebo skříňky, nechte si do nich nainstalovat vestavěná světla, která nasvítí vystavené předměty. Na knihovnu nebo na rámy obrazů můžete připevnit samolepicí LED pásky svítící žlutě. Abyste docílili kýženého efektu, nesmíte ovšem zapomenout zhasnout centrální lustr.

Foto: Interior Design; Shutterstock.com

Foto: Interior Design; Shutterstock.com

Zkuste barvy, kožešiny a šišky

Nebojte se, nemusíte hned malovat. „Teplo domova“ zajistíte jednodušším způsobem. Stačí, když během chladných dní po bytě rozmístíte žluté polštáře, červené deky, fialové přehozy nebo oranžové ubrusy. Možná vás to překvapí, ale kouzla pomocí barev zvýší pocitovou teplotu v místnosti o dva až tři stupně Celsia.

S vhodnou volbou teplých barevných odstínů souvisí rovněž správný výběr materiálů. Chybu v žádném případě neuděláte, když před sedačku nebo postel umístíte kožešinou předložku. Určitě oceníte kusové koberce s vysokým vlasem. Skvěle poslouží také vlněné deky či přehozy a polštáře s povlaky ze sametu.

Větvičky, kůra a šišky ve vás nejspíš vzbuzují představu paliva, ovšem pozitivní úlohu při zateplení interiéru sehrají i jako dekorace. Dřevěný nábytek, různé doplňky, stálezelené rostliny, věnce, stojánky či svícny ze šišek, chmele a vlašských ořechů, to všechno přispěje k tomu, že si budete lebedit v hřejivém prostředí, i když se venku budou všichni čerti ženit.

.

Reklama

Načítám